Calutii de mare pigmei: artistii camuflajului

Calutii de mare pigmei: artistii camuflajului

calut de mareUn animal de mare mic, viu colorat este expert in arta camuflajului si este cunoscut sub numele de “calut de mare pigmeu”, cel mai mic var al calutului de mare. Numele sau provine de la faptul ca este atat de mic, incat deseori a fost trecut cu vederea de catre cercetatori sau biologi. Masurand mai putin de 2,5 cm. in lungime, este considerat a fi una dintre cea mai mica vertebrata din lume si cel mai mic dintre toti calutii de mare.

Majoritatea speciilor de caluti de mare pigmei au fost descoperite in ultimii ani si multe altele sunt pe cale de a fi descoperite. Prima specie a fost descoperita din intamplare de catre un scafandru, aflat in timpul unei expeditii, in anul 1969. Calutii de mare pigmei se incadreaza in noua subspecii cunoscute, printre care se numara: Walea, Debelius, Severns, Satorni sau Pontoh. Traiesc, in general, pe recifele de corali, pe alge si pe paturi de iarba de mare, in largul coastelor din Japonia, Noua Caledonie, Filipine, Australia si Papua Noua Guinea. Nu migreaza niciodata si prefera temperaturile cuprinse intre 22 si 28 gr. C.

Aceste creaturi minuscule si simpatice prezinta, in principal, doua variatii de culori: una violet sau gri pal cu tuberculi rosii sau roz si una galbena cu tuberculi portocalii. Acesti tuberculi neregulati, de forma unor bulbi, se gasesc pe tot corpul lor carnos. De asemenea, calutii de mare pigmei prezinta o creasta ca un fel palarie, in partea de sus a capului, cunoscuta sub denumirea de cornet.  

Un alt fapt interesant despre ei este acela ca toti inoata in pozitie verticala, cu cozile intotdeuna ondulate inspre in fata. Cozile ii ajuta, de asemenea, sa se agate de corali. Inainteaza in apa cu ajutorul inotatorelor dorsale si uneori pot chiar sa pluteasca.

Aceste mici animale sunt carnivore si se hranesc cu zoo plancton, crustacee mici si, posibil, cu tesutul coralilor gazda. Nu au stomac in care sa depoziteze mancarea, astfel ca trebuie sa se hraneasca continuu pentru a supravietui.

Cu toate ca nu se cunosc foarte multe date despre ciclul lor de viata, un lucru este clar: femelele depun ouale - de regula in numar de 10-12 - in punga incubatoare a masculilor. Puii arata ca niste versiuni mai mici ale parintilor lor.

Astazi, numarul calutilor de mare pigmei este considerat a fi insuficient, deoarece se cunosc prea putine date despre distributia habitatului si tendintele populatiei, desi au fost ilegal comercializati datorita frumusetii lor deosebite. Se fac eforturi pentru conservarea lor, insa capacitatea lor extraordinara de a se ascunde si de a se intregra in peisajul natual fac aceste eforturi dificile. Specimenele descoperite in ultima vreme au fost scoase la lumina datorita ochilor patrunzatori ai fotografiilor acvatici. Daca, intamplatori, treceti pe langa acesti minunati caluti de mare si ii observati (desi este putin probabil), incercati sa nu-i deranjati. Sunt creature rare si delicate care prefera habitatul natural si care nu supravietuiesc in captivitate.

Corina Dovinca
InCasa.ro


0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro