Calul Ghidran

Calul Ghidran

calul ghidranS-a format in herghelia Imperiului Austro-Ungar, de la Mezohegyes si se numeste Ghidra dupa numele armasarului pur-sange arab din care provine. Se mai numeste si “anglo-arabul unguresc”, desi nu s-a format numai din arab si englez. Dupa originea lui, i s-ar potrivi mai degraba denumirea de jumatate sange anglo-arab.

Prototipul armasarului Ghidran a fost un pur sange arab, nascut in anul 1811, in tribul Nedjd Siclavy-Ghidran. Avea talia de 1,55 m., culoarea roiba aurie si o spinare cam inseuata. Acest armasar a fost introdus in Arabia la herghelia Babolna, unde a inceput sa fie folosit ca reproducator, in anul 1817. La Mezohegyes nu au fost adusi decat urmasii sai, dintre care unul era de o frumusete remarcabila. Acesta a fost, la randul lui, denumit Ghidran si a fost imperecheat cu mai multe iepe de origine orientala, dar si cu unele de origine moldoveneasca. Ghidranul s-a dovedit a fi un armasar foarte bun si cu o mare putere ereditara.

Ca si la formarea grupului Nonius, si la formarea grupului Ghidran, selectia a jucat un rol foarte important. In acest caz, insa, consangvinitatea n-a fost asa intima, caci s-au introdus armasari arabi; de exemplu in anul 1825 au fost introdusi 6 armasari arabi, in anul 1827 alti 4 din Constantinopole, in 1852 au fost cuparate 5 iepe din Siria, in 1860 baronul V.Brudermann a cumparat din Arabia 4 armasari, in jurul anului 1860 a fost introdus pur sangele englez - de atunci ghidranului i se mai spune si anglo-arab. Modul in care s-a procedat la formarea acestui grup, precum si cantitatea de sange englez infuzata au fost atat de inteligent gandite, incat a dat niste rezultate remarcabile. 

Caracteristicile zootehnice ale Ghidranului. Animalul are o talie variabila, de regula mare, cu o conformatie corporala eleganta, cap expresiv, arabesc, gat de o lungime mijlocie, la unii gatul este de cerb; ochi vioi, mari, frumosi si greaban ridicat ca la rasa Nonius. Spinarea, crupa sunt solide si frumoase. Culoarea roiba este singura acceptata. Spre deosebire de Nonius, tipul ghidran este mult mai elegant, mai apt pentru calarie, desi mai putin solid. Comparativ cu ghidranul din trecut cel actual are un plus de 8-10 cm. la talie. Aceasta marire se datoreaza abundentei hranei si a pasunilor mai bogate.

In grupul Ghidran, ca si in grupul Nonius, s-au format mai multe familii, unele mai bune ca si conformatie, altele mai apte pentru calarie, altele pentru tractiune usoara etc. Printre cele mai importante sunt: Bibor-Ghidran, Amati-Ghidran, Algy-Ghidran, Dante-Ghidran etc.

Ghidranul are un temperament energic, vioi si poate fi considerat un foarte bun cal de calarie, de vanatoare si de tractiune usoara. Este considerat, de asemenea, un foarte bun ameliorator, in acele regiuni in care predomina sangele oriental. Privit in ansamblul sau, Ghidranul lasa impresia unui cal arab, cu talia marita. Comparat cu anglo-arabul francez este mai masiv, insa nu are voiciunea acestuia.

Sursa foto

Corina Dovinca
ZooLand.ro0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro