Calul de mare (Hippocampus erectus)

Calul de mare (Hippocampus erectus)

caluti de mareCalutii de mare sunt creaturi marine foarte interesante si atractive, atat pentru cei mici cat si pentru cei mari. Calul de mare nordic sau patat (Hippocampus erectus) este unul dintre cei mai frumosi, dar si unul dintre cei mai raspanditi si este protagonistul articolului nostru. Multe dintre insusirile prezentate aici se regasesc si la celelalte specii de cai de mare.

Habitat
    
Calul de mare traieste strict in habitate marine la adancimi cuprinse intre 0,5 si 30 de metri printre alge si in recifele de corali. Calutul de mare nordic se gaseste in Atlanticul de vest, din Canada pana in Venezuela.
    
Descriere fizica

Calul de mare, impreuna cu alte specii din genul Hippocampus, sunt printre cele mai neobisnuite specii de pesti din punct de vedere al aspectului. Pozitia verticala, capul asemanator cu cel al unui cal precum si armura acestuia il fac sa se asemene mult cu un cal de la sah. Calul de mare se foloseste de coada ca sa stea agatat de corali si de alge. Solzii calului de mare au fost transformati in aproximativ 50 de placi osoase patrate invelind corpul intr-o armura semirigida. Ochii se pot misca independent sau pot converge in vederea obtinerii vederii stereoscopice. Cea mai notabila diferenta dintre mascul si femela este ca masculul este dotat cu un buzunar asemanator unui marsupiu pozitionat pe partea ventrala. Acest buzunar are rol in reproducere. Calul de mare poate avea pana la 15 centimetri lungime.
    
Reproducerea

Caii de mare se reproduc in fiecare sezon prin icre fertilizate intern. La toate speciile de cal de mare masculul are grija de pui. Masculii sunt dotati cu un buzunar de incubatie similar marsupiului pozitionat ventral pe partea inferioara a cozii. In timpul ritualului de imperechere femela depune intre 250 si 650 de icre in acel buzunar in functie de dimensiunile individului. Dezvoltarea icrelor in interiorul buzunarului dureaza 20-21 de zile. Dupa eclozare puietul este transportat in acel buzunar pana in momentul in care puii sunt capabili sa inoate singuri. Puii vor fi eliberati din buzunarul de incubare atunci cand tatal se va fixa cu ajutorul cozii de tulpina unei alge si va face miscari inainte si inapoi. Atunci puii vor iesi rand pe rand din buzunar la intervale scurte de timp pana cand acesta se va goli. Fiecare pui de cal de mare iese din buzunar cu capul inainte si este practic o versiune independenta, in miniatura, a adultului. In acest moment puii masoara aproximativ 15 milimetri, iar in decurs de 8-10 luni acestia vor ajunge la lungimea maxima.
    
Una dintre complicatiile acestui mod de reproducere este faptul ca unii pui ar putea muri in buzunarul de incubatie, iar acest lucru duce la acumularea de gaze in interiorul marsupiului, masculul devenind practic un balon care va fi tras spre suprafata apei unde va deveni victima pestilor rapitori.
    
Comportament
    
Caii de mare inoata incet propulsati de catre miscarile rapide ale inotatoarei dorsale sau a inotatoarelor pectorale. Atunci cand se deplaseaza, calul de mare are nevoie de aproximativ 3 minute sa parcurga un metru.
    
Este surprinzator ca la caii de mare se practica monogamia, ceea ce inseamna ca perechile vor fi formate pe viata. Partenerii folosesc un dans special in fiecare dimineata prin care se saluta. Acesta are rolul de a confirma legatura dintre cei doi parteneri. In cazul in care unul dintre ei va muri celalalt nu se va grabi sa-si gaseasca partener.

Hrana
    
Caii de mare au nevoie de hrana vie. Nu se pot deplasa suficient de repede pentru a vana, in schimb acestia isi folosesc botul alungit pentru a absorbi crustaceele mici care trec prin raza lor de actiune. Acestia au o foarte mare precizie in raza lor de actiune. Exemplarele tinere se vor hrani pana la 10 ore in fiecare zi, ajungand sa consume pana la 3.600 de pui de crevete.
    
Importanta economica pentru oameni
    
La nivel mondial exista o cerere foarte mare de cai de mare pentru medicina traditionala chineza, pentru acvaristica sau pentru turism. Caii de mare sunt considerati un afrodisiac puternic si sunt folositi pentru tratarea unui sir de boli cum ar fi astmul, impotenta, infertilitatea si infectii ale gatului.

Conservare
    
In fiecare an dispar nenumarate exemplare din cauza distrugerii recifelor de corali, a algelor sau a mangrovelor. Anual sunt prinse mai mult de 20 de milioane de exemplare, lucru care a dus la scaderea populatiei cu jumatate doar in ultimii 5 ani. Organizatiile de specialitate sugereaza ca aceasta specie este in pericol.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro