Calamarul urias (Architeuthis dux)

Calamarul urias (Architeuthis dux)

calamar urias
Probabil in oceane nu exista o creatura mai faimoasa si mai putin inteleasa decat calamarul urias. A aparut in filme de fictiune si in povesti in maniera in care ii face pe cei mai multi sa creada ca nu exista. Ca sa fie foarte clar, acest animal exista. Acest animal insesizabil, cunoscut oamenilor de stiinta sub numele de Architeuthis dux este unul dintre cele mai mari organisme de pe planeta care poate atinge o lungime de pana la 20 de metri. Calamarul urias este una dintre cele mai mari nevertebrate din lume si una dintre cele mai mari creaturi intalnite in oceane. Multi cred ca mitul despre teribila Kraken este bazat macar partial pe caracteristicile acestui animal.

Calamarul urias este o molusca si este membru al clasei cefalopodelor impreuna cu sepiile si caracatitele. Se cunosc foarte putine lucruri despre aceste creaturi pentru ca niciuna nu a fost vazuta vreodata in viata in mediul ei natural. Cele mai multe lucruri pe care le cunoastem despre calamarul urias le-am aflat de la lesurile aduse de valuri sau care au fost prinse accidental in navoadele pescarilor. In septembrie 2004 niste cercetatori japonezi au avut o revelatie atunci cand au reusit sa fotografieze acest animal in mediul natural. Doi ani mai tarziu aceeasi echipa de cercetatori a capturat primele imagini video a unui calamar urias in viata. Aceste dovezi, la fel ca si altele, sugereaza ca aceasta molusca este mai raspandita decat s-a crezut initial.

Ca si ceilalti membrii ai clase cefalopodelor, calamarul urias, este format dintr-o manta, opt tentacule mai scurte si alte doua tentacule mai lungi. Mantaua, sau corpul calamarului, este de aproximativ doi metri lungime. Tentaculele au cea mai mare proportie din lungimea totala a acestei moluste. Suprafata interioara a tentaculelor este acoperita cu sute de ventuze care masoara in diametru intre doi si cinci centimetri. Fiecare ventuza este inconjurata de o margine zimtata si ascutita care ajuta calamarul sa retina prada. Partea superioara a mantalei este prevazuta cu doua inotatoare care ajuta animalul sa faca manevre in apa, desi mijlocul principal cu care se pune in miscare este jetul de apa. Calamarul urias se poate misca prin apa la viteze mari umplandu-si cavitatea din manta cu apa pe care o elimina apoi cu viteza.

Calamarul urias are un sistem nervos complex si un creier foarte dezvoltat. Se crede ca sunt foarte inteligenti si au sanse sa fie cele mai inteligente nevertebrate din oceane. Au printre cei mai mari ochi din lume, pe locul doi dupa varul lor, calamarul colosal. Acesti ochi uriasi sunt de aproximativ marimea unei farfurii de felul doi, atingand peste treizeci de centimetri in diametru. Ochii mari sunt o adaptare importanta care ajuta calamarul urias sa-si gaseasca hrana in intunericul oceanului la adancimi mari. Probabil calamarul urias nu vede in culori, dar ochii specializati ai acestuia au sisteme de reglaj fin pentru a distinge nivele diferite de luminozitate.

Calamarul urias este pe locul doi ca marime intre moluste si pe locul doi ca marime intre nevertrebrate. Cel mai mare este calamarul colosal. Femelele calamar urias sunt considerabil mai mari decat masculii. In medie acestea au o lungime de treisprezece metri. Se considera ca masculii, mai mici, cresc doar pana la zece metri. Exista afirmatii conform carora exista specimene de pana la douazeci de metri, dar niciuna dintre aceste nu a fost documentata oficial.

Multi cercetatori cred despre calamarul urias ca este un animal foarte agresiv. Unii supravietuitori ai navelor scufundate in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial povestesc cum camarazii acestora erau mancati de astfel de creaturi in intunericul noptii. S-a raportat si cum calamarii uriasi isi intindeau tentaculele spre vapoarele de mici dimensiuni pentru a insfaca oameni de la bord. Niciuna dintre aceste raportari nu a fost verificata oficial, dar totusi acestea descriu un pradator puternic. Cele opt tentacule prevazute cu ventuze prind puternic prada care primeste lovitura finala printr-un cioc puternic cu o eficienta stranie. Se crede ca acesti calamari vaneaza si se hranesc solitari in adancuri cu pesti si cu alte specii de moluste. Desi sunt foarte mari, calamarii uriasi nu sunt in varful lantului trofic, acestia avand cel putin un dusman natural. Se face ca sunt prada preferata a casalotului. De multe ori bucati de calamar sunt gasite in stomacele casalotilor morti. Multi din acesti casaloti prezinta pe ei urme de tentacule cu ventuze. Mecanismul principal de aparare al calamarului urias este cerneala inchisa la culoare folosita pentru a crea o perdea de vizibilitate redusa. Cerneala deruteaza pradatorii oferind calamarului timp pretios in care sa scape.

Desi sunt cunoscute foarte putine lucruri despre calamarul urias se crede ca acestia ating maturitatea la varsta de trei ani si ca masculii devin maturi la marimi mai mici decat femelele. Femelele depun un numar mare de oua. Exemplare tinere au fost observate la suprafata apelor din jurul coastelor Noii Zeelande. Mai multe centre de cercetare oceanica incearca sa captureze si sa creasca pui de calamar urias in incercarea de a afla mai multe lucruri despre aceasta specie misterioasa.

calamar uriasCalamarul urias este raspandit in toate oceanele lumii si se gaseste la adancimi intre trei sute si sase sute de metri, desi au fost documentate situatii in care au fost gasiti si la o adancime mai mare de o mie de metri. Calamarii uriasi se gasesc de obicei pe langa insulele din Atlanticul de Nord langa Newfoundland, Norvegia si insulele britanice si in Atlanticul de Sud pe langa Africa de Sud. Acestia se mai gasesc si in Pacificul de Nord langa Japonia si in Pacificul de Sud-Vest langa Australia si Noua Zeelanda. Calamarii uriasi sunt rareori intalniti in zonele polare si tropicale.

Sursa foto: 1

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro