Câinii și teama de artificii și pocnitori

Câinii și teama de artificii și pocnitori

Revelionul este prilej de bucurie și festivități, iar trecerea dintre ani nu se poate face fără focuri de artificii și multă gălăgie. Însă marele fast de Anul Nou nu este pe placul tuturor: câinii temători și stăpânii acestora trec prin momente dificile când toată hărmălaia se pornește.

Conform statisticilor asociațiilor pentru protecția animalelor, în noaptea de 31 decembrie se înregistrează cele mai multe cazuri de pierderi de câini și pisici. Majoritatea patrupedelor se tem de zgomote puternice și de lumini spontane, iar prima lor reacție este fugă de sursa pericolului. Dacă vă aflați în posesia unui câine anxios, vă oferim câteva sfaturi utile pentru a-i diminua fobia și a-l ajuta să treacă teafăr peste noaptea de Revelion.

Teama de zgomote puternice este des întâlnita la căței. Nu întotdeauna teama de artificii și petarde se manifesta și în cazul tunetelor și fulgerelor. Dacă furtuna poate fi premeditată și simțită de animal cu câteva zeci de minute înainte, artificiile sunt ceva cu totul spontan, iar câinele este luat prin surprindere. În plus, la zgomotul și lumina puternică se adaugă mirosul de ars și sulf, care atacă subconștientul câinelui pe un al treilea plan. Cei mai mulți câini care se sperie de furtună sau zgomote puternice sunt sensibili și la artificii, dar reciproca nu este întotdeauna valabilă.



Reacțiile câinilor la pocnitori și artificii sunt din cele mai diverse, iar teama se citește ușor în ochii și comportamentul lor: caută să se ascundă și să se depărteze de sursa perturbatoare, tremură, gâfâie, caută atenția stăpânului, iar anxietatea dusă la extrem se poate manifesta printr-un comportament distructiv (rod obiectele aflate la îndemână, zgârie ușile pentru a ieși sau intra, se izbesc de obiecte sau încearcă să sară pe fereastră, izbindu-se în sticla). Aceste reacții sunt foarte neplăcute și pentru familie, mai ales dacă se soldează cu pagube materiale.

Poate cei mai afectați sunt câinii care stau afară, ce se simt complet expuși în fața pocnitorilor și aflați departe de prezența reconfortantă a stăpânului. Ei au tendința să smulgă lanțul sau să sară gardul și să evadeze. Frica este cu atât mai mare cu cât patrupedul nu are un adăpost unde să se ascundă (o cușcă, o încăpere etc). De aceea în această noapte este bine să închideți câinele într-o cameră departe de stradă și sursa zgomotelor sau să îl luați în casă.

Nici câinii de interior nu sunt mai feriți de atacurile de panică provocate de artificii. Dacă știți ca aveți un astfel de câine, care și revelioanele trecute a avut probleme cu zgomotele, ideal ar fi să începeți din timp o terapie de desensibilizare. În mod firesc, în țările din vest, această terapie este lăsată pe mâna unui etolog sau psiholog canin, dar la noi aceste specializări lipsesc. Un dresor priceput poate fi de mare ajutor în această direcție.

Desensibilizarea poate fi executată și acasă. Începeți programul cu 2-3 luni înainte de Sărbătorile de iarnă. Principiul este simplu: expunerea graduală a câinelui la stimulii care îi provoacă fobia până când devine imun la ei. În cazul nostru e vorba de artificii și pocnitori. Găsiți o înregistrare audio sau un videoclip online cu astfel de stimuli (sau, mai dificil de găsit la noi, cd-uri cu zgomote puternice special destinate acestui scop). În prima faza, rulați înregistrarea la volum mic, vorbind rar și pe un ton calm cu câinele. Executați exercițiul zilnic, timp de 1-2 săptămâni. În următoarele etape, creșteți gradual volumul din boxe, mângâiați, lăudați și recompensați câinele. Nu grăbiți procesul, mărind rapid intensitatea zgomotului.  Din momentul în care câinele nu mai manifestă nicio reacție negativă la zgomotul respectiv dat la maxim, răriți ședințele la 3-4 zile pe lună. Nu renunțați la recompensare.

Desensibilizarea poate fi un proces anevoios pentru unii câini, iar în funcție de profunzimea fobiei poate să nu dea roade. În acest caz nu va rămâne decât să îi diminuați disconfortul pe durata acestei experiențe.

Dacă planurile și condițiile vă permit, rămâneți alături de  câine în noaptea de revelion. Apropierea stăpânului este liniștitoare pentru majoritatea cățeilor. Starea voastră de spirit i se va transmite și lui, așa că nu vă impacientați la iminența focurilor de artificii. Nicidecum nu luați câinele în brațe, nu îi vorbiți pe un ton schimbat și nu îi oferiți recompense.

Altfel, el va crede că frica e ceva firesc și un mod simplu prin care să vă atragă atenția. În schimb, purtați-vă normal, vorbiți-i pe un ton distant și degajat, preocupați-vă de activități ca și cum nu se întâmplă nimic ieșit din comun. Dacă voi rămâneți calmi, atunci și câinele se va mai liniști.

Dacă mai aveți voi sau un prieten, un câine insensibil la artificii, atunci ar fi bine să îi aduceți împreună. Puterea exemplului funcționează de minune la câini. Compania și joaca cu celalalt câine îi va distrage atenția de la stimulul supărător.

În aceasta seara, trageți jaluzele și închideți geamurile, izolați cât mai bine încăperea în care se afla câinele. Puneți câinele într-o cameră aflată la distanță de stradă.

În momentele de panică, patrupedele au nevoie să se retragă într-un loc pe care îl consideră sigur și al lor (de regulă culcușul). Asigurați-vă că are acces la acest locșor special. Amenajați-i din timp un colț unde să se simtă confortabil, cum ar fi un țarc sau o cutie de carton, căptușite cu multe pături și pernițe, jucării și un castron cu ceva bun de mâncare.


Acoperiți zgomotele de afară cu muzică, radio sau televizor dat mai tare. Distrageți-i atenția provocându-l la o sesiune de joacă, care să fie inițiată înainte de startul jocurilor de lumini și sunete de la miezul nopții.

În ziua respectivă scoateți câinele la o plimbare lungă, care să îl epuizeze, pentru ca seara să doarmă mai mult și să nu mai fie atent la ce se întâmplă în jur.

Evitați să ieșiți împreună cu câinele la festivitățile  de Revelion. Asigurați-vă că poartă lesa și un medalion cu datele de contact atunci când ieșiți la plimbare în perioada Sărbătorilor. Astfel are șanse mari să se întoarcă acasă în cazul pierderii.

În ultimă instanță, dacă vă confruntați cu un câine incredibil de anxios, care reacționează urât la artificii și petarde, cereți ajutorul medicului veterinar. Există medicație anxiolitică ce poate fi de ajutor în această perioadă.


 

Autor: Nicolae Hasegan

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro