Cainii ghizi pentru nevazatori

Cainii ghizi pentru nevazatori

caine utilitarIntr-o lume a intunericului in care traiesc unii semeni de-ai nostri, singurul licar de lumina si speranta vine din partea celui mai bun prieten al omului. Rareori intalniti la noi, cainii ghizi calauzesc persoanele nevazatoare prin jungla urbana, asigurandu-se ca prietenul lor uman se afla la fiecare pas in siguranta. Spre deosebire de companionii nostri tolaniti pe canapea zi de zi, cainii ghizi muncesc non-stop toata viata lor, ramanand mereu concentrati pe sarcina oferita. Cainele ghid ofera mobilitate, incredere si o viata sociala activa persoanei cu handicap  pe care o insoteste.

Primele dovezi ale folosirii cainilor pentru ghidaj dateaza inca din secolul 16. Prima scoala specializata in dresajul cainilor ghizi a fost fondata in Germania in timpul Primului Razboi Mondial. Cainii erau repartizati ostasilor care si-au pierdut vederea in lupta. Ulterior, in perioada interbelica, scoli pentru caini ghizi au fost infiintate si in Marea Britanie si SUA.

Inca de la deschiderea primelor scoli si pana in prezent, 3 rase de caini si-au dovedit suprematia in aceasta munca: Golden retriever, Labrador si Ciobanesc german.  Insa in prezent si reprezentantii altor rase au demonstrat ca pot sa indeplineasca cu succes aceasta misiune extrem de dificila: Yorkshire terier, Caniche, Border collie, Ciobanesc australian, Papillon, Doberman, Boxer, Rottweiler. Cainele ghid trebuie sa fie combinatia perfecta de rezistenta, obedienta, memorie, docilitate, prietenie, concentarare si dragoste pentru stapan.

Cainele ghid are datoria de a-si ajuta stapanul sa se deplaseze dintr-un loc intr-altul, in siguranta si cat mai eficient. Persoana cu dizabilitati nu mai este nevoita sa mearga cu pasi marunti, lovind fiecare potential obstacol cu bastonul. Cainele poate  calcula si parcurge rapid un anumit traseu care nu pare a avea impedimente. De exemplu: de la un colt al strazii la altul cainele ghid observa daca  drumul este liber si poate sustine un tempo mai ridicat si neintrerupt al deplasarii.

In echipa om-caine,  cainele nu conduce stapanul, iar omul nu controleaza intru-totul cainele; cei doi conclucreaza pentru a calatori in siguranta. Cainele nu cunoaste destinatia astfel ca trebuie sa urmeze instructiunile stapanului despre directia pe care trebuie sa o urmeze. In schimb, handlerul nu poate vedea obstacolele de pe traseu, asa ca este datoria cainelui sa le sesizeze si sa le gestioneze. Fiecare jumatate a acestui cuplu se bazeaza unul pe altul pentru a-si indeplini misiunea.

Cand cainele beneficiaza de mai multa experienta alaturi de stapanul sau, el va putea stii de la sine ruta pe care trebuie sa o apuce, daca este una pe care a parcurs-o adesea. Stapanul va putea da o simpla comanda “spre serviciu”/ “cafenea”, iar cainele va face toata munca.

Cainele ghid invata peste 100 de comenzi, iar pe toata durata vietii poate acumula pana la 300 de comenzi; o capacitate de memorare incredibila pe care nu orice caine o poseda.  Cainele ghid pentru nevazatori trebuie sa indeplineasca cu succes urmatoarele actiuni:

•    sa nu se abata de la ruta directa, indiferent de atractiile de pe traseu: mirosuri, oameni, animale;
•    sa mentina un tempo usor, accesibil stapanului si sa se pozitioneze corect: in stanga stapanului, inaintea acestuia;
•  sa se opreasca la fiecare intersectie/cotitura si sa astepte instructiuni despre urmatoarea directie;
•   sa recunoasca si sa evite obstacolele prin care stapanul nu poate trece (culoare inguste, spatii insuficient de inalte etc);
•    sa se opreasca la baza scarilor si sa astepte instructiuni;
•    sa aduca handlerul in apropierea butonului liftului;
•    sa stea culcat linistit atunci cand stapanul sede;
•    sa ajute stapanul sa foloseasca mijloacele de trabsport in comun;
•    sa asculte o multime de alte comenzi verbale.

O calitate exceptionala a acestor caini este neascultarea selectiva. Cainele trebuie sa ignore o comanda a stapanului daca aceasta poate pune in pericol siguranta cuplului. De exemplu: stapanul poate ordona sa se mearga inainte, insa cainele se va opri daca se apropie un automobil. Este incredibil cum acesti caini pot gestiona de la sine anumite situatii.

Munca de ghidaj este solicitanta pentru caini, insa nu trebuie compatimiti pentru aceasta. La finalul zilei cand ajunge acasa este recompensat pe masura cu afectiune si delicii culinare. Persoana nevazatoare este foarte atasata de cainele sau si il respecta enorm. Niciodata cand veti intalni un caine ghid pe strada sa nu va opriti sa il mangaiati pentru a-l felicita sau sa ii oferiti ceva de mancare. El se afla in misiune si orice distragere ii poate altera concentrarea.

Cainii ghizi petrec aproximativ 3 ani in scoli de dresaj speciale. Dresajul complex este realizat de  dresori special pregatiti in acest scop.

De obicei, exista crescatorii anume de caini insotitori. Cel mai adesea, parintii sunt tot caini ghizi, cu rezultate bune in munca pe care o depun. Dupa ce sunt intarcati puii ajung in familii adoptive, inscrise voluntar pentru a ingriji astfel de catei. In cadrul familiei puiul este socializat si primeste un dresaj de baza. La varsta de 9-12 luni este preluat de scoala de dresaj si va  incepe  educatia de specialitate.

Formarea unui cuplu caine-om necesita multa pricepere. In functie de nevoi, viitorul stapan va primi un caine compatibil. O persoana tanara se potriveste cu un caine mai activ, iar un varstnic are nevoie de un caine mai cumpatat. Timp de cateva saptamani, persoana cu caine pentru orbidizabilitati va fi primi un training despre cum sa manipuleze cainele, care sunt comenzile si cum sa le ofere. Cainele este invatat sa asculte de noul stapan.

In jurul varstei de 10 ani, cainele ghid este retras din campul muncii pentru o binemeritata pensionare. La batranete cainii ghizi isi pierd din acuitatea simturilor si se considera ca este mai bine sa ramana doar animale de companie. De cele mai multe ori, chiar daca persoana cu dizabilitati primeste un alt caine insotitor, pensionarul ramane in familie ca si animal de companie.

Cainii insotitori sunt scutiti de interdictiile care se aplica de regula animalelor de companie. In occident, cainii ghizi sunt acceptati in spitale, restaurante, institutii publice, mijloace de transport etc.

Surse foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro