Boli care pot fi transmise de la nevăstuică la om

Boli care pot fi transmise de la nevăstuică la om

Bolile transmisibile de la animal la om se numesc boli zoonotice. Majoritatea animalelor de companie pot răspândi boli oamenilor, iar nevăstuicile nu deloc sunt o excepţie. Există o mulţime de boli pe care oamenii le pot lua de la nevăstuici, dar partea bună este că majoritatea nu sunt periculoase şi pot fi evitate destul de uşor.

Rabie – Prima boală care ne vine în minte atunci când vorbim despre bolile zoonotice este rabia, infecţie fatală pe care majoritatea mamiferelor, inclusiv nevăstuici, o pot contracta dacă sunt expuse la animalele care suferă de această boală – ratoni, sconcşi sau vulpi.

Virusul rabic se transmite prin saliva animalelor infectate, fără să fie nevoie de o muşcătură a animalului infectat. Nu există tratament împotriva bolii, dar nu toţi cei infectaţi se îmbolnăvesc (între 20-50% din persoanele infectate cu acest virus ajung să se îmbolnăvească). Însă fiecare caz de îmbolnăvire conduce la deces. Aspectul interesant al bolii îl constituie perioada lungă de incubare, cea dintre momentul infectării şi debutul bolii. Astfel, animale aparent sănătoase pot fi purtătoare ale virusului şi pot infecta chiar şi persoane. Însă această perioada lungă de incubare ar putea reprezenta o şansă pentru cei care se tem că ar fi putut suferi o contaminare. Aceştia se pot vaccina imediat după muşcătură, pentru a evita un debut al bolii.

Şi de la nevăstuică la om, boala se poate transmite prin muşcătură sau salivă. Deşi este mai greu de contractat rabie prin salivă de la nevăstuică, decât de la alte animale, sfatul nostru este să consultaţi veterinarul şi să vă vaccinaţi animăluţul împotriva acestei boli. Chiar dacă animalul stă mai mult în casă, este bine să îl ştiţi protejat!

Infecţii bacteriene – Deşi sunt şanse mici ca o nevăstuică să vă transmită rabie, nu înseamnă că nu vă poate transmite cu uşurinţă infecţii bacteriene. Bacteriile care se găsesc în gura nevăstuicilor – Pasteurella şi Corynebacterium pot fi transmise prin muşcătură. Infecţiile bacteriene se tratează cu antibiotic. În mod obişnuit, nevăstuica ar trebui să nu muşte, dar mai sunt şi excepţii.

Gripă – În general, nevăstuicile pot lua gripa de la noi, virusul de tipul A şi B, şi o pot transmite mai departe, animalelor şi chiar oamenilor. În tot acest timp, şi ele pot face febră, pot strănuta, iar ochii şi nasul le pot curge ca şi nouă, în astfel de momente.

Viermi inelaţi – Deşi viermii inelaţi se găsesc în general la pisici, chiar şi nevăstuicile pot fi infestate, dacă sunt expuse. În general, acest lucru se poate întâmpla în magazinele de animale, dacă nevăstuicile sunt ţinute în cuşcă, alături de pisici. Infecţia se poate transmite apoi mai departe la om prin pături, pat, sau altceva care a intrat în contact cu nevăstuica. Deşi este o infecţie ce provoacă mâncărimi deranjate, se poate vindeca uşor.

Râie sarcoptică – Râia sarcoptică este o  altă problemă cu care nevăstuicile se pot alege în urma contactului cu animalele, în special cu patrupezii canini. Se manifestă cu mâncărimi groaznice şi la animal şi la om, dar se vindecă uşor. Consultaţi veterinarul!

Purici – Bineînţeles că, odată aduşi în casă de câine sau de pisică, puricii ajung peste tot. Aşa că nu e cale deloc lungă până la nevăstuici, care ne pot da şi nouă cu uşurinţă. Partea mai rea de atât este că puricii pot transmite ciumă sau boala zgârieturii de pisică.

Căpuşe – Căpuşele sunt alţi paraziţi cu care nevăstuicile se pot alege, mai ales dacă obişnuiesc să se joace în curte, cu pisici şi câini. Din păcate, căpuşele ajung astfel mai uşor şi la om, aducând cu ele boli precum Boala Lyme, Febra patată a munţilor stâncoşi, Tularemia, Babesia. Căpuşele sunt uşor de tratat pentru animale, iar pentru oameni se recomandă antibioticele.

Salmonella şi E. Coli - Salmonella şi E. Coli –pot ajunge la oameni prin materiile fecale ale animalelor. Dihorii hrăniţi cu ouă sau carne crude se pot infecta cu uşurinţă cu aceste două bacterii. Aceste alimente se recomandă gătite, înainte de a fi servite animalului.

Helicobacter – Helicobacter mustelae este o bacterie destul de des întâlnită în stomacul nevăstuicilor şi se transmite în materiile lor fecale. Această bacterie este recunoscută pentru faptul că ea cauzează ulcer, în cazul oamenilor. Din acest motiv, este important să vă spălaţi pe mâini ori de câte ori atingeţi cuşca, bolul cu mâncare sau orice altceva are legătură cu nevăstuica.

Giardia şi Criptosporidioza – În afară de infecţii bacteriene, nevăstuicile pot transmite şi infecţii protozoare precum Giardia şi Criptosporidioza. Deşi rar întâlnite la nevăstuici, pot fi transmise uşor oamenilor care se expun la animalele bolnave. 

Sursa: Petcha

Foto: Umad.com


Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro