Boala Lyme la caini

Boala Lyme la caini

capusa caineAtat la om cat si la animale boala Lyme este provocat de  catre muscatura capuselor. Bacteria responsabila de imbolnavire este Borrelia burgdoferi, care are forma spiralata, motiv pentru care acest tip de microorganisme poarta numele de spirochete. Boala Lyme este cea mai frecventa afectiune care poate fi transmisa de catre capuse. Este cunoscuta medical si sub numele de borelioza.

Evolutia bolii la om este diferita fata de cea la caine. Dintre animalele domestice, cainii sunt cei mai afectati. In unele regiuni, 80-90% dintre patrupede pot fi infectate cu Borrelia b. Cu toate acestea, doar  10% dintre cainii diagnosticati pozitiv cu Borrelia se imbolnavesc de Lyme, restul fiind purtatori sanatosi. Pisicile sau caii dezvolta boala doar in cazuri exceptionale.

La noi in tara, specia de capusa responsabila de transmiterea bolii Lyme este Ixodes ricinus, numita si capusa de caprioare. Insa, rozatoarele salbatice sunt principalul rezervor de Borrelia si mai putin cervidele. Nu toate capusele sunt purtatore de spirochete, doar cele care s-au hranit initial cu sangele unui rozator infectat. Mai mult, doar masculii speciei se deplaseaza de pe un organism pe altul. Femelele raman pe gazda initiala pana cand se satura apoi coboara si mor, simultan cu depunerea oualor.

Capusele de pe caini foarte rar coboara pentru a ataca omul. Iar cainele infectat cu spirochete nu poate transmite boala omului.

Nu orice muscatura a capusei purtatoare poate transmite bacteria. Sunt necesare 48 de ore pentru ca insecta sa regurgiteze in sangele gazdei, continutul gastric infectios. De aceea este ideal ca insecta sa fie smulsa in primele 48 de la muscatura.

Pentru a preveni coagularea sangelui gazdei, capusa regurgiteaza o serie de enzime, ce provin din sistemul digestiv. Odata cu aceste substante, insecta elimina si bacteriile, care se raspandesc rapid in organismul gazdei, prin intermediul circulatiei.

La caini, poate dura 2 pana la 5 luni pana cand primele semne clinice de imbolnavire sa apara. La patrupede, nu apare roseata in jurul muscaturii in primele zile, asa cum se intampla la om.

Primele simptome ale bolii Lyme sunt: schiopatat, febra usoara (39-40), noduli limfatici inflamati, articulatii dureroase si inflamate, lipsa apetitului alimentar, letargie.

In foarte putine cazuri, boala se poate agrava si se ajunge la glomerulonefrita, o afectiune renala ce determina insuficienta. Aici, prognosticul este rezervat, boala este greu de tratat si poate interveni decesul.

Diagnosticarea se face pe baza istoricului (cainele a iesit in natura sau au fost descoperite capuse pe el), precum si prin teste de sange. Chiar daca multe teste serologice ies pozitive in prima faza, asta nu inseamna ca animalul este bolnav de Lyme. Anticorpii anti-Borrelia s-au putut forma la o interactiune anterioara a organismului cu bacteria si atunci cainele este protejat pentru tot restul vietii. Se va efectua inca un  test sangvin, mai avansat, care va putea spune daca infectia este recenta sau cronica.

Tratamentul se face cu antibiotice, iar reusita sa depinde de precocitatea cu care a fost administrat. Doxicilina si amoxicilina si –au dovedit eficacitatea in lupta cu Borrelia. Tratamentul este intensiv, timp de cel putin 4 saptamani, pana cand simptomele dispar. Alaturi de antibiotice pot fi administrate si antialgice, cainilor care sufera de dureri articulare.

Boala Lyme la caini poate fi prevenita prin deparazitari externe periodice. In prezent exista o multime de antiparazitare externe sub forma de picaturi spot-on, sprayuri, pudre sau zgarzi, care reusesc sa tina capusele la distanta de caine. Incepeti programul de deparazitari la debutul sezonului cald (martie- aprilie) si respectati-l pana toamna tarziu. Aceasta este cea mai sigura si eficienta metoda de a preveni imbolnavirea cainelui vostru.

Dupa plimbarile in natura, prin iarba inalta sau padure, verificati amanuntit blana animalului. Orice capusa descoperita va fi indepartata cu atentie si rapiditate. Cu toate acestea, capusele in stadiul de nimfa sunt minuscule si greu de reperat, astfel incat animalul va fi verificat inca o data in urmatoarele zile.

Chiar daca in SUA au fost create o serie de vaccinuri impotriva boreliozei, multe state europene le-au interzis intrucat efectele secundare sunt multiple si grave.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro