Alimentatia gerbilului

hrana gerbilIn salbaticie  gerbilii sunt animale omnivore, spre deosebire de alte rozatoare devenite animale de companie care sunt ierbivore. Gerbilul salbatic consuma in special insecte, dar si seminte, fructe sau parti din plante, pentru a se hidrata si face rost de un plus de vitamine. Hranirea gerbilului asemenea hamsterilor este o greseala frecvent intalnita. Chiar daca gerbilul de companie nu este supus la aceleasi conditii de mediu vitrege ca si fratele lui salbatic, el necesita o dieta cat mai apropiata de cea din mediul natural. Asa ca pe langa mixurile de seminte care consituie hrana de baza, rozatorul necesita si surse de proteina animala, precum si vitamine din vegetale proaspete. O dieta diversificata si corecta determina o sanatate de fier si asigura viata lunga si fericita animalului. Gerbilul consuma intr-o zi hrana insumand 10% din greutatea corporala.

Semintele

Sau mai bine spus amestecurile de seminte, asa cum le gasiti in pet-shop. Alegeti mixurile speciale destinate gerbililor si hamsterilor. Tipurile de seminte sunt aceleasi pentru ambele specii. Amestecurile sunt astfel formulate sa dea un echilibru nutritional oricarui animal. Echilibrul se pierde in momentul in care rozatorul consuma numai anumite tipuri de seminte, iar pe altele le evita. Schimbati marca/ producatorul  si vedeti daca le accepta pe toate. Semintele pot veni amestecate cu diverse fructe si legume uscate. Semintele de floarea soarelui sunt foarte apreciat de gerbil insa se admninistreaza cu moderatie intrucat sunt bogate in uleiuri vegetale. Mix-ul de seminte le poate contine insa in cantitate redusa (sub 10%); daca sunt prea multe eliminati o parte. Pentru diversificare amestecati semintele speciale pentru gerbili cu cele pentru canari sau papagali. Nu uitati! Semintele constituie doar hrana de baza! Singure nu ofera toti nutrientii necesari gerbililor. Oferiti animalelor si alimente din categoriile de mai jos.

Peletele si batoanele

Sunt amestecuri de seminte si vegetale, corect formulate, care ofera o dieta echilibrata. Se prezinta ca niste granule de dimensiuni mai mici (peletele) sau mai mari (batoanele), care inglobeaza toate cele necesare unui organism sanatos. Ele au avantajul ca nu permit rozatorului sa aleaga numai anumite seminte. Sunt usor de administrat si de mancat (animalul le prinde cu picioarele din fata si le rontai in orice parte a custii doreste). Chiar si aceste pelete si batoane necesita suplimente din cele de mai jos.

Fructele si legumele

Acestea sunt considerate suplimente sau deserturi, dar care sunt esentiale pentru un organism sanatos. Prima oara cand oferiti animalului un fruct sau o leguma noua, dati-i numai o bucata mica si observati cum o primeste. Prea mult fruct la o singura masa poate cauza diaree. Multe legume si fructe sunt permise gerbilului: mere, morcovi, castravete, patrunjel verde, brocoli, conopida, fructe de padure, spanac, dovlecei, pere, papaya, struguri, salata verde (moderat), ridichi etc. Frunzele de papadie, trifoiul, coada soricelului, rocoina pot fi si ele oferite gerbilului. Aveti grija sa fie culese dintr-un mediu non-toxic.

Alimente interzise: fasolea uscata rosie, ceapa, frunzele de rosie sau cartof, cartoful crud, rubarba, citricele, ciocolata, plantele de apartament. Evitati sa oferiti alimente pentru consumul uman care contine zahar sau multe grasimi.

Proteina animala

Gerbilul necesita si surse de proteina animala, ceea ce hamsterii nu au nevoie. Proteina animala este oferita doar ca recompensa si doar din cand in cand. Insectele sunt extrem de apreciate de gerbil deoarece le amintesc de mediul natural. De cateva ori pe luna puteti da rozatorului greieri sau mealworm, bineinteles procurati din pet-shop si nu din natura. Daca nu aveti acces la asemenea insecte vii,  le puteti inlocui cu bucatele de branza nesarata, ou fiert tare (albus) sau hrana uscata pentru caini. Biscuitii pentru caini plac acestor rozatoare deoarece sunt gustosi si crocanti.

Apa

Chiar daca este un animal de desert, gerbilul bea apa. Oferiti zilnic apa curata si proaspata, in adapatori cu supapa care previn umezirea asternutului. Acestea se agata de marginea custii, astfel animalul nu poate ajunge sa le roada.

Pentru ros

Ca oricaror rozatoare, gerbililor le cresc dintii incisivi permanent si au nevoie sa roada alimente dure pentru a-i toci. Puneti in cusca jucarii sau accesorii din lemn care sa ii tina ocupati. Puteti opta si pentru ramuri de copac, care sunt curate si nu au venit in contact cu substante chimice. Evitati ciresul, cedrul sau oleandrul.

Hranitorile

Recomandam sa adminstrati mancarea in recipiente si nu direct pe asternut, care poate fi imbibat cu urina sau excremente. Bolurie de mancare sa fie confectionate din ceramica, sticla sau metal, pentru ca sa nu fie roase de animal. Oferiti seminte cat pentru o zi si dimineata urmatoare.  Ce ramane de pe o zi pe alta aruncati. Fructele si legumele proaspete necosumate in 2-3 ore se  indeparteaza si ele pentru ca se altereaza rapid.

Gerbilii nu sunt animale pretentioase! Oferiti o dieta cat mai variata si nu va sfiiti sa incercati alimente noi.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro