Alegerea plantelor pentru acvariu

Alegerea plantelor pentru acvariu

Pasionatii se pricep foarte bine sa isi faca acvariul sa arate cat mai natural. Adaugarea de plante este una dintre cele mai bune metode de a iti face acvariul sa arate uluitor. Plantele au anumite avantaje evidente cand vine vorba de estetica si functionalitate.
 
Cei mai multi privitori vor fi uluiti de frumusetea verdelui luxuriant al plantelor care cresc abundent. Aceste au un rol foarte important in acvariu fiind mai mult decat simple obiecte decorative. Plantele ofera ascunzisuri pestilor si veti observa ca pestii din mai multe specii par mai fericiti si mai relaxati. Aceste produc oxigen si absorb azotul din apa, fiind doar un singur lucru pentru a le face dorite in acvariu.
 
Plantele naturale au de asemenea si aspecte negative de care este necesar sa se tina cont inainte de a se decide daca vor fi puse in acvariu sau nu. Cresterea de plante naturale in acvariu cere la fel de multa dedicare ca si cresterea pestilor. Acestea trebuie intretinute, hranite si inmultite. Plantele moarte sau care se descompun va trebui tunse cu regularitate. Plantele natural poat adduce cu ele melci si hidre care pot imbolnavi pesti.
 
Daca pestilor in acvariul carora asezati plantele le place sa le ciuguleasca va va fi destul de dificil sa mentineti plantele in viata. Plantele naturale necesita o serie de nutrient si fertilizatori, ceea ce inseamna ca aveti nevoie de o combinatie speciala de material folosite la substrat. Atunci cand substratul se invecheste, acesta va trebui schimbat sau refertilizat. Acvariile cu plante necesita mai multa lumina decat cele care au doar pesti deoarece pestii nu se bazeaza pe fotosinteza pentru supravietuire. Fara destula lumina plantele nu vor fi capabile sa produca oxigen chiar vor muri.
 

In cazul in care nu aveti suficient timp pentru a ingriji un acvariu cu plante se poate opta pentru plante artificiale. In comert sunt disponibile o serie variata de plante artificiale foarte aspectuoase si sunt cu mult mai usor de intretinut si, speram, ca pestii dumneavoastra nu vor incerca sa le manance.
 
Se poate, de asemenea, folosi o combinatie de plante natural si artificiale pentru a crea acvariului un aspect mai natural. Mentenanta va fi cu mult mai usoara astfel deuoarece marea majoritate a plantelor nu vor necesita ingrijiri speciale. La selectia plantelor artificiale ar trebui preferate plantele din panza in detrimentul celor din plastic deoarece acestea sunt mai usor de curatat de alge. Plantele artificiale din plastic tind sa se rupa in timpul curatarii. Desigur, aceste aspecte difera de la producator la producator, iar plantele din plastic de inalta calitate pot fi o alegere buna.
 

Daca plantele artificiale sunt la fel de frumoase, dar mai usor de intretinut si nu se vor vesteji sau nu vor muri, de ce sa crestem plante naturale? Iata cateva argumente solide vis-a-vis de acest aspect:
  • Oxigenul este produs prin fotosinteza plantelor si este necesar pentru ca pestii din acvariu sa prospere.
  • Pe langa ca plantele mentin un nivel scazut al bioxidului de carbon din apa, acestea regleaza si cantitatea de azot, astfel protejand pestii.
  • Mediul natural produs de plante in acvariu dau pestilor crescuti in captivitate o senzatie de libertate si siguranta. Acest aspect este important in special in cazul in care doriti sa va inmultiti pestii.
  • Plantele sunt o sursa importanta de hrana pentru multe specii de pesti, presupunand ca pestii vor ciuguli din ele suficient de putin cat sa nu omoare planta.
  • Substratul poate fi fixat de catre plante, in special daca folositi nisip. Reteaua fina de radacini ajuta la ancorarea substratului pe fundul acvariului.
  • O cantitate redusa de alge sunt o componenta naturala a acvariului, dar in cazul in care acestea se dezvolta in exces pot provoca cosmaruri acvaristului. Plantele naturale ajuta la inhibarea cresterii in exces a algelor prin eliberarea anumitor compusi chimici. Plantele si algele vor concura pentru nutrienti deoarece au nevoie de aceleasi substante pentru a supravietui.
Plantele sunt si un barometru precis care da informatii despre starea de sanatate a acvariului dumneavoastra. Conditiile nefavorabile din acvariu de obicei afecteaza intai plantele prevestind ca urmeaza imbolnavirea pestilor, lucru care va ajuta sa luati masuri de corectie in timp util.

Inainte sa va hotariti in legatura cu ce fel de plante veti pune in acvariu exista cateva aspecte de stilistica ce trebuie luate in considerare. Exista doua stilui de a decora acvariul cu plante ce au evoluat in randul acvaristilor de-a lungul timpului. O privire e ansamblu a acestor stiluri va vor ajuta sa luati decizia asupra carui stil sa obtati sau daca doriti sa luati in considerare altceva cu totul diferit.
 

Stilul natural: asa cum sugereaza denumirea este doar atat – natural. Acest stil se chinuie din rasputeri sa mimeze natura cat mai mult cu putinta, introducand o serie de plante fara a tine cont de o anumita ordine, iar acesta fiind cel mai important aspect a acestui stil. Tinta este de a cultiva un aspect salbatic acvariului. Pare ca acest stil nu necesita niciun fel de planificare, dar acest lucru este foarte departe de adevar. Plantele pot parea aranjate aleator, fara a se tin cont de o anumita ordine, dar pentru a obtine acel aspect izbitor de salbaticie in acvariu sunt necesare cugetari intense asupra varietatilor de plante folosite pentru a le alege pe cele potrivite.

Stilul olandez: se adreseaza crescatorilor priceputi de plante de acvariu. Acvariul este menit mai mult pentru plante, iar pestii par a fi un element secundar al acvariului. Rareori veti gasi prin aceste acvarii pesti viu colorati. De obicei aceste acvarii pot contine pesti mai putin colorati fara atributii estetice. Acest stil incearca sa reproduca o gradina verde in toata gloria ei. Elemente foarte importante a acestui stil sunt terasarea si stratificarea. Veti observa ca acvariul este impartit in terase cu plante diverse ce cresc in straturi diferite. Spatele acvariului va fi mai inalt decat in fata, plantele fiind in centrul atentiei.

Exista doua moduri prin care plantele naturale pot fi adaptate la stilu acvariului dumneavoastra. Primul este stilul deschis. In acest tip de acvariu capacul este lasat descis, plantelor permitindu-li-se sa creasca chiar si in afara acvariului. In cazul in care detineti pesti saritori veti descoperi ca in scurt timp veti fi mai sarac cu cativa pesti in cazul in care folositi un astfel de acvariu, astfel, un acvariu deschis nu este potrivit in acest caz.
 

Un acvariu habitat poate de asemenea sa adopte un stil natural. Acest tip de acvariu este ideal pentru cazul in care atat plantele cat si pestii au nevoie de aceleasi conditii. O aranjare sub forma de habitat este formata din plante si pesti din aceeasi zona geografica si mimeaza acel ecosistem.

Plantele naturale folosite in acvarii pot fi categorisite in functie de comportamentul acestora. In mare exista trei tipuri de plante acvatice:
  • plante care plutesc la suprafata acvariului;
  • plante care sunt iradacinate in substrat;
  • plante care plutesc prin acvariu.
Este important de stiut ce nu orice planta este potrivita in acvariu. Plantele de camera trebuie evitate. Orice planta care nu este acvatica nu va face fata pe termen lung.
 
Acestea pot parea ca se adapteaza la mediul acvatic, dar  dupa o perioada nu vor reusi sa faca fata unui astfel de mediu. Schimbarea decorului dupa o perioada de timp nu va fi usoara, iar plantele au nevoie de timp de adaptare si ca sa creasca.

 


Autor: Nicolae Hasegan

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro