Alegerea încălzitorului pentru acvariu

Alegerea încălzitorului pentru acvariu

Daca nu cumva locuiti la tropice, atunci orice acvariu (de pe la noi) are nevoie de un sistem de incalzire a apei, mai pe scurt spus: un incalzitor. Cu cateva exceptii (carasi, koi, s.a.), mai toate speciile de pesti de acvariu necesita o temperatura cuprinsa intre 20o si 30o C, media fiind de 24o.

Chiar daca tineti acvariul intr-o incapere incalzita, incalzitorul este necesar. Nu este suficient doar sa aveti apa calda in acvariu, ci sa fie si cat mai stabila posibil. Fluctuatiile de cateva grade pe durata unei zile nu sunt de dorit, nu vor ucide instant pestii, insa cu siguranta vor crea un stres major care duce la imbolnavire.
   
Piata ofera o multime de tipuri, modele si branduri de incalzitoare: unele mai ieftine si mai putin sigure, altele mai scumpe si de incredere. Inainte de a va aventura la primul produs de pe raft, vom face o scurta prezentare a  incalzitoarelor.
 

Tipuri



Incalzitorul intern: se aseaza in interiorul acvariului si poate fi de doua feluri: submersibil complet sau partial.

Incalzitorul partial submersibil se aseaza vertical in acvariu, lipit de un perete cu ventuze. Prezinta o gradatie care afirma nivelul pana la care poate fi scufundat in apa, partea cu alimentarea ramanand afara.

Incalzitorul complet submersibil are componentele inchise etans astfel incat poate fi introdus cu totul in apa, putand fi asezat si orizontal.

Aceste incalzitoare sunt fabricate de regula din sticla termorezistenta, dar si din plastic (mai rar). Majoritatea sunt dotate cu un termostat si cu o scara de temperatura, care permit un control facil al temperaturii din acvariu. Un led avertizeaza cand aparatul functioneaza, respectiv cand  e in stand-by.

Aceste incalzitoare sunt cele mai folosite la ora actuala, raportul calitate/pret fiind destul de bun. Fluctuatiile de temperatura sunt mici si pot fi folosite cu incredere timp indelungat (bineinteles, in functie si de calitatea lor).

Exista o categorie de incalzitoare submersibile, care nu poseda termostat, astfel incat aveti nevoie de un termometru care sa indice temperatura din acvariu si de multa atentie pentru a opri incalzitorul atunci cand apa a atins temperatura dorita. Diferenta de pret dintre acestea si cele de mai sus nu amortizeaza efortul si riscurile.

Incalzitoarele de substrat: au mare vechime pe piata, insa nu se bucura de prea mult succes. Dupa cum le spune si numele, se pun pe fundul acvariului, sub nisip si/sau pietris si incalzesc acvariul eficient de jos in sus cu ajutorul curentilor de convectie. Un alt mare avantaj este acela ca asigura o temperatura mai mare in substrat, fapt ce la celelalte tipuri de incalzitoare nu se intampla, favorizand dezvoltarea plantelor. Nu au termostat, deci sunt mai greu de controlat. In plus, daca nu au fost amplasate de la inceputul set-upului, nu se mai poate face nimic.

Incalzitoarele externe: sunt mai scumpe decat cele de mai sus, insa mult mai precise si eficiente. Pot fi incalzitoare in-line sau direct atasate sistemului de filtrare. Marele avantaj este ca nu ocupa spatiu in acvariu si nu exista riscul ca pestii sa se arda sau sa il deterioreze (unele ciclide ataca instalatiile din acvariu). Cele in-line se ataseaza pe calea de intoarcere a apei in acvariu, printr-un sistem de tuburi. Cum se ataseaza tubulatura in plus, creste riscul scurgerilor sau a unei inundatii.

 

 



Sistemele de filtrare cu incalzitor sunt excelente, practice, fidele, dar foarte scumpe. Atunci cand apa trece prin filtru este si incalzita. Cu ajutorul unui termostat poate fi reglata temperatura. Este un sistem compact, usor de folosit. Apa incalzita se intoarce direct in acvariu, iar cu ajutorul sistemului de pompare este amestecata rapid cu cea existenta. Un aspect negativ este reprezentat de faptul ca daca incalzitorul sau filtrul se defecteaza, trebuie schimbat tot sistemul.

Puterea

Incalzitoarele sunt catalogate in functie de putere, adica de Watti. Majoritatea producatorilor mentioneaza pe ambalaj si pentru ce capacitatea a acvariului este potrivit acel produs. Insa daca nu beneficiati de aceasta informatie trebuie sa stiti ca regula generala spune ca la 1 litru de apa este necesar 1 Watt.

Capacitatea acvariului nu este singurul criteriu de care trebuie tinut cont. Importanta este si diferenta dintre temperatura apei si cea ambientala. Daca diferenta este una insemnata, de cateva grade, atunci mai adaugati cativa Watti la incalzitor, pentru a fi siguri ca face fata reglarii temperaturii. Un acvariu mare, pierde caldura mai greu astfel incat puteti opta pentru un incalzitor cu Watti mai putini decat capacitatea acvariului.

O practica des intalnita in acvariile mari este impartirea puterii intre doua aparate. De exemplu, pentru un acvariu de 200 de litri aveti nevoie de un incalzitor de 200 de Watti, insa este mai bine sa amplasati doua incalzitoare de 100 de watti, fiecare in capete opuse ale acvariului.  Incalzirea se face uniform din ambele directii, iar in cazul avarierii unuia dintre ele, temperatura nu sufera dezechilibre majore, ca in situatia in care singurul incalzitor din acvariu se opreste din functiune.

 



Sfaturi practice
   
Atunci cand efectuati schimbul de apa, scoateti incalzitorul din priza cu cel putin 10 minute inainte. Sticla incinsa se crapa usor atunci cand este supusa la fluctuatii mari de temperatura. In plus, exista riscul sa va ardeti la mana. In aceeasi ordine de idei, niciodata nu introduceti in apa rece un aparat incalzit sau conectat la priza.

Amplasati incalzitoarele interne in vecinatatea filtrelor sau pompelor. Curentii asigura o mai buna circulare a apei incalzite in interiorul acvariului.

Instalati si un termometru in acvariu, pentru un supracontrol al temperaturii. Termostatul incalzitorului se poate defecta sau poate da erori si atunci veti avea un as in maneca pentru verificarea temperaturii.

Fixati incalzitoarele interne cu ventuze. Majoritatea vin insotite de aceste accesorii, dar daca nu este asa, achizitionati unele aditionale. Incalzitoarele nefixate se pot izbi de pereti si se pot sparge.

Asezati incalzitorul complet submersibil pe fundul acvariului, in pozitie orizontala pentru ca apa calda sa se ridice la suprafata si sa incalzeasca toata coloana de apa.

Dotati acvariul cu un capac pentru a preveni pierderile mari de caldura.
 

Autor: Nicolae Hasegan

1 Comentarii
  • Coletta a scris la 09.09.2014 00:11:

    The beauty of these blgonigg engines and CMS platforms could be the lack of limitations and ease of manipulation that allows builders to put into action abundant content and skin' the website in these a way that with very minor energy 1 would by no means observe what it truly is generating the internet site tick all devoid of limiting material and effectiveness.

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro