Ajutați câinii fără stăpân să treacă mai ușor peste iarnă

Ajutați câinii fără stăpân să treacă mai ușor peste iarnă

Subiectul câinilor fără stăpân iscă dispute aprinse atunci când apare în orice discuție. Întotdeauna vor exista două tabere: mult-blamații iubitori de animale și cei care se opun vehement existenței câinilor pe stradă. Totuși, ambele părți cad de acord asupra unui aspect: locul câinilor nu este pe stradă.

Câinii fără stăpân sunt expuși multor pericole de accidentare, înfometării și deshidratării, frigului și capriciilor vremii și mai ales cruzimii oamenilor. “Cel mai bun prieten al omului” ar trebui să fie de partea omului și nu împotriva lui, reciproca fiind valabilă de asemenea. Orice câine ar trebui să aibă un stăpân, să fie îngrijit și iubit, iar el la rândul lui va oferi dragoste și protecție.

Nicicând câinilor maidanezi nu le este mai greu decât atunci când se instalează iarna, cu ninsorile și gerul specific. Lipsa adăpostului, apei și a hranei scad vertiginos șansele de supraviețuire și mulți câini fără stăpân nu reușesc să mai prindă primăvara următoare. Voind să recunoaștem sau nu, câinii maidanezi sunt responsabilitatea noastră a tuturor și e de datoria fiecăruia să le asigure o curgere ușoară a vieții până la obșteasca moarte, care va veni mai devreme sau mai târziu. Acum mai mult ca oricând, e momentul să îi ajutăm  să treacă cât mai ușor peste sezonul hibernal.


Câinii bătrâni, cei bolnavi, femelele gestante și puii reprezintă grupele de risc pe perioada iernii. În rândul lor se înregistrează cea mai mare rată de mortalitate și spre ei ar trebui să ne îndreptăm atenția în primul rând. Încercați să le găsiți un adăpost temporar pe durata frigului sau de ce nu un cămin definitiv. Cereți sfatul sau ajutorul ONG-urilor din orașul vostru pentru rezolvarea cazurilor cele mai grave.

Acolo unde este nevoie, asigurați asistență veterinară, chiar dacă asta înseamnă să scoateți câțiva bani din buzunar, însă considerați că aceasta e fapta bună pe care o faceți Crăciunul acesta.

Adăpostul

Gerul și ninsoarea îngreunează viața oricărui câine maidanez. Expunerea la intemperii nu este plăcută nici pentru noi, care suntem perfect echipați, darămite pentru ei care sunt piele și os. Chiar dacă au blană, câinii se bazează și pe stratul adipos pentru a-i proteja de frig, iar puțini câini fără stăpân se pot laudă cu acest lux, în condițiile în care hrana pe care o găsesc este rară și slabă calitativ. De aceea, un adăpost unde să doarmă și să se ferească de intemperii este primordial pentru a supraviețui iernii.

În primul rând, trebuie să vă convingeți vecinii să accepte să amplasați o cușcă în preajma blocului sau a casei. Nu va fi ușor, dar încercați să atingeți coarda sensibilă a fiecăruia.

Cușca trebuie să fie potrivită pentru talia câinelui/câinilor; în funcție de patrupezii ce se perindă pe la bloc, adaptați dimensiunile. Cea mai bună protecție o oferă cuștile din lemn, material care izolează termic destul de bine. Metalul nu este de dorit, iar cartonul se poate umezi ușor.


Dacă nu aveți altă posibilitatea puteți opta și pentru o cutie de carton, cu pereți groși, pe care să o schimbați periodic. Atât cutia de carton, cât și cușca de lemn vor fi așezate pe un europalet sau un podeț de lemn, pentru a nu absorbi umezeala din pământ.

Cușca va fi amplasată într-o zonă ferită de curenți de aer și vânt, pe cât posibil cu fața la soare, lipită de o clădire sau copac. Pentru mai multă protecție, căptușiți pereții cu polistiren, iar la intrare atașați o ușă batantă făcută dintr-o mochetă groasă sau cauciuc. În interior așterneți paie sau fân. Paturile și cârpele nu sunt recomandate întrucât atrag umezeala din aer sau zăpadă și vor ține rece.

Apa și hrana

Pentru a-și păstra temperatura corporală și a preveni hipotermia, corpul arde mai multe calorii decât de obicei. Chiar și un câine de casă are nevoie de mai multă hrană iarna decât în restul anului, darămite unul de pe stradă care cu greu găsește ceva să își alunge foamea. De aceea, hrana oferită de noi este mai mult decât binevenită, înseamnă o șansă la viață. Încercați să oferiți o hrană bună, bogată în grăsimi și proteine. Cel puțin o masă pe zi să fie asigurată de voi.

Deshidratarea reprezintă o amenințare chiar și pe frig. Arderile necesare producerii de căldură consumă foarte multă apă. Iar pe ger, e foarte dificil să găsească surse de apă neînghețate. Puneți într-un recipient apa călduță, care să rămână neînghețată cât mai mult timp, eventual schimbați-o de câteva ori pe zi. Așezați în apă o bila de plastic plutitoare, care să prevină formarea unui strat uniform de gheață deasupra. O linguriță de zahăr adăugată în apă îngreunează procesul de îngheț.

Așezați recipientele de hrană și apă lângă cușcă și nu înăuntru, apa se poate vărsa și va umezi așternutul.

Asistență veterinară

Ajutorul medical este binevenit unui câine aflat într-o forma fizică nu tocmai bună. Vaccinurile și deparazitările sunt importante pentru supraviețuire. Sterilizați câinele. Femele care rămân gestante iarna se chinuie cu traiul de pe o zi pe alta. Iar puii născuți pe ger au șanse mici să rămână în viață.

Cel mai bun mod în care puteți ajuta un câine maidanez pe timpul iernii este să îi găsiți o familie adoptivă, în care să se bucure de căldura unui cămin stabil și de multă dragoste.
 

Autor: Nicolae Hasegan

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro