Adevărata poveste a lui Winnie the Pooh. A fost un ursuleţ real, salvat de un soldat

Adevărata poveste a lui Winnie the Pooh. A fost un ursuleţ real, salvat de un soldat

Când un soldat din timpul Primului Război Mondial a păşit afară din trenul în care se afla, în timpul unei scurte opriri într-un mic orăş din Canada, habar nu avea că paşii săi vor duce, la data de 14 octombrie 1936, la publicarea uneia dintre cele mai cunoscute poveşti pentru copii: Winnie-the-Pooh.

Pe data de 24 august 1914, un tren care transporta soldaţi a făcut o scurtă oprire în oraşul White River, Ontario, iar locotenentul Harry Colebourn, în intenţia de a respira puţin aer curat şi de a îşi dezmorţi picioarele, a coborât pe peronul gării. În acel moment, atenţia i-a fost atrasă de către un pui de urs care nu părea să aibă mai mult de 7 luni, ţinut cu o zgardă de către un vânător care intenţiona să îl vândă.


 

Colebourn, care s-a născut în Birmingham, Anglia, a iubit dintotdeauna animalele, iar la vârsta de 18 ani a emigrat în Canada pentru a studia medicina veterinară. După ce a absolvit Colegiul Veterinar din Ontario în anul 1911, acesta s-a stabilit în Winnipeg în intenţia de a îşi găsi un loc de muncă în Departamentul Agriculturii. Însă, odată cu izbucnirea Primului Război Mondial, acesta s-a înrolat în tabăra militară din Valcartier, Quebec.

Atunci când Colebourn a luat ursul de la vânător, acesta i-a explicat că a omorât-o pe mama lui, dar nu a putut să facă acelaşi lucru şi cu puiul. Ursul capturat i-a capturat inima lui Colebourn, aşa că imediat l-a cumpărat în schimbul sumei de 20 de dolari şi s-a întors în tren alături de el, punându-i numele Winnipeg, în semn de tribute pentru oraşul în care s-a stabilit după absolvirea liceului.Timp de câteva săptămâni, Colebourn s-a antrenat alături de ceilalţi soldaţi, perioadă în care ursuleţul alintat Winnie s-a dovedit un companion de încredere. Harry l-a dresat pe Winnie, oferindu-i drept recompense mere şi o mixutură de lapte cu porumb. 

În luna octombrie, Colebourn a ajuns la baza transportului militar S.S Manitou, împreună cu Winnipeg, călătorind în Anglia. După şapte luni de antrenament la baza militară Salisbury Plain, acesta a fost chemat pe frontul de Vest, aşa că pe data de 9 decembrie 1914 acesta l-a dus pe micuţul ursuleţ la Grădina Zoologică din Londra, care tocmai crease un nou habitat pentru urşi. Înainte să plece, Colebourn a promis că îl va lua pe Winnipeg din nou în Canada, convins că războiul va dura doar căteva luni.

Din păcate, Primul Război Mondial nu s-a încheiat nici pe departe atât de repede pe cât se aşteptau soldaţii. Contrar aşteptărilor sale, Harry a văzut cum prima conflagraţie mondială a luat o turnură neaşteptată şi a fost pe punctul de a fi lovit de către un obuz care a explodat lângă el.

Când a primit o permisie, primul lucru a fost să se ducă să îl viziteze pe Winnipeg. Cu toate că, acum, acesta nu mai era un ursuleţ, ci un adevărat urs matur, era extrem de blând şi prietenos, copiiilor dându-li-se voie să se joace cu acesta. Îngrijitorul Ernest Sceales a declarat pentru un ziar londonez, în 1933, că Winnie “a fost cel mai bland şi ascultător ursuleţ pe care l-a cunoscut vreodată”.

La scurt timp după ce războiul s-a  încheiat, în noiembrie 1918, Coleburn l-a vizitat din nou pe urs, dar nu a mai putut să îl aducă în Canada, fiind convins că nu îi mai aparţine lui, ci oamenilor din Londra. După ce şi-a luat rămas bun de la Winnipeg, Colebourn s-a întors în Canada, unde a continuat să lucreze la Departamentul de Agricultură şi a deschis un mic spital pentru animale în spatele locuinţei sale.

Printre copiii din Londra care au fost fascinaţi de Winnipeg s-a aflat şi un băieţel pe nume Christopher Robin Milne, fiul scriitorului A.A.Milne, care l-a rugat pe tatăl său să îl ducă la grădina zoologică pentru a vedea ursul. Băiatul l-a îndrăgit atât de mult, încât şi-a redenumit ursul de pluş pe nume Edward în Winnie the Pooh, o combinaţie între numele ursului de la zoo şi porecla pe care i-a dat-o unei lebede pe care o hrănea în fiecare dimineaţă.

Winnie the Pooh şi celelalte jucării ale băieţelului său - Piglet, Eeyore, Kanga, Roo and Tigger - au reprezentat inspiraţia pentru scrierile lui A.A Milne. Prima oară, prsonajul Winnie the Pooh a fost transpus în volumul de poezii pentru copii "Atunci când noi am fost foarte mici", care a apărut în anul 1924. Ulterior, în anul 1926, a publicat o serie de volume care l-au avut ca personaj principal.

Succesul cărţilor lui Milne l-a făcut pe Winnipeg mai faimos decât oricând. Atunci când ursul a murit, în anul 1934, la vârsta de 20 de ani, acest eveniment a marcat lumea din toată lumea. Mai mult, statuile de la Grădina Zoologică din Londra şi de la Grădina Zoologică Winnipeg înfăţişându-l pe acesta cu labuţa întinsă către Colebourn, stând pe picioarele din spate oferă o imagine emoţionantă despre legătura dintre un urs şi un soldat.

 

Sursa: History

Foto wall: CBS News

Foto: History, Getty Images

Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro