Vaccinarea pisicii

Vaccinarea pisicii

pisica vaccinAcest subiect este inca controversat in lumea medicinei veterinare, de la noi si nu numai. Deasemenea majoritatea stapanilor de pisici considera ca nu trebuie sa isi vaccineze pisica daca ea sta doar in interior sau probabil nu au cunostinte despre necesitatea vaccinarii felinelor.

Pisicile pot fi afectate de numeroase boli, la fel ca si cainii sau oamenii. De ce ele nu ar trebui imunizate la fel ca prietenii nostri latratori?! Vaccinul reprezinta o suspensie de agenti patogeni "adormiti” sau ucisi, care inoculati in organismul pisicii determina producerea de anticorpi, care vor proteja pisica atunci cand ea se va intalni cu un anume virus sau bacterie vii si foarte agresivi. Intotdeauna este mai usor sa previi decta sa tratezi, iar aceasta axioma se aplica si in cazul pisicilor, indiferent ca sunt doar pisici de interior. Chiar daca pisica nu intra in contact cu alta, puteti fi dumneavoastra cel care o puteti imbolnavi, atunci cand va intoarceti acasa. Virusurile sau bacteriile pot ramane pe hainele sau mainile dumneavoastra si sa ajunga astfel in contact cu pisica.

Cei care se opun vaccinarii contraataca cu urmatoarele argumente. In multe cazuri se dezvolta la locul intepaturii o tumora de tipul carcinomului. Frecventa este cu atat mai mare cu cat pisica este vaccinata anual, asa cum recomanda multi veterinari. In acest sens exista un alt argument: pisicile dezvolta imunitate pe o perioada mai indelungata decat un an. Astfel se pare nici nu este nevoie ca pisica sa fie vaccinata anual. O vaccinare polivalenta la 3 ani se considera a fi suficienta. Ca orice substanta medicamentoasa si vaccnul poate avea efecte secundare, in functie de organism. La fel cum unele vaccinari se dovedesc a fi fara eficacitate, pisica manifestand oricum boala sau ,mai rar, pisica poate face o forma mult mai grava a bolii din cauza vaccinului. Acestea sunt cazuri rarisime si tin exclusiv de organismul animalului in particular  sau de calitatea si corecta preparare a vaccinului.

Decizia de a va vaccina sau nu pisica tine doar de dumneavoastra, dar trebuie luata dupa ce ati discutat cu medicul veterinar si v-a fost prezentata situatia cat mai obiectiv si complet, cu avantaje si dezavantaje. In fiecare regiune schema de vaccinare difera infunctie de agentii patogeni specifici locului. La noi vaccinarea se efectueaza impotriva urmatoarelor boli:

- Panleucopenia felina
- Rino-traheita virala
- Leucemia felina
- Clamidioza
- Rabia
- Caliciviroza

Vaccinarea pisoilor incepe de la varsta de 6-8 saptamani. Cu 2 saptamanai ianinte se face prima deparazitare interna. Pana la aceasta varsta pisoiul este protejat de anticorpii transmisi de mama prin lapte. La varsta de 8 saptamani se efectueaza un vaccina polivalent. La care se face un rapel din 2 in 2 saptamani (dupa recomandarile medicului). La 4 luni pisica va primi si primul vaccin impotriva rabiei. O pisica adulta se vaccineaza anual cu un vaccin polivalent. Daca in zona respectiva exista anumite boli la care pisica poate fi expusa, se va mai adauga si un vaccin pentru acestea.

La noi in tara la pisici nu exista nicio schema obligatorie de vaccinare pentru propreitarii de pisici. Unele vaccinuri sunt obligatorii daca doriti sa calatoriti in strainatate sau participati in expozitii de specialitate. In rest dumneavoastra decideti pentru sanatatea pisicii din proprietate. Nimic nu ar trebui sa fie mai important decat sanatate ei.

Sursa foto

Nicolae hasegan
ZooLand.ro
 

1 Comentarii
  • Anonim a scris la 12.01.2011 22:27:

    Exista riscul sa ma imbolnavesc si eu daca pisica nu e vaccinata? Vaccinurile tin exclusiv de sanatatea pisicutei si nu si de a mea? Daca raman insarcinata si pisica mea nu e vaccinata, ma supun unor riscuri? Ce ar trebui sa fac? Pot sa o mangai si sa ma comport la fel cu ea ca si inainte de a ramane insarcinata? Noi locuim in Cairo. As vaccina-o...dar sistemul de aici ne e tare necunoscut... Putem locui cu ea in apartament chiar daca nu o vom vaccina?

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro