Pasarile si canicula

Pasarile si canicula

papagalDe la zi la zi soarele urca din ce in ce mai mult pe cer si se instaleaza acolo multe ore din zi. Iar asta face ca si temperatura afara sa creasca tot mai mult, asta ne aminteste ca trebuie sa ne asteptam sa ne izbeasca canicula specifica verii. Pentru  cei mai multi aceasta caldura inabusitoare nu e deloc placuta si e greu de suportat. Nici pentru pasarile de curte sau cele de colivie nu e un moment tocmai placut si ele trebuind sa se lupte cu temperaturile ridicate. Pana la un anumit punct de descurca foarte bine singure, insa cand temperatura e excesiv de ridicata au nevoie de putin sprijin din partea noastra pentru a se racori.

Spre deosebire de oameni, pasarile nu poseda glande sudoripare, deci nu se pot racori prin transpiratie. Temperatura corporala normala a unei pasari este de 40-41 de grade Celsius. Asa ca pana la un anumit nivel de temperatura rezista caldurii mai bine ca oamenii.  Insa chiar si fara mecanismul transpiratiei ele reusesc sa-si pastreze temperatura corporala in limite normale prin alte moduri:

- Respiratie: pasarile (ca si cainii) respira (gafaie) pentru a elimina aerul cald din interior si a introduce aer mai rece in plamani, pentru a scadea temperatura sangelui de la acest nivel. Plamanii lor sunt astfel constituiti incat aerul inspirat nu se intalneste cu cel expirat, facilitand o circulatie mai buna si mai rapida a aerului (cel cald din interior este mai rapid scos afara, iar cel inspirat, mai rece patrunde mai usor inauntru).

- "tremorul” gatului e un alt mecanism prrin care se racoresc. Acest lucru se intampla prin miscarea rapida a osului hioid. Zona fiind bogat vascularizata, o mare cantitate de sange se raceste prin aceasta miscare.

- Picioarele lor nu sunt acoperite cu pene. La acest nivel se pierde o cantitate importanta de caldura. Unele pasari isi tin umbra cu aripile picioarelor, sporind racorirea.

- Ati observat cu siguranta pasarile stand cu aripile departate de corp atunci cand erau „incinse”. Asta pentru ca zona interna a aripilor nu este acoperita cu pene. Tot aici se afla si o vascularizatie densa, permitand un contact vast al sangelui cu exteriorul, deci si o buna pierdere de caldura.

- Unele pasari isi expun partile albe sau deschise la culoare ale penelor pentru a respinge razele solare. Altele au portiuni ale corpului lipsite de pene unde termoreglarea se realizeaza mai usor. Majoritatea fac bai cu apa sau de nisip pentru racorire.

Cum le ajutam sa se racoreasca?

Daca avem posibilitatea putem amenaja o voliera cu iesire si in exterior sau un padoc pentru pasarile mari, care sa fie situat la umbra. Colivia daca e amplasata la fereastra (pentru ca pasarile prefera lumina solara) e bine sa aiba un colt care sa fie si la umbra, adica pasarea doreste sa se racoreasca sa aiba unde se retrage.  Pasarilor le place sa fie scoase afara insa trebuie avut grija la cateva aspecte: scoateti colivia cu pasarea in curte, pe balcon sau veranda doar dimineata si seara cand temperatura e placuta si doar la umbra, nu in bataia directa a soarelui. Aveti grija unde plasati colivia pentru ca alte animale (caini, pisici, animale salbatice) sa nu ajunga la pasare. Tot timpul sa aiba apa la dispozitie in colivie.

Puteti racori pasarea prin pulverizare cu un spray cu apa, in special sub aripi. Puteti plasa in colivie o cadita unde sa faca baie daca doreste. Apa de baut trebuie schimbata zilnic, deoarece de la caldura este favorizata formarea bacteriilor si algelor. Spalati si recipientul de apa de fiecare data. Puteti amplasa in tavita coliviei, sub gratar, pietris sau nisip umectat bine, acesta va oferi o umiditate ridicata, benefica pasarii.

Unii specialisti recomanada taierea aripilor pe perioada verii, pentru ca este un moment cand ferestrele sunt larg deschise mult timp si din neatentie pasarea poate evada. Aceasta previne si ranirea pasarii in cazul in care aveti un ventilator in casa, fie in tavan, fie cu picior. Pasarile pot fi atrase de ele din curiozitate si se pot rani. Daca nu doriti sa taiati penele e bine atunci sa amplasati la ferestre plase antiinsecte, care vor opri si pasarile din evadare. Aerul conditionat e bun pentru ele deoarece le ajuta sa se racoreasca mai bine. Insa atentie ca jetul de aer rece sa nu bata direct pe colivie, de preferat colivia sa fie amplasat in capatul opus al camerei fata de cel unde e aparatul.

Daca aveti un cuib cu pui sau parintii se afla in perioada de clocire a oualor, asigurati-va ca e umbra in locul unde e amplasat cuibul. Verificati periodic puii sa nu fie supraincalziti.

Cum vara e anotimpul gradinaritului si se folosesc multe pesticide si insecticide, aveti grija ca acestea sa nu ajunga pe colivia pasarii sau hrana acestora. Inchideti fereastra cand efectuati aceste operatiuni. Daca folositi in casa insecticide, mutati pasarea in alta incapere pana trece efectul. De altfel e recomandat sa eliminati toti daunatorii externi care pot ajunge si la pasari, cauzand o suferinta suplimentara, peste cea data de caldura. Deasemena parazitii externi specifici pasarilor (pureci, paduchi, capuse) trebuie exterminati prin deparazitare externa periodica.

Vara pasarile nu au nevoie de atat de multa energie ca si iarna, de aceea regimul alimentar trebuie sa fie mai bogat in alimente care contin mai multe vitamine si minerale decat cele care dau multa energie (semintele, gustarile cu sau fara miere). Fructele, legumele si verdeturile proaspete nu ar trebui sa lipseasca din ratia zilnica. Hrana care contine ou trebuie evitata deoarece ofera o mare cantitate de energie.

Monitorizati starea de sanatate a pasarii pentru a detecta la timp cand ceva este in neregula. Daca observati ca pasarea nu-si mai curata penajul, sta in acelasi colt al coliviei, nu mai mananca, nu mai e vioaie, are narile rosii, dificultati in respiratie, ciocul larg deschis si gafaiala abundenta, aripile larg departate de corp, grabiti-va sa o racoriti cu un spray cu apa sau ii puneti picioarele intr-un servet umed. Cand si-a mai revenit, mergeti cu ea la veterinar.

Daca o transportati cu masina nu lasati pasarea libera in interior si mai important nu lasati pasarea mult timp in masina, cu ferestrele inchise. In interiorul masinii temperatura creste vertiginos spre 50-60 de grade, care pot omori usor animalul.

Vara e totusi un moment placut atat pentru noi cat si pasarile de companie, daca le asiguram conditiile necesare sa treaca cu bine peste canicula. Am vazut ca nu e atat de dificil totusi.

Nicolae Hasegan
Zooland.ro


2 Comentarii
  • Anonim a scris la 30.11.2010 16:04:

    ce nota ati luat?imi spune cn?:S

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 18.11.2010 18:42:

    ssssssssssssssuuuuuuuuuuuuuuuupppppppppppppppeeeeeeeeeeeeeeeerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!!!!!!!!!

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro