Ghid de ingrijire si educatie a puilor de pisica

pisicutaIndiferent ca dorm incolaciti, torc la mangaiat sau se catara pe draperii, pisoii sunt foarte dragalasi. Motiv pentru care si dumneavoastra ati luat unul (sau mai multi) in familie. Insa pufosenia depinde intru-toate de dumneavoastra si necesita multa ingrijire si atentie. Sunteti direct raspunzator de sanatatea, dezvoltarea si educatia acestui micut. E ca si cum ati avea un copil! Totusi nu va impacientati, nu e o sarcina atat de dificila, mai ales daca ati mai avut pisici. Pentru novicii intr- ale „pisicitului” oferim acest sumar ghid de ingrijire care sa va dirijeze printre cele mai importante aspecte din viata unei pisici.

Intr-un articol precedent am discutat despre lista de cumparaturi si despre lucrurile care trebuie considerate inainte sa aducem noul pisoi acasa. Toate fiind aranjate micutul poate fi adus acasa. Pentru el aceasta etapa este extrem de stresanta si depinde numai de familie sa il faca sa se simta "ca acasa". Puiul poate parea timorat, fricos la contactul cu noul mediu si cu siguranta va duce dorul mamei si fratilor lui. Lasati-l sa exploreze locuinta, sa ia contact cu fiecare obiect. Pisicile au un simt al orientarii foarte bine dezvoltat si isi memoreaza harta teritoriului. Acompaniati aceste noi experiente pentru el cu o atmosfera calduroasa si pozitiva, oferind laude si recompense delicioase la fiecare lucru bine facut.

Carantina si socializarea cu celelalte animale

Aceasta sectiune se refera familiilor care detin deja alte pisici sau animale si decid sa mai adopte inca un pisic. Pisicile sunt animale teritoriale, iar fiecare individ reactioneaza diferit la nou-veniti. Mai inainte de socializare, primeaza sanatatea. Carantina este foarte importanta pentru un pui de pisica al carui sistem imunitar este inca crud. Un pui nevaccinat este foarte fragil in fata invaziei de germeni pe care o poate trimite o pisica adulta. Pe de alta parte, si micutul poate fi purtator al vreunei boli care ar putea pune in pericol sanatatea pisicilor existente (mai ales  situatia pisoilor adoptati de pe strada). De aceea puiul de pisica adus acasa va intra intr-o perioada de carantina de cel putin 7 zile. In acest rastimp el va sta separat fata de celalalte animale din casa. In aceasta saptamana ar fi recomandat sa faceti si vizita la medic, pentru a primi toate vaccinurile necesare.

Aceasta saptamana se separare prezinta efecte benefice si din alta privinta: socializarea cu celelate pisici. Este total contraindicat  cand ajungeti acasa sa lasati puiul in fata pisicilor rezidente si sa va asteptati sa il accepte din prima. Riscati sa fie atacat si astfel prima experienta pentru el in noul mediu va fi una negativa.  Asa ca cele doua grupuri de pisici (musafirul si bastinasii) vor sta in camere separate. Zilnic puiului ii va fi permis sa cunoasca toata locuinta, de unul singur, timp in care celelalte pisici vor fi inchise undeva. Mirosul joaca un rol important in relationarea dintre pisici, asa ca fiecare pisica va lua contact cu mirosul celeilalte. Aceasta se face oferind unei pisici o paturica sau o jucarie care a venit in contact cu cealalta pisica. Repetand zilnic aceasta manopera  timp de o saptamana (cat dureaza carantina), cele doua pisici se vor obisnui una cu mirosul celeilalte. Spre finalul perioadei de carantina/ acomodare, permiteti celor doua pisici sa se adulmece printr-o usa intredeschisa. Daca reactiile sunt pozitive, deschideti alrg usa si lasati-le sa se cunoasca direct. Bineinteles  supravegheate indeaproape pentru inabusi rapid conflictul in caz ca apare.

Cainii si copiii mici vor face si ei cunostinta cu noul pisoi. Un caine obinuit cu pisicile nu va pune mari probleme de acomodare. Situatia este mai dificila cu cei care nu prea greeaza pisicile. Nicidecum nu lasati pisicul jos, gata sa fie alergat de caine. Puneti pisica intr-o cusca de transport si prezentati-o cainelui. Oferiti recompense cainelui oridecateori se poarta frumos cu pisoiul. Apoi tineti felina in brate si si lasati-l sa se apropie. Folositi un ton pozitiv si laudativ. Repetati actiunea zilnica pana cand cei doi vor deveni cei ami buni prieteni. Pentru un pui de pisica este foarte important sa aiba o prima experienta cu cainii pozitiva. Nu doar cainii nu suporta pisicile ci si invers, exista si pisici adulte care ataca patrupezii.

Copiii necesita si ei supraveghere atunci cand iau contact cu pisoiul. Le va fi explicat cum sa il mangaie si cum sa il manipuleze. Ce au voie sa ii faca si ce nu. Copii foarte mici il pot considera o jucarie si il pot rani.

Hranirea

Dieta este esentiala pentru o buna dezvoltare a pisicului si construirea unei sanatati de fier. In primele zile de cand l-ati adus acasa hraniti-l cu acelasi tip de mancare pe care l-a primit anterior. Schimbarea brusca a dietei poate da diaree sau deranja stomacul.  Schimbarea tipului de hrana se face gradual, amestecand progresiv cele doua tipuri.  Este chiar recomandat ca din cand in cand sa schimbati firma  sau tipul de hrana pentru ca pisica sa nu se plictiseasca .

Incepand cu 4 saptamani puiutul poate manca hrana solida. Pana la 8- 12 saptamani el va primi 4 mese pe zi, deoarece stomacul este mic si nu poate inmagazina tot necesarul nutritional intr- o singura masa.  Apoi intre 3 si 6 luni el va primi 3 mese pe zi, urmand ca dupa aceasta varsta sa manance de doar  2 ori pe zi.

Oferiti hrana speciala pentru pisici, umeda sau uscata, in concordanta cu grupa de varsta. Hrana de calitate pentru juniori ofera un aport nutritiv corect, spre deosebire de cea pentru pisici adulte mai saraca in calorii. Alegeti o hrana de calitate, care poate fi putin mai scumpa decat cea economica, insa sanatatea pisicului este nepretuita. Cititi cu atentie eticheta! Nu orice mancare pe al carei amblaj scrie „premium” respecta acest deziderat.

Puneti in castron o cantitatea redusa, cat mananca pisica in 5 minute. Hrana umeda in special, uitata in farfurie va fi aruncata si nu pusa la loc in frigider. Se poate altera foarte usor, iar pisoiul se poate imbolnavi.

Oferiti recompense intre mese. In comert gasiti tot felul de delicii pentru pisici junioare. Puteti incerca sa ii dati si fructe sau legume, dintre cele permise. Bucatelele mici de carne proaspata de pui sau peste sunt tare apreciate de pisoi. Insa nu vor constitui mancarea de baza. Laptele de vaca este contraindicat intrucat provoaca diaree, in plus nu are nicio valoare nutritiva. Nu uitati sa ii furnizati si un castron cu apa. Chiar daca aparent nu pare sa o consume, pisoiul are nevoie din cand in cand sa soarba cate putin, pentru a se hidrata.

Dormitul

Pisicile petrec in jur de 12 ore dormind, de regula in timpul zilei, dar si noaptea. Ele isi adapteaza programul de dormit in functie de cel al stapanului. Cand veti fi acasa cu siguranta pisica nu va motai ci va incerca sa profite la maxim de atentia dumneavoastra.  Puii de pisica dorm si mai mult, oriunde, oricand. Totusi un patut special numai al lor este bine venit. Nu trebuie sa cheltuiti multi bani pe culcusuri extravagante, micutul se poate odihni bine si intr-o cutie de carton captusita cu o paturica moale.  

Amplasati culcusul intr-o zona calduroasa a locuintei, ferita de curenti de aer. Puii de pisica iubesc caldura, asa ca sa nu va mirati daca vor adormi pe calorifer sau in spatele frigiderului. In primele zile cand aduceti pisoiul acasa puneti-i in culcus o jucarie de plus sau o sticla de plastic cu apa calda, care sa ii aminteasca de mama lui. Se va odihni mult mai bine astfel.

Puteti lasa pisicul sa doarma cu dumneavoastra. Atentie obisnuit de mic astfel, toata viata va dori sa va doarma alaturi si va fi greu sa il mai dezvatati. Pisicile sunt recunoscute pentru abilitatea de a acapara tot patul.  Pregatiti-va sa primiti doar marginea patului in timp ce blanosul se lafaie in mijlocul asternuturilor. Uitati de ceasul cu alarma daca dormiti cu pisica. Dimineata veti fi trezit cu tors la ureche sau cu labute care va mangaie fata. Sa nu credeti ca pisica doreste sa ajungeti la timp la serviciu, interesul ei este de a primi micul- dejun cat mai repede.

Toaleta = litiera

Pisicile pot fi invatate foarte usor sa isi faca nevoile la litiera cu nisip. In cazul pisoilor trebuie doar sa le declansati instinctul natural de a- si ascunde fecalele si treaba e rezolvata. Aveti nevoie de o litiera de plastic (in comert sunt diverse modele) si un nisip de calitate, recomandam fara miros (unele pisici sunt reticiente la aromele de levantica sau pin, folosite adesea de catre producatori). Amplasati litiera intr-un colt ferit al casei, pentru ca pisica sa aiba suficienta intimitate.

E suficient sa aseati pisicul in litiera si sa ii aratati despre ce e vorba; majoritatea vor stii ce au de facut. Nu uitati sa curatati litiera des. Pisoiul poate refuza sa o mai foloseasca daca nu este curatata. Periodic spalati-o si dezinfectati-o.

Accesul afara

Pisicile sunt exploratoare innascute si se vor desfata enorm daca au acces si in exterior. Situatie favorabila mai ales daca locuiti la casa. Puiul nu va fi scos afara pana cand nu isi completeaza schema de vaccinari (14 saptamani). in prima experienta in curte va fi atent supravegheat si i se vor prezenta toate imprejurimile.

Instalarea unei usi balante permite pisoiului sa iasa afara ori de cate ori doreste. El poate fi invatat usor cum sa o foloseasca; ajutati-va de recompense si un strop de rabdare. Daca pisica poate iesi afara oricand atunci puteti uita si de litiera din casa, ea va prefera sa isi faca nevoile in natura.

Pisoiul poate fi scos afara, la plimbare in lesa. Chiar daca societatea noastra nu e obisnuita cu aceasta imagine, nu trebuie sa va lasati descurajat. Invatat de mic cu lesa si zgarda, pisoiul poate fi plimbat oricand, oriunde. Cu siguranta se va bucura sa descopere locuri noi. Lesa previne ratacirea pisicii, mai ales in cazul in care se sperie de ceva si dispare rapid din capul vizual al stapanului.

Distractia

Puii de pisica sunt foarte energici si jucausi. Este o placere sa ii observi cum transforma orice obiect intr-o jucarie. In lipsa fratiorilor, dumneavoastra trebuie sa deveniti partenerul lui de distractie. Oferiti cat mai multe jucarii, de forme, culori si materiale diferite. Nu trebuie sa cheltuiti foarte multi bani. Improvizati! De exemplu luati o cutie de carton, inchideti toate  marginile si decupati orificii in 2- 3 pereti ai cutiei. Pisica va fi incantata sa se ascunda si sa se strecoare prin gaurile astfel create. Luati o jucarie undita sau un laser si consumati-i toata energia. Sau cel mai bine aduceti- i inca un partener de joaca (al 2-lea pisic).

Al doilea pisoi?!

Da! Doi pisoi inseamna distractie dubla pentru privitor si mai multa dragoste de primit. Cei doi se vor juca mai copioc impreuna si va poate salva pe dumneavoastra de aceasta sarcina mai ales daca nu aveti mult timp de oferit animalului. In plus  nu va veti mai simti atata de vinovat cand plecati de acasa si lasati pisoiul singur. Se rezolva si problema dormitului (daca exista): pisica va prefera sa doarma cu un semen de- al ei decat in patul dumneavoastra. Dezavantajul consta in faptul ca nu veti mai fi la fel de rasfatat de catre pisica. Cei doi vor petrece mai mult timp impreuna decat cu stapanul.

Ascutirea unghiilor

Este o indeletnicire preferata de pisici, chiar din copilarie. La inceput pisoiul isi va ascutit unghiile oriunde, pana se va deprinde cu aceasta activitate: canapea, usa, piciorul stapanului, incaltaminte etc. De aceea pentru a evita stricaciunile prin locuinta, trebuie sa ii oferiti un accesoriu special conceput in acest scop; care se numeste sugestiv „post pentru ascutit unghiile”. Il gasiti la orice pet- shop, de dimensiuni si forme variate. Acesta va fi atarnat pe perete, iar pisoiul va fi facut constient de existenta lui. Astfel de obiecte pot fi impregnate cu substante atractive pentru feline, asa ca pisicul va fi atras sa il foloseasca.

Toaletarea

Desi pisicile sunt maniace ale ingrijirii corporale, o mana de ajutor din partea dumneavoastra nu strica. O pisica adulta cu blana scurta va fi periata o data pe saptamana, iar una cu blana lunga zilnic, pentru a preveni incalcirea. Puiul de pisica trebuie obisnuit de mic cu aceasta manopera. In joaca ii vom face cunostinta cu peria si pieptenul. O periere sumara a blanii juniorilor o data pe saptamana este suficienta.

Unghiile vor fi scurtate daca pisicul nu reuseste sa le toceasca suficient. De asemenea inca de mic el trebuie acomodat cu clesti de unghii si cu acceptatul manoperei. La pisicile cu parul lung tunsul se poate dovedi o necesitate. Imbaierea se face doar in situatii exceptionale. Puii de pisica pot fi imbaiati o data cand sunt mici pentru a lua contact cu experienta imbaierii.

Ghemotoacele de par

Sa nu va panicati daca veti vedea pisica tusind si eliminand un ghemotoc de par, deloc apetisant. Intrucat ele isi curata blana zilnic, parul mort (care a scapat peratului facut de stapan) este inghitit. Cand se acumuleaza in stomac el este eliminat. Este normal ca o data pe luna pisica sa elimine o astfel de formatiune, adac acest lucru se petrece mai des, cereti sfatul unui medic veterinar. Oferiti pisoiului ceea ce se numeste „iarba pisicii”, o planta care  consumata, ajuta la eliminarea ghemelor de par.

Microciparea

Este recomandata in special pisicilor care ies si in exterior, insa cu siguranta nu dauneaza nici celor exclusiv de interior. Accidental orice pisica poate evada din casa si se poate pierde. Purtarea unui microcip ii creste sansele de a se intoarce acasa. Microcipul este de dimensiunea unui bob de orez, manopera de implantare este rapida si nedureroasa, iar purtarea lui nu incomodeaza pisica. La prima vizita la veterinar discutati cu acesta despre posibilitatea impalntarii unui astfel de dispozitiv.

Vaccinarea

Este esentiala pentru a avea o pisica sanatoasa. Atentie insa, vaccinarea are scop profilactic nu curativ. Vaccinul are menirea de a intari sistemul imunitar care va fi pregatit sa lupte cu orice germen patogen.

Schema de vaccinare este inceputa la 2 luni, urmand ca la 3, respectiv 4 luni, puiul sa primeasca dozele rapel. Apoi va mai fi necesara doar o vaccinare anuala. Cu aceata ocazie animalul va primi si un carnet de sanatate unde vor fi mentionate toate tratamentele facute. Acesta este valoros daca doriti sa calatoriti cu pisica in afar granitelor tarii. De asemenea chiar daca schimbati medicul veterinar, actualul medic va stii care este statusul medical al pisicii si ce tratamente/ vaccinari sunt necesare.  

Deparazitarea interna

Viermii intestinali slabesc organismul pisicului prin faptul ca il priveaza de anumiti nutrienti.  Astfel deparazitarea interna este esentiala pentru o crestere si o sanatate de fier. Pisicul poate fi infectat cu viermi intestinali rotunzi inca de mic, prin laptele matern. De aceea deparazitarea interna se face destul de devreme: la 6 saptamani. Apoi din 2 in 2 saptamani se va relua. Schema de deparazitare interna impune ca la fiecare 3 luni, pe toata durata vietii, pisica sa primeasca un tratament impotriva viermilor intestinali lati si rotunzi. Antiparazitarul este sub forma de tableta care se administreaza foarte usor, chiar si de catre stapan.

Deparazitarea externa

Purecii, paduchii sau capusele se pot dovedi un cosmar pentru puii de pisica. In infestatii masive acestia pot produce chiar moartea prin faptul ca sug o mare cantitate de sange si provoaca anemia. Chiar si o pisica tinuta exclusiv in interior poate contracta la un moment dat paraziti externi. De aceea deparazitarea externa regulata este obligatorie. Pentru pisoi folositi doar produse antiparazitare destinate  juniorilor. Nu folositi solutii pentru adulti intrucat dozele mari de substante toxice pot omori puii. Cereti sfatul medicului veterinar despre solutiile antiparazitare permise pisoilor. In timpul toaletarii, inspectati blana pentru descoperirea parazitilor. In cazul unei infestari tratati pisica dar si asternuturile ei, unde pot ramane oua care vor ecloza mai tarziu.

Sterilizarea

Este o masura terapeutica de care trebuie tinut cont. Nu numai ca este benefica pentru sanatatea pisicii, dar previne si aparitia gestatiilor nedorite. O pisica poate avea 2- 3 cuiburi de pui pe an, carora va fi greu s ale gasiti stapani. Milioane de pisoi sunt abandonati an de an.

Un motan activ sexual va simti nevoia sa isi marcheze teritoriul. El va stropi cu urina fiecare obiect din casa. Aceasta urina incarcata cu feromoni are un miros neplacut si persista in obiecte. In plus motanii sunt mai agresivi si simt nevoia sa dispara de acasa in cautarea femelelor. Ei se antreneaza in lupte cu alti motani rivali si exista riscul sa vina grav ranit acasa. Castrarea va elimina toate aceste incoveniente. Aceasta procedura chirurgicala poate fi efectuata inca de la varsta de 5-6 luni. Cu cat mai devreme cu atat pisoiul se va recuparea mai repede.

La femele sterilizarea poate fi facuta incepand cu varsta de 6 luni, moment in care apar primele calduri. Contrar miturilor, femelele pot fi sterilizate fara sa fi avut o gestatie inainte. De altfel medicii recomanda sterilizarea pe un aparat reproducator nesolicitat anterior.  Sterilizarea previne aparitia  cancerului mamar si a infectiilor uterine, frecvent intalnite la pisicile active sexual. Interventia chirurgicala este relativ simpla, pisica revenind la normal inca de a doua zi.

Dragoste

Toate cele de mai sus ar fi de prisos pentru pisica daca nu ar primi afectiunea dumneavoastra. Iubiti-va si alintati- va pisica si veti primii inmiit inapoi!

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro