Cum sa atragi pasarile in curtea sau gradina ta?!

Cum sa atragi pasarile in curtea sau gradina ta?!

pasarelePentru un iubitor de pasari, orice vizita a vreunei inaripate in gradina sa este o binecuvantare. Sa fim sinceri, cui nu-i place sa fie desfatat cu trilurile melodioase ale feluritelor pasarele ce isi fac veacul pe la noi?! O gradina animata de coloritul, cantul si “dansul” pasarilor ofera relaxare si buna-dispozitie.

Si multe alte beneficii pot deriva de aici. Copiii pot interactiona cu natura la doi pasi de casa lor. Vor cunoaste speciile de pasari, le vor analiza comportamentul si vor ajunge sa le respecte mai mult.  

Intr-o era in care natura pierde tot mai mult teren in fata urbanizarii, pasarile salbatice isi gasesc tot mai greu loc in peisaj. Un colt verde prietenos cu ele poate insemna o sansa la supravietuire.  

Dar sa nu uitam ca si ele aduc unele beneficii. Vor tine la distanta de curte insectele, rozatoarele si (daca e cazul) reptilele.

Iata doar cateva motive pentru care fiecare dintre noi ar trebuie sa isi amenajeze o curte sau gradina cat mai atractiva pentru pasarile salbatice.

Pentru a poposi in curtea ta sau chiar pentru a deveni rezidenti permanenti, inaripatele au nevoie de doar 3 lucruri: hrana, apa si adapost.

Hrana

Nu te ingrijora! Chiar daca au suficienta hrana la dispozitie, pasarile in continuare se vor ocupa de culegerea insectelor sau altor vietati, mai putin placute de tine.

Amplaseaza in gradina una sau chiar mai multe hranitori pentru pasari, de diferite forme si dimensiuni, la diferite nivele.  Poti atarna hranitori de creanga unui copac sau stalp sau poti construi o platforma cu picior, la 1-2 metri de la sol, unde sa asezi o tavita cu graunte. O varianta economica de hranitoare suspendata este urmatoarea: un pet in care infigem una-doua linguri  de lemn. La magazinele de animale sau cele de bricolaj veti gasi o multitudine de modele de hranitori pentru exterior.

Aseaza hranitoare cat mai aproape de fereastra casei (dar intr-un loc linistit) pentru ca sa te poti bucura de spectacolul oferit de invitatii la masa.

Alege tipuri de mancare cat mai variate pentru a atrage pasari cat mai diferite. Graul, porumbul atrag pasari mai mari cum ar fi porumbeii. Pentru ciocanitori sau grauri ai nevoie si de niste viermi sau chiar seu, din care se vor infrupta toate pasarile carnivore.  Pentru pasarile mici meiul este perfect. Pasarile cantatoare si nu numai, se dau in vant dupa semintele de floarea-soarelui.

Mai poti oferi diverse fructe si legume, nuci sau alune sau paine inamuiata in apa.

Apa

Daca la mancare pasarile mai pot face mutre, apa nu o vor refuza niciodata, fie vara, fie iarna. Pune apa in adapatori largi si putin adanci. Pe langa baut, pasarile vor face si baie. Daca apa este prea adanca vor pleca in cautarea alteia. Apa va fi schimbata zilnic, pentru ca sa fie mereu proaspata.

Tot la magazinele de bricolaj si constructii veti gasi bai pentru pasari, estetic realizate, care vor infrumuseta gradina.

Apa curgatoare este ca un magnet pentru pasari. O fantana arteziana micuta, o tasnitoare sau orice improvizatie care clipoceste poate fi secretul pentru a atrage cat mai multe pasari salbatice in ograda ta.

Nu uita sa furnizezi apa proaspata si iarna. Acum, majoritatea surselor  naturale de apa sunt inghetate, pasarile au mare nevoie de ea.

Adapost

Cand spunem adapost pentru pasari, ne gandim automat la copaci. Iar in orice gradina ar trebui sa existe cel putin unul. Alege o specie nativa, care sa fie familiara pasarilor de la noi. Copacii pot fi si o sursa de hrana pentru pasari, atat prin fructele oferite, cat si prin insectele pe care le gazduiesc. Optati si pentru un copac din categoria coniferelor. Acestea raman verzi si peste iarna si vor oferi adapost pasarilor in acest anotimp vitreg.

Pe langa copaci, amenajati gradina si cu cativa arbusti, tufisuri ornamentale, flori si un gazon, dedesubtul caruia pasarile vor gasi numerosi viermi.

Instalati in copaci una sau mai multe casute pentru pasari. Acesta este primul pas pentru a atrage cativa locatari permanenti ai gradinii. Cuiburile vor fi amplasate la distanta, deoarece unele pasari sunt teritoriale. Toamna cuiburile se curata si se repara daca este nevoie.

Orice accesoriu destinat pasarilor va fi asezat la distanta de pradatori, cum e cazul pisicilor din ograda sau cele ale vecinilor.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro