Cum prevenim plictiseala la caine

Cum prevenim plictiseala la caine

caine plictisitUneori, si noi oamenii ne plictisim si acuzam o stare de moleseala si intentie de a face nimic. Ca niste fiinte inteligente si sociale, cainii se confrunta si ei cu plictisul. Insa spre deosebire de noi, cainii etaleaza plictiseala sub forma de comportament negativ, distructiv. Un caine plictisit este o pacoste pentru locuinta sau poate intreg blocul/cartierul. Un stapan iubitor poate scapa cainele de plictiseala cu multa usurinta, daca intr-adevar isi doreste acest lucru. Va ajutam si noi cu cateva sfaturi menite sa aduca voiosia in viata cainelui vostru.

Plictiseala acapareaza cainele atunci cand este lasat mult timp singur acasa. Cainele plictisit va cauta cateva mijloace simple, mostenite din generatie in generatie, prin care sa se intretina: latratul, rosul si sapatul. Adica ceea ce uraste stapanul cel mai mult. Patrupedul nu va distruge casa pentru a va pedepsi, ci pur si simplu pentru ca asta stie sa faca cel mai in lipsa altor lucruri care sa il tina ocupat. Mai rar, exista caini la care plictiseala se manifesta sub forma apatiei si a unei tristeti vizibile in ochi. De asemenea sunt animale care se automutileaza prin lins excesiv sau urmarirea si rosul cozii.

Exercitiul fizic

Rasele hiperactive precum terrierii, ciobanestii sau cainii de vanatoare necesita multa activitatea fizica zilnica pentru a-si epuiza energia nativa. Dimineata inainte de a pleca la serviciu, iesiti cu patrupedul la o plimbare de cel putin 30 de minute. Daca aveti un caine sportiv luati in considerare o partida de jogging, in acest fel aveti grija si de sanatatea voastra.

Secatuit de energie, cainele va motai ore bune dupa plecarea voastra si nu va mai avea chef de ros pantofi.

Stimulare mentala

Dresajul ofera stimulare psihica animalului si alunga plictiseala. Daca nu ati inceput deja, introduceti in programul zilnic al cainelui, una sau doua sedinte scurte (10 minute) de educatie canina. Orice caine are nevoie sa invete  cateva comenzi simple de dresaj, iar in acest mod impuscati 2 iepuri dintr-o lovitura. Cu siguranta cainele va aprecia aceste lectii si va astepta nerabdator sa va intoarceti acasa si sa va distrati impreuna.

Daca aveti posibilitatea, inscrieti cainele la cateva lectii de educatie canina la scoala de dresaj din orasul vostru. De aici, animalul va veni cu cateva cunostinte si comenzi de baza, pe care ulterior sa le puteti dezvolta impreuna. Un caine educat este un caine sigur pe sine in orice circumstante.

Si mai mult, pentru a imbina exercitiul fizic cu cel mental, luati in considerare clasele de agility sau flyball. In ultima vreme au inceput sa apara si la noi. Este distractiv atat pentru stapan, cat si pentru caine.

Jocuri si jucarii

Cu siguranta la  vizita in orice magazin pentru animale ati putut observa ca exista o multime de jucarii pentru animale, care mai de care mai interesante. Cainii le adora si se bucura nespus de ele. Ca si la copii, jucariile sunt cel mai bun remediu pentru plictiseala.

Alegeti jucarii care sa puna cainele in dificultate, care sa ii stimuleze simturile si imaginatia. Exista jucarii care pot fi umplute cu hrana umeda sau uscata, iar cainele este provocat sa o recupereze. Dorinta arzatoare de a pune laba pe deliciu il va determina sa se lupte minute intregi cu jucaria buclucasa.

Pentru marii amatori de ros exista tot felul de oase din cauciuc, latex, lemn sau plastic care gadila aplacut gingiile.  Exista obiecte de ros confectionate din piele de vita naturala sau diferite organe uscate, care dupa ce sunt molfaite indelung pot fi si inghitite: oase din piele, urechi de porc, burta de vita, gaturi de pui etc. Evitati jucariile compuse din elemente mici care se pot detasa si pot fi inghitite de caine.

Nu evitati nici mingiile sau figurinele din latex care scot diverse sunete incitante pentru caine.

La un moment dat cainele va ajunge sa se plictiseasca si de jucariile sale. De aceea, recomandam sa nu ii oferiti toate jucariile deodata. Alcatuiti grupuri de jucarii pe care sa i le oferiti alternativ: cateva zile grupul X, dupa care il ascundem si ii dam grupul Y si tot asa. Din cand in cand introduceti jucari noi in fiecare grup.

Cainele se simte cel mai bine in companie stapanului. Jucati-va cu el in fiecare zi. Luati o jucarie de franghie si luptati-va pentru suprematie. Sau aruncati de cateva ori cu frisbee-ul! Sau puneti-l sa faca aport cu mingea! Sau puteti juca fotbal. Exista o  multime de jocuri prin care sa va distrati amandoi si sa va consolidati relatia.

Hrana

Mancarea este un stimulent major pentru caini. Dincolo de jucariile cu pricina, ascundeti recompense prin diverse colturi ale casei sau curtii. Cainele va fi innebunit sa isi urmeze nasul si sa scoata la iveala delicioasa gustare. Rasturnati un castron si asezati cateva bobite dedesubt, taiati cateva orificii intr-o sticla de platic si puneti recompense inauntru! Apoi ascundeti sticla dupa o piesa de mobilier unde sa nu fie prea usor accesibila.

Oferiti hrana in mai multe portii zilnice, astfel incat patrupedul sa fie mereu in alerta in speranta ca va primi ceva bun. O singura masa, la aceeasi ora, in fiecare zi poate fi ceva plictisitor pentru un caine agil.

Compania altor caini

Dincolo de disputele teritoriale sau pentru imperechere, cainilor le place sa petreaca timp cu semenii lor. Cand iesiti la plimbare, lasati cainele sa se joace cu altii. Sau daca aveti alti caini in vecinatate, organizati intalniri de joaca, in curtea vreunui vecin sau in parcul din apropiere.

Rugati un vecin binevoitor sa primeasca cainele in curtea lui cat timp sunteti la munca, daca si el are un caine e cu atat mai bine. Daca amandoi sunteti plecati de acasa, lasati cei doi caini impreuna in curtea unuia dintre voi sau prin rotatie la fiecare acasa.

Daca va simtiti pregatiti, luati in considerare si posibilitatea adoptarii unui alt caine.

Dog sitter

Exista persoane iubitoare de patrupede care, contracost, se ofera sa aiba grija de cainele vostru cat timp sunteti plecati de acasa. Acestia vor scoate cainele la plimbare, se vor juca cu acesta si pot chiar sa ii antreneze.

Mai rare la noi in tara, dar foarte cautate in occident sunt asa-numitele gradinite pentru caini (dog daycare), unde stapanii isi lasa cainele dimineata in drum sspre serviciu si il recupereaza la intoarcerea acasa. Aici cainele beneficiaza de toate atentia cuvenita si are prilejul sa socializeze cu alti caini.

In lipsa celor de mai sus, apelati tot la vecini, prieteni sau rude, care pot trece pe la locuinta voastra si sa petreaca putin timp cu cainele, poate chiar sa il scoata afara.

Muzica

Lasati pornit un radio sau un televizor, care sa dea impresia cainelui ca nu este singur acasa. Pentru unele animale muzica poate avea un efect calmant. Cu o simpla cautare pe internet veti gasi compilatii de muzica special destinate   cainilor. Altii caini se bucura de privitul la televizor, mai ales daca  e selectat un canal cu animale.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro