Corgi galez Cardigan

Corgi galez Cardigan

Clasificarea rasei: corgi galez Cardigan este un membru al cainilor pastorali, fiind folositi initial pentru conducerea turmelor. In prezent inca se mai folosesc la condus turmele dar sunt mult mai des intalniti pe post de caine de companie.

Cerinte de hrana: trebuie supravegheata hranirea intrucat au tendinta de a se ingrasa.

Media de viata: 9-15 ani. Media de viata este de12 -14 ani.


Numarul de pui pe fatare:este de 7 catelusi dar s-au intalnit si cazuri de 12 pui la o nastere.

Descriere fizica generala: Corgi galez Cardigan este un caine de talie mica, robust cu talia aproape de pamant. Blana lor dreapta de lungime medie sau scurta este impermeabila.Au o coada asemanatoare cu cea de vulpe avand totodata aspectul general al acesteia. Sunt mult mai lungi decat inalti.

Inaltimea la femela si mascul intre minim 27 cm si maxim 32 cm.
Greutate la femela intre minim 11 kg si maxim 15kg si la mascul intre minim 15kg si maxim 18kg.

Categoria de dimensiune: mic

Inaltimea si greutatea: masculii ideali trebuie sa masoare 30 cm la greaban si sa cantareasca intre 15-18 kg; femelele masoara intre 27 si 32 cm la greaban si cantaresc intre 11-15kg.

Boli: Corgi Cardigan pare a fi un caine mic destul de rezistent dar sunt cateva boli care sunt comune la aceasta rasa. Au tendinta de a deveni supraponderali si acest lucru poate duce la probleme cu spatele si articulatiile. Alte probleme de articulatii pot sa apara la umeri.

Boli curente: ochii: atropie retinala progresiva, glaucom; oasele: displazie de sold,
coloana vertebrala: boli ale discului (dobandite): hernie de disc; urogenital: urolitiaza (pietre la vezica); probleme de spate

Susceptibilitate la imbolnaviri: scazuta

Istoric: au fost descoperite inregistrari care atesta ca rasa Corgi galez Cardigan a existat in Marea Britanie incepand cu circa anul 1200 D. Cr. Se crede ca au fost adusi in Tara Galilor de celti. Au fost foarte populari pe post de caini de turma. Corgi galez Cardigan si Corgi galez Pembroke au fost recunoscute ca rase distincte in Marea Britanie in 1934.

Inteligenta: Cardigan este un caine inteligent care iubeste provocarile. Nu sunt prea greu de dresat dar pot incerca sa fie dominati daca au ocazia. De cand sunt catelusi este necesar sa fie asociati si dresati.

Caracteristici de expozitiei: capul trebuie sa aibe aspect de vulpe, sa fie plat si larg intre urechi. Botul trebuie sa fie conic iar falca este puternica cu o muscatura puternica in foarfeca. Ochii trebuie sa fie de dimensiuni medii, asezati amplu si de preferat de culoare neagra. Urechile lor trebuie sa fie ridicate si usor rotunjite la varf. Gatul va fi muscular si scurs intre umerii bine dezvoltati. Pieptul trebuie sa fie larg. Picioarele anterioare trebuie sa fie scurte; cele posterioare trebuie sa fie de asemenea scurte si musculare. Talpa trebuie sa fie rotunda, mare si solida. Miscarile lor vor trebui sa fie libere si active iar picioarele anterioare trebuie sa se miste bine spre inainte. Coada sa semene cu cea a unei vulpi si aproape sa atinga pamantul.Ea este purtata lasat cand cainele sta pe loc si purtata usor deasupra corpului in miscare; nu trebuie sa fie deloc incovrigata pe spate. Blana va fi de lungime scurta sau medie, dreapta impermeabila si sa aiba un subpar dens. Orice culoare este acceptata in concursuri atata timp cat albul nu este culoarea dominanta.

Tara de origine: Tara Galilor

Energie: medie

Exercitii generale: 40-60 minute pe zi. Aceasta rasa de Corgi necesita un numar adecvat de exercitii, chiar daca se crede ca au picioare scurte, le place sa fie tinuti activi. Folositi exercitii usor adaptabile ce se pot potrivi perfect cu viata de familie.
Acest caine inca mai are instinte de caine de turma precum stramosii sai si astfel are nevoie in mod constant de activitate in viata sa. Au tendinta de a ciupi picioarele daca cred ca membrii familiei sunt prea galagiosi in jocul lor. Trebuie sa se tina seama ca au tendinta sa aiba probleme cu spatele si articulatiile astfel ca trebuie sa li se acorde grija cand sunt multe scari de urcat in vreuna din activitatile lor. Este recomandabil sa nu incurajam urcatul scarilor si sariturile pana cand catelusul nu ajunge la varsta de cel putin 6 luni.

Protectie personala: medie

Compatibilitate pe post de caine de paza: scazuta

Riscul de a speria oile: scazut

Tendinta de latrat: scazuta

Usurinta la transport:ridicata

Nivel de agresivitate: scazut

Compatibilitate cu alte animale: medie

Compatibilitate pentru copii:ridica

Caracter general si temperament: o rasa mica inteligenta si activa. Sunt ascultatori si loiali familiei. Se descurca bine cu copii atata timp cat sunt tratati cu respect. Sunt perfect potriviti pentru familia activa. Vor trebui sa se inceapa socializarea si dresarea lor la o varsta mica.

Lungimea blanii; scurta/medie

Cerinte de ingrijire a blanii: mai putin de odata pe saptamana

Tundere: nu e cazul

Ingrijirea blanii: blana unui Corgi este de lungime scurta-medie, dreapta si impermeabila cu un subpar dens. Aceasta blana necesita putin timp pentru intretinere. Au nevoie sa fie periati pentru a indeparta firele de par moarte. Daca au fost afara prin noroi este usor de curatat cand acesta se usuca.

Culoarea: poate fi dungat, negru samur, rosu, negru, culoarea coajei de stejar sau albastru mierla.


Naparlit: moderat.

11 Comentarii
  • Andreea a scris la 17.09.2014 00:12:

    Buna, caut si eu un Corgi, nu trebuie sa fie neaparat pui . Nu gasesc nici un anunt din pacate pe internet.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 22.02.2014 19:57:

    Caut un caine pentru condus turma de oi,de talie mica spre mijlocie.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 15.03.2013 16:21:

    Buna ziua, As dori sa cumpar un corgi. Ma puteti indruma catre un crescator/canisa? Multumesc, IT

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 19.02.2011 19:42:

    Scuzati-ma,tot eu sunt Adrian si va spun ca am facut rost de un corgi.Este o catelusa pe nume Fluffy si are 3 saptamami.Este,asa cum isi dorea nasul meu,alba,cu pete maro si negre.De dragul ei,fata mea si-a dorit si ea unul,asa ca i-am luat si ei unul.Este tot o fetita,tot de 3 saptamani,maro-bejulie,pe care a botezat-o Shibi.Este mica si dragalasa,deja de astazi,de cand am adus-o,a inceput sa imi roada pantofii.Se impaca bine cu pisica mea,Blissa,care are doua luni.O sa va mai scriu in fiecare zi despre evolutia ei.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 19.02.2011 10:12:

    Mi-ar placea sa aveti un caine corgi de vanzare!Nasul meu a avut un pechinez,dar a murit.Acum si-ar dori un corgi...la un pret accesibil.Sunt foarte dragalasi,ar fi frumos unul cu alb,negru si maro.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 23.09.2010 15:39:

    Daca cineva doneaza un pui din rasa Ciobanesc suedez care este foarte asemantaoare cu aceasta rasa va rog sa ma contactati la nr de telefon 0742928199. Multumesc

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 23.09.2010 15:39:

    Daca cineva doneaza un pui din rasa Ciobanesc suedez care este foarte asemantaoare cu aceasta rasa va rog sa ma contactati la nr de telefon 0742928199. Multumesc

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 10.08.2010 18:19:

    Am si eu o catelusa Corgi Galez Cardigan. Pot spune ca sunt o rasa extrem de frumoasa si foarte inteligenta. Sunt cuminti si foarte ascultatori:). Insa au o energie greu de consumat:-L.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 10.08.2010 18:19:

    Am si eu o catelusa Corgi Galez Cardigan. Pot spune ca sunt o rasa extrem de frumoasa si foarte inteligenta. Sunt cuminti si foarte ascultatori:). Insa au o energie greu de consumat:-L.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 23.06.2009 14:16:

    Daca cineva doneaza un pui femela din aceasta rasa, va rog sa ma contactati. Imi doresc aceasta rasa fiinca an avut si am avut ghinionul sa-mi fie furata . Nr. meu este 0766701462. Multumesc.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 13.01.2009 18:32:

    Daca cineva doneaza un pui mascul din aceasta rasa, va ror sa nu ezitati sa ma contactati. Mi-ar placea, este fff frumos!!!!!!!!! Imi plac si alte rase, dar si acesta este superb. Nr. meu este 0766428089. Multumesc.

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro