Colivia perusilor

Colivia perusilor

cusca papagalE locul unde acestia isi vor petrece toate viata lor (destul de indelungata: 10-12 ani). Va fi mediul lor, tot ceea ce vor cunoaste, iar pentru acest motiv trebuie avut grija sa le ofere un minim de confort si bunastare pentru a avea o pasare de companie fericita.

Colivia
Nu exista prea mare cand vorbim despre colivia perusilor. Cu cat mai mult spatiu cu atat mai bine, pasarea se va simti mai confortabil. Ca o dimnesiune minima o colivie ar trebui sa permita pasarii sa-si intinda aripile in voie. Asta ar insemna 80cm lungime, 65cm latime si 60cm inaltime, cea mai importanta dimensiune a unei colivii este lungimea (adancimea) si nu inaltimea, asa cum s-ar crede. Daca aveti doua sau mai multe pasari luati in calcul si acest aspect si cresteti exponential marimea coliviei. Din pacate majoritatea coliviilor existente in comert si in casele oamenilor sunt mult prea mici pentru a oferi pasarii conditii optime sa se miste, sa-si intinda aripile si sa se distreze. O astfel de pasare, care traiesti in stress e mai predispusa la imbolnaviri si la deces la varste mici.

Materialul din care e confectionata colivia trebuie sa fie otelul inoxidabil. Gratiile trebuie sa fie subtiri si plasate la distante sufficient de mici astfel incat pasarea sa nu isi poata introduce capul printer ele si sa ramana intepenita sau prea apropiate incat sa ramana cu ghearele imobilizate. Deasemenea finisajele trebuie sa fie perfecte pentru a nu exista zone ascutite unde perusal sa se raneasca.

Forma este si ea un aspect important. Desi arata mai estetic, coliviile rotunde nu sunt deloc recomandat, deoarece vor creste streul locatarului, care nu se va simti in siguranta, neavand un COLT unde sa se retraga, cand se simte amenintat. Optati pentru o colivie paralelipipedica mai lunga si mai inalta sau ideal o voliera.

Podeaua coliviei ar trebui sa fie formata din gratii, pentru a cadea cu usurinta excrementele si resturile alimentare intr-o tavita detasabila existenta dedesubt. Altfel acestea s-ar acumula pe podeaua coliviei, iar pasarea va veni in contact direct cu fecalele ceea ce nu e nici sanatos, nici placut. In tavita de dedesubt asezati nisi pars sau nisip special din pet-shopuri sau chiar hartie alba, pentru a va fi mai usor sa curatati zilnic tavita. In plus nisipul ingerat de perusi ii ajuta si la digestie. O data pe saptamana curatati intreaga colivie cu apa fierbinte, putin sau deloc detergent (pasarile nu suporta mirosurile straine, plus ca detergentul poate ramane in imbinarile gratiilor si ar afecta pasarea). In jurul coliviei la nivelul inferior puteti infasura plexiglas sau nylon rezistent, pentru ca perusii pot face mare mizerie in jurul coliviei, in exterior. Noaptea sau seara puteti acoperi colivia cu un material usor, preferabil in sau bumbac, perusii avand nevoie de liniste si intuneric pentru a se odihni cam 10-12 ore pe zi. O pasarea care nu doarme e o pasare stresata.

Hranitorile si adapatorile trebuie sa fie confectionate din plastic dur, otel inoxidabil sau ceramica, sa fie rezistente, iar pasarea sa se hraneasca cu usurinta din ele. Le puteti plasa fie la baza coliviei, fie in apropierea betelor, astfel incat pasarea asezata pe bat sa ajunga la hrana sau apa. Niciodata sa nu fie asezate exact sub bete pentru ca in momentul in care pasarea se odihneste pe bete (stinghii) fecalele sa nu cada in bolurile cu mancare. E necesara o hranitoare pentru seminte (mei, orz, floarea-soarelui) si una pentru cruditati (morcovi rasi, ardei, galbenus de ou fiert tare). In comert se gasesc si cleme in care puteti prinde verdeturile( salata verde, papadie frunze). Adapatorile trebuie sa contina mereu apa proaspata, in care periodic puteti dizolva vitamine pentru perusi. O data pe saptamana spalati bine aceste recipiente.

Betele (stinghiile) sunt cele mai appreciate accesorii de catre perusi. Pe acestea isi vor petrece mult timp, vor dormi, se vor distra, se vor curta. De preferat sunt cele din lemn natural, uscat (exclus cel de cires, care e toxic), dar pot fi confenctionate si din plastic dur. Betele trebuie sa fie de grosimi diferite si amplasate la inaltimi variate, distante astfel incat pasarea sa se poata deplasa usor printre ele. Cele din smirghel sunt bune pentru ca ajuta la scurtarea unghiilor insa au dezavantajul ca ranesc si pielea sensibila din talpa.   

Prindeti de marginea coliviei si un os de sepia, care este o sursa naturala de calciu si un instrument bun de ascutit ciocul si ghearele. Deasemenea, daca deja nu ati asezat nisip pe baza coliviei, il puteti pune intr-o hranitoare sau intr-un recipient pentru ca pasarea sa il poata manca si pentru a face o baie de nisip.

Baia e o alta placere de-a perusilor, astfel ei isi curate si intretin penajul. In comert gasiti “cadite” special destinate acestui scop, in care puneti apa calduta, iar pasarea se va putea desfata in voie, o data pe zi. Totusi aceasta activitate face mare mizerie in colivie, iar umiditatea crescuta poate favoriza aparitia germenilor. Dar curatata tavita zilnic acest inconvenient poate fi indepartat. Puteti chiar dumneavoastra sa-l stropiti cu apa din cand in cand daca perusul nu are la dispozitie o cada, atata timp cat nu il veti stropi in fata, ii va face placere.

Jucariile  sunt o alta atractie pentru perus, care e o pasarea tare sociabila si jucausa. Cele care ii vor stimula inteligenta lor native sunt cele mai apreciate. In comert se gasesc diverse tipuri de jucarii. Nu cumparati niciodata jucarii care se pot dezmembra usor, cele compacte sunt de dorit. Perusal cum e curios poate insista asupra lor si le poate dezasambla usor, bucatile mici putand fi inghitite. Schiimbati-le periodic pentru ca pasarea sa nu se plictiseasca, dupa un timp readuceti-le in colivie, se va bucura de ele ca si cum ar fi noi. Leaganele sunt unele dintre preferatele lor, asa ca musai sa amplasati si un leagan in centrul coliviei. Atentie: cu cat amplasati mai multe accesorii cu atat colviia va fi mai aglomerata si veti fura din spatiul locativ al pasarii. Atasati accesorii in concordanta cu marimea coliviei.

Colivia trebuie amplasat feritde curentii de aer si de bataia directa a soarelui, dar intotdeauna la lumina. Evitati baia sau bucataria, din cauza gazelor si aburilor, dar si pentru ca unele pasari pot fi purtatoare ale unor germeni care pot veni usor in contact cu hrana noastra. Perusii nu trebuie asezati totusi intr-o incapere unde sa fie departe de activitatile familiei doarece se vor plictisi si salbaticii, ei apreciaza compania oamenilor si implicarea in viata familiei. Ideal ar fi sa fie amplasata la nivelul campului vizual al nostru sau putin mai sus, niciodata pe podea. Temperatura ambientala trebuie sa fie de aproximativ 23-25 de grade, normala pentru orice locuinta.

Cand amenajati colivia perusului, pentru a-I oferi un mediu cat mai placut, faceti un simplu exercitiu: traspuneti-va in locul sau si imginati-va daca v-ar placea sa traiti o viata intreaga in acel spatiu. Daca reusiti sa faceti asta cu siguranta pasarea dumneavoastra va fi una cat se poate de fericita

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


12 Comentarii
  • Anonim a scris la 07.07.2013 17:00:

    cum imi invat perusul sa faca baitza,i-am asezat un vas cu apa si nimik,roooooog,cine stie

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 25.03.2013 20:00:

    Va rog ajutati-ma!!!Mi-a murit un perus,care era mascul.Am rams doar cu femela. dupa o zi femela sa lovit su cioc si sa infectat, dar nu stiu unde sar fi putut accidenta.Ce pot sa fac ca sa se vindece??? Pentru ca nu vrea sa moara si ea.Spuneti-mi pe adresa de e-mail.Va rog mult!!!!!Astept un raspuns cat mai repede.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 11.02.2013 10:49:

    nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 06.01.2013 13:11:

    ajutor ce sa fac?am un papagal mascul care i sa umflat piciorul!!!veterinarul a zis ca sai pun la piciorus o saptamana pe o vata spirt si sa stea asa 5-10 min.daca nu merge cu asata au sous ca daca vreau sa mai traiasca sai taie piciorul!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!AJUTOR

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 25.04.2011 22:01:

    dar,,, nu pe mes..... am inteles ca a murit taticul.........pacat..... perusa ta are mari sanse sa moara....sti tu de dor,dar,,ai o sansa......iai alta pereche,,sau imi poti spune cum reactioneaza fara....daca nu merge........................sar putea sa moara.......eu am avut un perus care a murit si femela a trait inca 8 ani...............bafta

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 04.02.2011 10:57:

    AM O PERECHE DE PERUSI DE 3 ANI IN ULTIMELE 8 LUNI AU FACUT IN 5 TURE CATE 4 OUA DAR NICIODATA NU AU SCOS PUI DE CE? AM OBSERVAT CA IA LE CLOCESTE SI DUPA O PERIOADA LE GAURESTE PERAND AN FUNCTIE CUM LEA CLOCIT SI LE DA JOS .CE AS PUTEA SA FAC ?ACUM IAR AM 4 OUA

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 30.08.2010 09:23:

    bai...bogdane daca tia murit un perus si ai ramas cu femela trebuie sa ti cumperi alt baiat ca sa nuti moare femela

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 22.08.2010 17:28:

    Va rog ajutati-ma!!!Mi-a murit un perus,care era mascul.Am rams doar cu femela.O sa moara si ea?Spuneti-mi pe adresa de e-mail.Va rog mult!!!!!Nu vreau sa o pierd si pe femela.Va rog mult!!!!!Astept un raspuns.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 22.08.2010 17:28:

    Va rog ajutati-ma!!!Mi-a murit un perus,care era mascul.Am rams doar cu femela.O sa moara si ea?Spuneti-mi pe adresa de e-mail.Va rog mult!!!!!Nu vreau sa o pierd si pe femela.Va rog mult!!!!!Astept un raspuns.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 05.08.2010 14:55:

    Buna ziua! Sunt din Bacau si as dori si eu sa achizitionez o colivie pentru pasari nimfa la comanda. Astept raspunsuri k eventuale date de contact ale persoanei. Multumesc frumos!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 04.08.2010 20:05:

    buna mie miau plecat perusi (un baiat si o fetita)va rog ajutatima cum ii chem inapoi?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 06.07.2010 14:11:

    ce sa fac?mie mia murit un papagal care era baiat si am mai ramas decat fetita.o sa imi moara si fetita?va rog spunetim pe adresa de e-mail

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro