Ciclul sexual la catele

Care este varsta pubertatii la caine ?
Varsta pubertatii depinde de talia cainelui. Rasele de talie mica tind a fi mai precoce, pubertatea instalandu-se intre 4 si 6 luni, spre deosebire de cainii de talie mare care ajung la pubertate mult mai tarziu, in jurul varstei de 14 luni sau chiar mai tarziu. Ca medie, cainele ajunge la pubertate in jurul varstei de 9 luni.
Care este varsta menopauzei ?
Catelele nu au menopauza ; cu incepere de la pubertate, ciclurile sexuale vor continua pe tot parcursul vietii.
Cat timp dureaza caldurile ?
Caldurile dureaza intre 12 si 15 zile, in functie de fiecare individ.
Perioada caldurilor cuprinde de fapt doua faze distincte:
O prima faza dureaza intre 7 si 10 zile. In aceasta faza se observa o umflare a vulvei, pierderi de sainge. In aceasta perioada, cateaua atrage masculii dar nu accepta imperecherea.
A doua faza dureaza intre 5 si 15 zile. Vulva ramane umflata, dar pierderile sanguine se diminueaza. In aceasta perioada cateaua atrage masculii si accepta imperecherea. Riscul de sarcina este real incepand cu a 7 zi de la debutul perioadei de calduri. Procentul de reusita al fecundarii este de 50%.
Care este periodicitatea caldurilor ?
Perioada dintre calduri poate fi intre 5 si 10 luni, variaza in functie de fiecare animal in parte, dar pentru acelasi animal perioadele dintre calduri trebuie sa fie aproximativ egale.
Care sunt metodele de contraceptie posibile?
Se poate opta pentru sterilizarea temporara sau definitiva.
Sterilizarea temporara face appel la hormoni, sub forma de injectii sau comprimate. Totusi folosirea repetata a sterilizarii temporare poate duce la aparitia metritelor.
Sterilizarea defintiva se realizeaza chirurgical, prin extirparea ovarelor. Practicata inaintea varstei de 2 ani, aceasta metoda preintampina aparitia tumorilor mamare. Operatia chirurgicala se efectueaza in perioada de repaus sexual, dupa trecerea perioadei de calduri.


Publicat la: 17 ianuarie 2005

Follow zoolandro on Twitter
Voteaza
articolul!


Citeste si alte articole

Comentarii

Anonymous 01 Aprilie 2014
pitbull Anonymous 10 Martie 2014
buna ziua am o catelusa pitbull in varsta de 6 ani este in calduri de 2 saptamani si nu sta la caine nu a fost montata niciodata care este motivul va rog sa ma ajutati
Bichon bolognez Anonymous 17 Noiembrie 2013
Buna,am o catelusa si azi am aflat ca are ciclul,desi cred ca-l are devreo 2,3 zileca a sangerat pe mine,esti indicat sa o duc afara ? si ziceti-mi va rog tot ce este bin si nu safac cand are ciclu .multumesc.
un sfat pt cainii mei Anonymous 16 Martie 2013
am 3 caini de rasa mica.ai scot afara in fiecare dimineata si seara.dar in cursul zilei fac pipi in pat.ai iubesc .dar cand fac pipi i-mi vine sai omor.i-am si batut .si tot de geaba.
Lisa Anonymous 01 Martie 2013
Buna va rog sa imi spuneti daca la o catea rasa labrador e nevoie de a doua imperechere ptr a ramane gestanta mentionez ca prima a avut loc in a opta zi de ciclu iar cateaua are 3 ani si 4 luni nu a mai fost gestanta va multumesc.
Va rog sa ma ajutati urgent!!! Anonymous 18 Februarie 2013
Buna seara. Am o catelusa Amstaff in varsta de 2 ani. Are o fatare la varsta de 1 an (5 pui), iar acum a inceput sa sangereze de 17 zile. Din cate am citit, perioada de sangerare ar trebui sa fie cam de 9 zile. Ce ar putea sa aiba???? -Mentionez ca am primit-o cam de 2 luni :(
am nevoie de ajutor Anonymous 15 Februarie 2013
daca am un labrador in vrasta de 1 an si 11 luni si a calarito un maidanez o singura data poate ramane gravida?Va rog ajutatima!!
rog ajutor Anonymous 26 Ianuarie 2013
am o catelusa o cheama Perla e pichineza are 8 luni ia venit ciclu de 3 zile am o intrebare poata sa iasa la plmbare afara? pot sa-i fac baie?? cat dureaza ciclu? trebuie ceva tratament va rog contactatima pe nr de tel ca e mai bine 0756845367 multumesk ma numesk Angela,..
imperechere Anonymous 03 Ianuarie 2013
buna.am o catelusa ciobanesc german de 5luni as vrea sa stiu cam cand ii vine menstruatia.cum se procedeaza?
cum pot si eu dresa cani ciuaua!!! Anonymous 09 Septembrie 2012
va rog cum pot drasa cani ciuaua

Adauga un comentariu

Introdu mai jos textul de aici
Cod securitate

Produse din magazin
Magazin profesional pentru caini.

DOCTORUL ANIMALELOR

cocker astazi am primit un pui de cocker si nu este deloc activ,totul este in regula are in tre 3 si 4 saptamani dar nu este activ deloc..de ce? » Anonymous, 19 Aprilie 2014

NEWSLETTER

DRESORUL DE SERVICIU

cocker am un pui de cocker de 3-4 sapt dar nu este activ..de ce? » Adina3456789, 19 Aprilie 2014

Info: Arta Flori Amenajari interioare Agricultura Plante Terenuri Gradina Informatii din trafic

Pet Shop: Kennel si controlul animalelor Electronice pentru caini Echipament pentru dresaj Lese si zgarzi profesionale Cosmetica Canina Custi Carti, DVD-uri