Cand ajunge catelusul la maturitate?!

Cand ajunge catelusul la maturitate?!

catea cu puiCei mai multi proprietari de catei abia asteapta sa isi aduca acasa noul ghemotoc de blana, cu ochi de margea, care le va aduce veselie in camin. Multi regreta ca perioada junioratului la catei tine atat de putin si nu se pot bucura mai mult de fiinta aceea dragalasa. Alti oameni, aflati la prima lor experineta cu un catel, sunt dezamagiti profund cand afla ca noul animal de companie nu va ramane la fel de mic si amuzant toata viata. Dar mai sunt si cei care se intreaba cand cainele lor va fi deja matur si vor avea un adult in casa si nu un copilas.

In functie de talia cainelui maturitatea poate aparea mai devreme sau mai tarziu. O regula simpla spune ca puii din rasele de talie mica si medie ajung la maturitate in jurul varstei de 1 an, cei din rasele de talie mare la 2 ani, iar cei din rasele gigant chiar la 3 ani. In oricare situatie exista exceptii de la regula in functie si de rasa. Maturitatea fizica nu corespunde intotdeauna cu maturitatea mentala. Iar aici cei mai multi stapani au probleme. Se intreaba de ce catelul lor Terra Nova, care s-a facut cat parintii lui inca se mai poarta ca un copilas. In general si mai ales in cazul raselor mari, maturitatea mentala vine mai tarziu celei fizice. Cresterea cainelui se definitiveaza atunci cand cartilajele de crestere, aflate in zona gatului oaselor lungi si care sunt responsabile de cresterea osoasa, isi inceteaza activitatea. Este momentul in care cainele are un corp armonios, puternic, identic cu al exemplarelor mature din rasa lui. Acesta este si momentul in care puteti diversifica exercitiile fizice, bine inteles la recomandarea veterinarului sau a unui crescator. Mai ales in cazul cainilor de talie mare, este interzis ca puiul sa faca prea mult exercitiu fizic pana cand oasele nu s-au dezvoltat complet, deci pana cand s-a atins maturitatea fizica (intre 8 si 18 luni).

Pentru multi stapani este dificil sa aiba un caine mare, car inca se mai comporta cu un puiut. Pofta de joaca ramane aceeasi, insa masa care sare pe tine acum este mult mai mare si contati ca esti doborat. In inocenta lui, catelul aparent adult nu sesizeaza asta, el vrea sa joace la fel ca inainte. Rosul si urinatul sunt alte doua metehne pe care adolecentul deja mare inca le mai pastreaza de pe vremea cand inca era mititel si scapa de pedepse doar cu privirea lui induiosatoare; doar ca acum sunt la un nivel mult mai avansat si stricaciunile mai mari. Multi stapani in aceasta perioada incep sa regrete alegerea unui catel ca animal de companie sau cred ca nu ami exista remediu pentru catelul lor care va ramane toata viata asa, insa se insala. Este o perioada critica intr-adevar insa va trece. Iar daca au avut grija sa ii ofere puiului si doza de dresaj necesara, atunci au pus bazele unui caine adult echilibrat si cuminte. In aceasta perioada careii acumuleaza foarte mult si desi pare ca nu au priceput nimic, pe viitor veti constata ca au folosit acele maniere invatate de mic.

Inainte sa va hotarati sa abandonati cainele pentru ca vi se pare ca el nu se mai maturizeaza, va prezentam cativa indici care arata ca patrupedul dumneavoastra se afla pe drumul bun spre maturizare, mai intai fizica, apoi mentala.

1. Talia: este momentul in care disproportionalitatea, datorata cresterii mai rapide a unor oase decat altele, dispare, iar catelul arata dezvoltat armonios. Daca provine dintr-o rasa cunoscuta, deja el ar trebui sa aiba dimensiunile specifice acelei rase. Masuratorile periodice va vor putea spune cu aproximatie cat mai aveti pana atingeti cresterea completa.

2. Greutatea: catelul ar trebui sa aiba aproximativ 90% din greutatea unui adult din rasa sa. Deoarece in mare parte cresterea a incetat, catelul a apucat sa ia si in greutate. Bineinteles ca exista si abateri d ela regula in functie de calitatea hranei, activitatea fizica si conditiile in care a crescut.

3. Dentitia: un caine adult trebuie sa aiba toti cei 42 de dinti prezenti la locul lor pe arcade. In general dintii de lapte sunt schimbati in totalitate in jurul varstei de 12 luni. Este momentul in care cainele va roade mai putin. Totusi sunt caini care sunt mai inclinati spre ros decat alti sau cei care sunt stresati si plictisiti, care vor roade in continuare.

4. Maturitatea sexuala: este prima care se instaleaza. Deja de la 6 luni femela intra in primele calduri, iar masculul incepe productia de testosteron, fiind gata oricand de imprechere. Sa nu fiti surprinsi daca va prindeti „baietelul” calarind diverse obiecte sau picioarele dumneavoastra: inca e confuz!

5. Controlul vezicii urinare: tot acum emomentul in care cainele va putea sa se abtina mai mult, ii puteti face un program de iesit afara si nu veti mai nevoit sa calcati prin „baltute”. Un caine matur poate sta si opt ore fara sa se scape, deoarece are mai mult control asupra sfincterelor. Un puiut nu face in casa sa se razbune sau pentru ca nu a priceput ca trebuie sa faca afara, ci pentru ca nu se poate controla fiziologic.

6. Mentalitatea: majoritatea cainilor cand ajung la maturitata ajung sa se poarte ca atare. Isi asculta comenzile, vor sa va multumeasca, isi doresc sa s efaca folositori. Mai reduc din ros si din dorinta nebuna de joaca. Acum nu va mai este teama sa il lasati singur acasa, crezand ca veti gasi dezastru la intoarcere.

Junioratul unui catel dureaza putin si ar fi pacat sa nu va bucurati de el.mai tarziu veti mai dori ca patrupedul dumneavoastra sa mai fie asa jucaus si sa mai faca unele din prostioarele pe care le facea.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro