7 lucruri fascinante pe care nu le ştiaţi despre cai

7 lucruri fascinante pe care nu le ştiaţi despre cai

Domesticiţi, folosiţi pentru tracţiune sau transport, un real ajutor pe câmpul de luptă, prieteni de nădejde adeseori, caii sunt alături de noi de sute de ani. Din fericire, aceştia nu dau niciun semn că ar vrea să ne părăsească, în ciuda faptului că noi nu le acordăm meritele cuvenite.

În onoarea acestor animale superbe, vă prezentăm câteva lucruri fascinante. Cu siguranţă veţi privi caii cu alţi ochi.

Memoria
– Aţi râs vreodată de un cal, în prezenţa lui? Sperăm că nu, pentru că veţi constata ca acel cal nu a uitat. Un studiu realizat în 2010 a demonstrat că acest animal domestic are o memorie foarte bună – reţine oamenii care s-au purtat bine cu el şi îi va considera prieteni pe viaţă, ţine minte locurile în care a mai fost şi devine nervos dacă aceastea îi trezesc amintiri neplăcute. 


Râsul de cal
– Poate aţi văzut un cal în realitate sau poate nu, dar cu siguranţă aveţi în memorie imaginea acestui animal dându-şi capul pe spate şi arătându-şi cu mândrie dantura nu tocmai extraordinară. Dacă aţi crezut că acesta râde la voi, ei bine, aflaţi că nu: vă miroase!

Calul îşi lasă capul pe spate în scopul de a direcţiona mirosul care pluteşte în aer spre glandele olfactive speciale, localizate în capătul pasajului nazal. Astfel, acesta adulmecă mirosul resimţit mult mai bine şi află de unde provine.

Ochii
– Caii au un câmp vizual foarte larg, datorită diametrului mare al ochilor, de aproximativ cinci centimetri. În plus, ochiul unui cal are trei ploape – cele două obişnuite şi încă una (membrana nictitantă), situată în colţul interior în ochiului, care are rolul de a curăţa şi lubrifia ochiul, atunci când este nevoie.Interesant este şi faptul că partea inferioară a retinei „vede” mult mai bine obiectele aflate la distanţă, în timp ce partea superioară este responsabilă cu vederea de aproape. Ceea ce înseamnă că, dacă vreţi să ştiţi unde se uită un cal, trebuie să vă uitaţi la poziţia capului său.

Caii-hibrizi
– Caii-hibrizi sunt, după cum le spune şi numele, un amestec între cai, măgari şi zebre. Majoritatea folosesc termenul de „catâr”, ceea ce semnifică un pui rezultat dintr-un măgar mascul şi un cal femelă. Cu toate acestea, există mult mai multe rase hibride, cum ar fi bardoul, adică animalul obţinut prin încrucişarea dintre un armăsar şi o măgăriţă, dar şi zebroidul – rezultatul dintre  zebră şi un cal.

Potcoavele – Se ştie că acest animal domestic este adesea dotat cu potcoave, însă puţini cunosc rolul acestora. Ei bine, ele protejează copitele şi sunt extrem de utile în cazul tracţiunilor. Copitele cailor sunt realizate din cheratină, aceeaşi proteină care se regăseşte în unghii şi în păr, motiv pentru care au nevoie de protecţie.

Caii de poliţie
– Caii au fost folosiţi de oamenii legii încă din secolul al XVII. Primii care au oficializat rolul acestora au fost londonezii, în anul 1805, după care modelul a fost preluat de australieni şi de americani.

Caii de poliţie reprezintă mai mult decât un mijloc de transport. Beneficiile călăritului sunt evidente – un poliţist aflat pe un cal este mult mai impunător decât unul care se deplasează pe jos. De aceea, caii de de poliţie sunt întotdeauna dintre cei aleşi – înalţi şi grandioşi.
Din nefericire, numărul cailor de poliţie este într-o uşoară scădere, din cauza înmulţirii numărul motocicletelor şi al altor mijloace de transport ce pot fi folosite şi noaptea.

 

Carnea de cal – În ciuda scandalurilor recente, carnea de cal este apreciată în foarte multe ţări. Francezii, spre exemplu, nu se dau în vânt doar după carnea acestor domestice, ci şi după creierul şi inima lor. Dar iubitorii cărnii de cal nu se limitează la spaţiul francez.

Oamenii obişnuiau să mânânce carne de cal în timpul războaielor – deoarece reprezenta o bogată sursă de proteine extrem de ieftină; pe timp de pace, aceasta rămânea încă apreciată, datorită gustului delicios.


Sursa: Listeverse
 

Autor: Iulia Albi

8 Comentarii
 • Marripiere. a scris la 27.09.2017 16:06:

  Super Lena!

  [Răspunde]
 • Angelo gitan a scris la 27.09.2017 16:05:

  Buna Iugo buna lena buna anais!

  [Răspunde]
 • Lena Steeiner a scris la 27.09.2017 16:02:

  Deci Samantha știu sa îmblanzasc! eu am o ferma cu 4 cai un magar și un gansac maro.caii sunt Mistral armasarul meu Josephine iapa lui Anais jose Silla iapa alba a lui Angelo gitan și Reglisse iapa lui Iugo for.

  [Răspunde]
 • Iugo for a scris la 27.09.2017 16:04

  Hey buna fetelor!

 • Samantha Cavaletty a scris la 27.09.2017 15:54:

  Ha Lena nu ști sa te ocupi de cai!

  [Răspunde]
 • Lena Steeiner a scris la 01.09.2017 17:35:

  Merci Anais

  [Răspunde]
 • Lena Steeiner a scris la 01.09.2017 17:25:

  Buna tuturor pe mine ma cheama lena eu am avut o iapa gri pe nume Zabu dar a murit pe plaja:( imi vine sa plang si acum de ia!:((( dar lam gasit pe Mistral un armasar negru pur sange arab hibrid cu mustangul Mistral a fost gasit de mine in ploaie pe data 12 05 2002 Pupici:)))))))

  [Răspunde]
 • Anais jose a scris la 01.09.2017 17:34

  Lena esti o super imblanzitoare!

 • Minea Mihai a scris la 29.07.2015 11:54:

  Castiguri din prima luna! 100 ~ 285 de euro lunar! Cautam urgent colaboratori care vor sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferta este pentru toate localitatile tarii. Lucrati in timpul liber sau full-time, la alegere. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: mineamihai@gmail.com

  [Răspunde]
 • lili a scris la 14.10.2014 19:27:

  Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: dar1906@yahoo.com

  [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro