25 de lucruri interesante despre Beagle

25 de lucruri interesante despre Beagle

Nici prea mare, nici prea mic, nici prea timid, nici prea agresiv, extrem de prietenos, dar nu lingușitor, Beagle e un câine potrivit pentru toate gusturile. Și nu e de mirare ca e una dintre cele mai apreciate și răspândite rase de câini peste tot în lume. Deși deja o vedetă, Beagle-ul încă mai ascunde multe enigme, în special în ceea ce privește temperamentul său. Haideți sa îl cunoaștem mai bine!
 
1. Beagle are o istorie îndelungată ce se pierde în negura timpului. Câini de vânătoare asemănători lui au fost menționați pe teritoriul Greciei, în secolul V i.Hr. Se presupune că aceștia sunt strămoșii Beagle-ului de astăzi.
 
2. Numele apare menționat pentru prima oara în Anglia, înainte de anul 1000 și descria un câine de vânătoare de dimensiuni mici (în limba celtă «beag» înseamnă «mic»).
 
3. Beagle-ul primordial era un câine miniatural, așa-numit «Beagle de buzunar». Nu măsura mai mult de 20 de cm înălțime și se spune că încăpea într-o mănușă. Astăzi mai sunt crescători sau escroci care vând pui drept «Beagle de talie mică», însă această varietate nu mai există.
 
4. Regina Elisabeta I deținea astfel de câini, cu care își distra invitații la petreceri, numindu-i «Beagle cântăreți» întrucât emiteau niște sunete drăgălașe.
 
5. Inițial Beagle erau folosiți pentru vânarea și urmărirea iepurilor sălbatici. Fiind de talie mică, erau purtați în tolbe, călare. Câinii mai mari de vânătoare urmăreau vânatul, iar acolo unde terenul nu mai permitea (tufișuri, pădure) erau eliberați Beagle-ii care se strecurau peste tot.
 
6. În secolul al XIX-lea, vânătoarea de vulpi era foarte populară, iar varietatea înaltă de Beagle a fost preferată. Așa se face că spre sfârșitul secolului Beagle-ul miniatural avea sa dispară definitiv din istorie.
 
7. În SUA, rasa a ajuns în anul 1870, iar în anul 1950 deja era cea mai populara rasă de câini din această țară.  Iar de atunci nu a mai coborât niciodată din top 10.
 
8. Beagle-ul de rasă pură trebuie să aibă vârful cozii alb. Această caracteristică a fost preferată de către crescători din cele mai vechi timpuri, întrucât îi permitea vânătorului să identifice câinele în iarba înaltă și să nu îl confunde cu animalul vânat.
 
9. Masculii sunt mai masivi decât femelele, iar din acest fapt împerecherea poate fi mai dificilă uneori.
 
10. Se mai spune despre Beagle că nu năpârlește. Toți câinii năpârlesc. E drept că Beagle are o cădere a părului moderată, de aceea poate fi ținut în apartament fără probleme majore de igienă. Femelele năpârlesc după fiecare ciclu de călduri. Masculii doar o dată pe an, primăvara.
 
 
11. Este un câine de talie medie, ce măsoară între 32 și 40 de cm, și cântărește între 8 și 15 kg.
 
12. Președintele american Lyndon Johnson deținea 2 câini Beagle, Him și Her, de care era foarte încântat. A stârnit un mare scandal printre iubitorii de animale de la aceea vreme după ce a fost văzut pe peluza Casei Albe, ridicându-l de urechi pe Him.
 
13. Aceasta rasa se afla pe locul doi în topul câinilor cu cel mai dezvoltat miros, după Bloodhound.
 
14. Departamentul american de securitate deține o brigadă de Beagle folosită în aeroporturi pentru a inspecta bagajele și a descoperi substanțele și produsele interzise. Multe alte servicii de stat din lumea întreagă se folosesc de nasul fin al acestei rase pentru a-și eficientiza munca.
 
15. Din nefericire pentru bietele animale, Beagle este preferat  pentru testarea medicamentelor sau produselor cosmetice destinate uzului uman. Beagle este câinele de laborator  nr. 1.
 
16. La grădina zoologică din Cincinnati, Elvis, un Beagle de 2 ani a fost dresat să miroase gestația la urșii polari, aflați aici într-un amplu program de conservare.
 
17. Deși considerați mari gălăgioși, Beagle-ii nu latră decât atunci când simt că se apropie un străin sau când suferă de anxietate de separare. Pe cât de mic, acest câine are un lătrat puternic, descurajând orice intrus.
 
18. Se spune despre ei că au un miros urât, însă și acesta e doar un mit. Un Beagle îngrijit corect nu miroase deloc și poate fi ținut în interior fără să deranjeze olfactiv colocatarii.
 
19. Beagle e un câine ce apreciază distracția. Este foarte jucăuș și posedă multă energie. Este companionul ideal pentru un copil.
 
 
20. Este un câine de vânătoare și nu toți reprezentații rasei agreează alte animale mici de companie, cum ar fi pisicile. Totuși socializat de pui cu prezența acestora, pot deveni buni prieteni.
 
21. Beagle este un câine de haită. Are un stăpân preferat, însa se simte excepțional într-un grup numeros, unde îi place sa fie vedeta. Poate fi încăpățânat și autoritar, de aceea trebuie sa fie  bine educat și dresat, iar stăpânul să se afirme ca lider al haitei.
 
22. Curiozitatea și mirosul fin îl poate băga pe un Beagle în tot felul de buclucuri. La plimbare e bine sa fie ținut în lesă, întrucât se va lua după o urmă de miros și se poate pierde.
 
23. Exemplarele tricolore se nasc alb cu negru, iar pe măsură ce se îndreaptă spre maturitate, negrul se decolorează și ajunge maro-roșcat. În funcție de câine, negrul poate dispărea de tot sau doar parțial.
 
24. Sunt mari amatori de mâncare și fac orice să o protejeze. Din această cauză sunt predispuși la obezitate, mai ales dacă nu fac mișcare suficientă.
 
25.     Nu le place să fie lăsați mult timp singuri acasă și suferă rapid de anxietate de separare. Unul Beagle plictisit si stresat se transformă într-un distrugător in masă: latră, roade și sapă (dacă este lăsat în curte).
 
Oricât de drăgălași vi se par acești căței, nu sunt potriviți pentru oricine. Informați-vă temeinic înainte de a vă lua așa un angajament.
 
 

Autor: Nicolae Hasegan

1 Comentarii
 • maria a scris la 18.06.2017 21:51:

  de unde sa ne informez ? este bine daca ma informez de la un veterinar ?

  [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro