20 de specii rare sau nou descoperite de vietuitoare

20 de specii rare sau nou descoperite de vietuitoare

tarantulaDouazeci de ani de studii de teren au dus la descoperirea a numeroase specii noi si la acumularea de mai multe informatii despre speciile rare de animale. Echipe ale Conservation International (o organizatie nonprofit de mediu cu sediul in Virginia) din cadrul programului Rapid Assessment Program (RAP) au efectuat sute de expeditii in zone indepartate si mai putin cunoscute ale lumii si au reusit sa gaseasca 1300 de specii noi sau rare in timpul evaluarilor lor. Astfel, o echipa de cercetatori a descoperit in partea indoneziana a insulei Noua Guinee cel putin 20 de noi specii de mamifere, reptile, amfibieni, 12 insecte si pasari.

20. Soparla diavol Gecko cu coada in forma de frunza - una dintre cele 12 specii de soparle diavol, acesta bizara creatura se camufleaza foarte bine si traieste numai in padurile virgine. Este endemica din Madagascar si este extrem de sensibila la orice mofidicare de habitat. Denumita stiintific Uroplatus phantasticus, soparla diavol cu coada in forma de frunza este o specie rara si a fost observata pentru prima oara in coridorul Mantadia-Zahamena (Madagascar), in anul 1998.

19. Lacusta paun – aceasta lacusta mare si frumoasa foloseste doua strategii pentru a se apara: prima este aceea a imitarii unei frunze deteriorate. Daca aceasta se dovedeste a fi ineficienta, sare in sus si in jos, intinzandu-si foarte mult aripile, care arata ca doi ochi si pacalind posibilii pradatori, care cred ca au de-a face cu o pasare de dimensiuni mari. Pterochroza ocellata nu este o specie noua, insa este una foarte rara si a fost observata de catre o echipa a RAP in cursul unei expeditii in muntii Acarai (republica Guyana), in anul 2006.  

18. Rechinul mergator - aceasta neobisnuita specie de rechini prefera sa-si petreaca timpul in portiunile plane din zona recifelor de corali. In ciuda numelui, poate inota si chiar face incursiuni mai sus de recife, insa se intoarce repede “acasa” pentru a se hrani cu creveti, crabi si moluste. Pentru ca reprezinta o specie noua - Hemiscyllium galei - mai sunt inca multe de aflat despre rechinul mergator. A fost descoperit in cadrul unei expeditii in Indonezia, in anul 2006.

17. DinoPaianjenul - provine dintr-o familie care dateaza de peste 300 de milioane de ani si a ramas aproape neschimbata. Arata ca o creatura provenita din incrucisarea unui paianjen cu un crab si se hraneste cu termite si larve. Masculul are organele sexuale situate in zona picioarelor. Poarta denumirea stiintifica de Ricinoides atewa si a fost descoperit in decursul unei expeditii efectuate in anul 2006 in padurile din Atewa.

16. Broasca de copac Nyctimystes - este o brosca cu ochi imensi ,de dimensiuni mari, care poate ajunge la o lungime de pana la 15 cm. A fost descoperita in apropierea unui rau de munte, in timpul unei expeditii efectuate in anul 2008, in tinuturile muntoase pustii din Papua Noua Guinee. Este cunoscuta pentru modelul unic format din vene, puncte sau linii de pe pleoape, folosit, probabil, pentru a lasa impresia ca este treaza atunci cand doarme. Isi petrece timpul in padurile tropicale si isi depune ouale pe rocile scufundate. Mormolocii au capacitatea de a soarbe algele de pe pietre si de pe alte portiuni plane. Din pacate, din cauza faptului ca sunt rare, brostele de copac Nyctimystes sunt foarte putin cunoscute pana in prezent.

15. Pasarea fumurie mancatoare de miere - a fost descoperita in timpul unei expeditii RAP in muntii Foja din provincia Papua, Indonezia, in anul 2005. Aceasta pasare superba este unica in lume si prezinta bucati de piele nuda, de culoare portocalie in jurul ochilor si mai jos de acestia. Se hraneste cu fructe si insecte, contribuind la reglementarea populatiei de insecte. Este o pasare linistita, care nu emite sunete, destul de comuna in Muntii Foja.

14. Salamandra ET - descoperita intr-o expeditie in Ecuador, in anul 2009, este dovada vie a faptului ca, uneori, natura este mai ciudata decat fictiunea. Aceasta salamandra arata la fel ca si teribilul nostru prieten ET si traieste in padurile tropicale din sudul Ecuadorului. Are picioarele membranate si este lipsita de plamani, deoarece respira prin piele.

 13. Gandacul Simandoa conserfariam – este cunoscut ca fiind prezent numai intr-o pestera din zona Simandou, Guineea, unde a fost descoperit de catre o echipa RAP cu ocazia unei expeditii organizate in anul 2002. Obiceiurile sale legate de modul in care se hraneste sunt demne de amintit, deoarece consuma cantitati impresionate de guano, ajutand la reciclarea nutrientilor prezenti in excrementele liliecilor. Acest gandac, nu atat de impresionant ca vietate, are un rol vital in ecosistem, adesea trecut cu vederea.

12. Furnica carlig - observata cu ocazia unei expeditii in Parcul national Virachey din Cambogia, in anul 2007, aceasta fascinanta furnica are o imensa coloana vertebrala curbata, care ii spinteca pielea si ramane incarligata pentru un timp. Numai cativa pradatori se incumeta sa atace aceste furnici, deoarece acestea folosesc mai mult decat aceasta arma de aparare individuala - atunci cand sunt amenintate ele se aduna in grup, formand o armata de carlige amenintatoare.

11. Pasarea Gola Malimbe - nu reprezinta o specie noua, dar a fost descoperita si in alte parti ale Africii in anul 2003. Frumoasa pasare este, de asemenea, cunoscuta si in Sierra Leone, Liberia sau Coasta de Fildes, iar un studiu inceput de catre un fotograf se ocupa cu cercetarea motivelor pentru care Gola Malimbe traieste numai intr-o mica parte a padurilor. Pana acum au fost descoperite opt cuiburi, iar pasarile au fost urmarite cu atentie de catre cercetatori, in vederea obtinerii unor raspunsuri.

10. Libelula Platycypha eliseva - a fost descoperita de catre o echipa de cercetatori RAP in anul 2004 in Africa, langa raul Congo. Masculii au o combinatie unica de culori: au abdomenul galben si membrele anterioare rosii, ceea ce le confera un aspect elegant. Libelulele din aceasta specie noua reprezinta un indicator excelent pentru puritatea apei, deoarece au nevoie in permanenta de apa curata. Sunt pradatori pentru tantari, contribuind la scaderea numarului acestora si deseori sunt folosite de catre comunitatea de sanatate pentru a ajuta la reducerea malariei si a altor boli provenite de la tantari.
 
9. Lacusta RAP - denumita stiintific Brachyamytta rapidoaestima, aceasta noua specie de lacuste a fost descoperita in Ghana si Guineea in anul 2002. Se ascunde pe partea inferioara a frunzelor si asteapta ca prada sa aterizeze pe acestea, dupa care ataca si o manaca. Masculii comunica cu femelele prin intermediul ultrasunetelor, la un nivel imperceptibil urechii umane.

8. Pseudancistrus kwinti – specie de somn descoperita in Suriname in anul 2005, a fost denumita astfel dupa populatia indigena din zona. Pestele se poate catara pe pietre si pe alte obiecte, in apele repezi. Prezinta o abilitate unica de a-si roti maxilarul superior si pe cel inferior pentru a se hrani cu algele de pe roci, precum si cu moluste si detritus.

7. Furnica Strumigenys tigris – desi nu este o specie noua, aceasta furnica de numai 2 mm lungime a fost observata cu ocazia unei expeditii in zona Muller (Papua New Guinea), organizata in luna septembrie a anului 2009. Desi este foarte mica, furnica Strumigenys tigris este foarte violenta si rapida in prinderea prazii. Ea umbla cu gura si cu mandibulele larg deschise, pentru a smulge prada in miscare. Coloritul izbitor al acestei furnici este excelent, amestecandu-se cu betele in putrefactie in care traieste.

6. Pestele Paracheilinus nursalim - specie nou descoperita, cu ocazia unei expeditii la vest de Papua, Indonesia, in anul 2006. Masculii acestui incredibil peste efectueaza un uimitor ritual de curtare in fiecare dupa-amiaza, cu o ora inainte de apusul soarelui, la fel de regulat ca un ceas - ei emit semnale luminoase cu ajutorul culorilor fosforescente de pe corp, pentru a atrage femelele. Tot ei sunt cei care pazezc ouale si au grija de larve.

5. Paianjenul gigant mancator de pasari - sau Theraphosa blondi este cea mai mare specie de paiajeni din lume, anvergura picioarelor putand fi de 30 cm lungime, iar greutatea de 6 kilograme. Contrar numelui, acest paianjen se hraneste in mod normal cu nevertebrate, insa a fost vazut consumand si lilieci, mamifere mici sau serpi. Are un mecanism unic de aparare: nu numai ca este usor veninos, insa prezinta fire de par ascutite ca niste ghimpi pe tot corpul. Atunci cand este atacat, paianjenul se freaca pe abdomen, creand un nor de ghimpi minusculi, care se lipesc de pradator.
 
4. Scorpionul imparat - sau Pandinus Imperator este de un albastru stralucitor in lumina UV si este unul dintre cele mai mari specii de scorpioni din lume. Se hraneste cu termite si alte insecte mici si chiar daca are venin, acesta nu este periculos pentru om. Cu toate acestea, compusi din veninul acestui scorpion sunt testati ca posibil medicament pentru aritmia cardiaca.

3. Broasca Pinnochio - o specie noua de broaste, descoperita cu ocazia unei expeditii in muntii Foja din provincia Papua, Indonesia, in anul 2008. Este denumita astfel din cauza nasului sau lung, sub forma unei protuberante care se umfla in sus atunci cand broasca emite sunete si se desumfla in alte cazuri.

2. Chinchilla Tree Rat - descoperit in Peru in 1997, langa faimoasele ruine incase de la Macchu Picchu. Ceea ce face acest sobolan, de marimea unei pisici, deosebit este faptul ca este singurul din genul lui, ceea ce ar putea insemna ca alte specii ar putea fi in apropiere. Rozatorul este inrudit cu sobolanii chinchila de copac gasiti ingropati alaturi de incasi in mormintele lor.

1. Liliacul Yoda, cu narile in forma de tub - nu este o specie noua, insa nu a mai fost descrisa anterior. Acest liliac incredibil seamana izbitor de bine cu Yoda din Star Wars. Cunoscut, dar nebotezat, el a fost oficial „descoperit” in timpul unei expeditii in Papua Noua Guinee, in 2009. Liliecii de fructe sunt foarte importanti pentru ecosistem, pentru ca ei distribuie semintele de-a lungul padurii, prin excrementele lor pe care le imprastie in timpul zborului. Aceasta creatura este destul de probabil endemica si traieste in padurile inalte din Papua Noua Guinee.

Sursa foto

Corina Dovinca
ZooLand.ro
 

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro