10 lucruri surpinzătoare despre somnul animalelor

10 lucruri surpinzătoare despre somnul animalelor

Oricât de mult ne-ar plăcea distracţia, nu este om care să nu adore somnul. Cum să nu te gândeşti o zi întreagă la patul cald, la plăpumioara pufoasă şi la perna moale care te aşteaptă acasă, după o zi de muncă sau chiar după o noapte de distracţie?

Ei bine, această nevoie de somn o simt şi animalele, chiar dacă ele nu au parte de aceleaşi condiţii ca şi noi.

Despre cât dorm animalele, deja am discutat. Dar nu am vorbit despre curiozităţile somnului la animale. Vă enumerăm câteva dintre acestea:

În medie, pisicile dorm 13-14 ore pe zi. Şi când spunem pe zi, ne referim la „în timpul zilei”, pentru că noaptea ele preferă să se plimbe de colo-colo, obişnuite fiind să vâneze, în pădure. Acest lucru este valabil şi pentru pisicile mai mari, cum ar fi leii.

Delfinii dorm şi nu dorm, în acelaşi timp. Cum este posibil? Aceştia nu intră într-un somn adânc, ci dorm doar cu o jumătate a creierului, cealaltă având grijă să le amintească să iasă la suprafaţă şi să respire. După aproximativ două ore, cele două emisfere îşi predau una alteia atribuţiile, delfinul reuşind astfel să doarmă până la opt ore.

Caii şi vacile pot dormi stând în picioare, dar nu experimentează somnul REM, care este cel mai odihnitor, decât stând culcate pentru câteva minute.

 Girafele pot supravieţui zile întregi fără somn. Oricum, ele au cel mai scurt somn dintre toate mamiferele, dormind cel mult două ore pe zi.

Un tip de melc de deşert poate trage un pui de somn chiar şi trei ani.

În timp ce dorm, ornitorincii fac aceleaşi mişcări pe care le fac atunci când ucid crustaceele, pentru a le mânca.

Babuinii African Papio dorm în picioare, în vârful copacului, deoarece doar aşa se simt în siguranţă.

Liliecii dorm cu capul în jos din mai multe motive, unul dintre acestea fiind reprezentat de faptul că aşa pot "decola" imediat în caz de pericol. Liliecii îşi iau cel mai bine zborul aşa, în picaj, pentru că aripile lor nu au destulă forţă, ei neputând să-şi ia zborul din poziţie normală.

Albatroşii, însa, pot dormi chiar şi atunci când zboară.

Se crede despre furnici că nu dorm niciodată, însă un studiu care a analizat o specie de furnici a arătat că insectele care fac parte din categoria "muncitorilor" într-o colonie au parte de 253 de episoade de somn pe zi, fiecare durând circa 1,1 minute.

Sursa: Vet Street

 

 


Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro