10 lucruri fascinante pe care nu le ştiaţi despre porci

10 lucruri fascinante pe care nu le ştiaţi despre porci

Noi, oamenii, nu avem o imagine foarte bună despre porci; e adevărat, ne bucurăm de preparatele făcute din carnea lor, dar, de altfel, nu încetăm să folosim expresii care îi pun adesea într-o lumină nefavorabilă.

Cu toate acestea, sunt atât de multe lucruri interesante de ştiut despre aceste animăluţe, încât poate ar trebui să ne schimbăm părerea despre ele. Poate după ce vom citi rândurile ce urmează vom aprecia mai mult porcuşorii pe care îi creştem în spatele curţii.

Porcii se ghemuiesc unul lângă altul şi adoră să adoarmă „nas în nas”, simţindu-şi respiraţia. În timpul somnului, ei visează asemenea oamenilor. În plus, nici activităţile din timpul liber nu sunt foarte diferite de ale noastre: adoră să se joace - chiar şi cu mingea, să stea la soare şi să exploreze noi spaţii.

 

 

Porcii comunică adesea între ei, specialiştii identificând peste 20 de vocalize diferite, pe care le folosesc pentru a transmite mesaje precum „mi-e foame” sau „te plac”.

Porcuşorii nou-născuţi recunosc cu uşurinţă vocea mămicilor şi învaţă să le asculte îndemnurile. În plus, acesea le cântă puişorilor, în timp ce îi hrănesc.

Conform profesorului Donald Broom, de la Universitatea Cambridge, „porcii au abilitatea cognitivă de a se comporta sofisticat. Sunt chiar mai sofisticaţi decât căţeii şi decât copiii de trei ani”.

Porcii stau foarte bine cu orientarea, astfel că se pot reîntoarce „acasă” de la distanţe destul de mari. De asemenea, porcii adulţi pot alerga cu până la 17 km/h.

Profesorul Stanley Curtis, de la Universitatea de stat Pennsylvania, a descoperit că porcii pot controla joystick-urile de la jocurile video, susţinând că „sunt o mulţime de lucruri noi de observat la comportamentul porcilor, lucruri la care nici nu ne gândim”.

Porcii nu mănâncă „ca un porc”, ba dimpotrivă: savurează încet mâncarea.

Porcul este, alături de câine, cel mai vechi animal domesticit de oameni. Se pare că domesticirea lui s-a produs acum 9000 de ani.

 

 

Porcii sunt animale foarte curate. Dacă li se oferă spaţiu suficient, vor avea grijă să nu îşi murdărească locul în care dorm sau în care mănâncă. În plus, porcii nu transpiră „ca un porc”; ba mai mult, nu transpiră deloc. Dacă le e cald, aceştia se răcoresc făcând baie în noroi sau în apă, preferând-o pe cea din urmă menţionată.

În cartea sa „The whole hog”, directorul grădinii zoologice din Johannesburg, Lyall Watson, scria: „Nu cunosc animale mai curioase, mai dornice să exploreze noi spaţii, mai entuzismate să cunoască lumea înconjurătoare. Porcii sunt nişte fiinţe incurabil de optimiste. Se bucură doar pentru simplul fapt că trăiesc”.

Sursa: Peta

 

 

 

 

 


1 Comentarii
 • Juan a scris la 08.09.2014 21:29:

  Rosu Posted on Sa ne fi retras courprile de armata din Irak si Afganistan cand mieunau unii pe la teve, sa vezi ce baze frumoase americanesti isi luau bulgarii acuma Un bun venit si din partea mea, cu un Welcome sub el

  [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro