Zoonozele transmise de către rozătoarele de companie

Zoonozele transmise de către rozătoarele de companie

Rozătoarele de casă sau de companie sunt un grup foarte vast și larg răspândite. De regulă se întrețin ușor și nu costă mult, fiind preferate ca animale de companie pentru copii.

Pentru cei care le adoră și le înțeleg, rozătoarele nu sunt mai prejos decât un câine sau o pisică. Ca orice animal din jurul nostru, rozătoarele pot fi vectorii unor boli care se transmit și se manifestă la om. Surprinzător, unele dintre infecțiile prezentate în continuare au o incidență mult mai mică în rândul oamenilor decât alte zoonoze transmise de câini, pisici sau animale mari. Nu trebuie să vă înspăimântați și nicidecum nu trebuie să renunțați la rozătoarele de companie, în schimb e bine să fiți conștienți de pericolele ce vă pândesc pentru a vă putea proteja temeinic.
 
Riscurile de îmbolnăvire sunt aproape nule dacă achiziționați micile animale de companie de la crescători avizați sau din pet-shop-uri serioase. Rozătoarele răpite din sălbăticie sau cele crescute în condiții insalubre au șanse mari să fie purtătoarele unor agenți patogeni periculoși. Deși rari la noi, șobolanii sunt animale de companie foarte distractive și îndrăgite. Se știe că șobolanii sălbatici transmit o mulțime de paraziți, bacterii și virusuri, dar cei crescuți doar pentru companie și domesticiți de zeci de generații sunt la fel de siguri ca orice alt animal. Pentru ultima oară, subliniem faptul că în transmiterea zoonozelor nu contează atât de mult specia de rozătoare sau animal de companie pe cât proveniența și condițiile de mediu în care a crescut.
 
Mușcăturile și zgârieturile
 
 
Chiar și cel mai blajin animal de companie poate ataca la un moment dat pentru că se simte amenințat sau pentru că nu este manipulat corect. Cavitatea bucală și ghearele animalelor adăpostesc o sumedenie de bacterii, care inoculate omului pot duce la infecții. Spălați și dezinfectați bine rana, prezentați-vă la medic dacă se infectează sau se vindeca greu. Învățați copiii cum să se poarte cu rozătoarele și nu le manevrați brutal. 
 
Febra mușcăturii de șobolan
 
Bacteriile Streptobacillus monilformis și  Spirillum minus se găsesc în flora normală a gurii și nasului șobolanilor. La om, ele produc boala sau febra mușcăturii de șobolan. Infecția se instalează în aproximativ 10% din cazurile de mușcături sau zgârieturi de șobolani. Simptomele, care apar după 2-10 zile de la incident, includ: dureri de cap, stare de rău, frisoane, febra, dureri musculare, rash la locul plăgii, dureri articulare, iar în cazuri mai grave pneumonii, endocardite, enterite etc. Puteți citi mai multe despre acest subiect, aici (http://www.zooland.ro/boala-muscaturii-de-sobolan-3972 ). La risc sunt persoanele care vin în contact cu populațiile de șobolani sau cele care consumă alimente care au fost contaminate de fecalele rozătoarelor.
 
Hantavirusul
 
Hantavirusul este o infecție rară ce poate fi contractată de la rozătoarele sălbatice, în special toamna atunci când acestea se adună în jurul gospodăriilor. Omul  vine în contact cu aerosolii care poartă virusul eliminat de rozătoare prin fecale și urină. În prima etapa, boala debutează ca o gripa cu febră, frisoane, mialgii, dureri de cap, diaree sau vomă. În etapa a doua, după ce virusul s-a localizat în plămâni, apare tusea, respirația dificilă, ritm cardiac și tensiune arterială alterate și acumulare de lichide în plămâni. Prevenirea bolii se face prin eliminarea rozătoarelor sălbatice din locuință, igienă riguroasă și împiedicarea contactului între rozătoarele sălbatice și cele de companie.
 
Leptospiroza
 
Este o infecție provocată de spirochetele bacteriilor din genul Leptospira și des întâlnită la multe animale domestice (câini, cai, vaci, porci, oi etc). La om, leptospiroza se transmite prin contactul cu apă, alimente, sol sau obiecte contaminate. Rozătoarele reprezintă un rezervor important de leptospire, pe care le elimină prin fecale. Pentru unele persoane infecția poate rămâne asimptomatică, în timp ce pentru altele evoluția poate fi destul de urâtă. Puteți afla mai multe despre manifestările și tratamentul Leptospirozei, citiți aici (http://www.zooland.ro/zoonoze-leptospiroza-3756 ).
 
Tularemia
 
Denumită popular și febra iepurilor, este infecția produsă de bacteria Francisella tularensis și poate fi contractată de om prin mai multe căi: atingerea cadavrelor contaminate, sol, aer, obiecte sau mâncare contaminată, consumul de carne de la animale bolnave sau mușcături, zgârieturi sau înțepături de insecte și animale. Manifestările clinice includ: ulcerații la locul de inoculare a patogenului, noduli limfatici măriți în volum și dureroși, febra, frisoane, mialgii etc. Se tratează cu antibiotice. De regulă, căpușele sunt cele care transmit boala de la un animal la altul. Evitați contactul cu rozătoare sălbatice și nu consumați carne de iepure sălbatic decât dacă a fost bine pregătită termic.
 
 
Salmoneloza
 
Bacteriile Salmonellae pot coloniza tractul intestinal a numeroase rozătoare de companie sau sălbatice. Omul intră în contact cu bacteria prin atingerea fecalelor animalelor purtătoare sau prin consumul de hrană sau apă contaminată. Salmoneloza se caracterizează prin enterocolite grave, vomă, febră și în cazuri mai grave septicemie. Copii sub 5 ani și bătrânii pot face complicații majore. Igiena mâinilor după manipularea rozătoarelor de companie este cea mai bună măsură de profilaxie.
 
Virusul coriomeningitic limfocitar
 
Șoarecele de casă comun este purtătorul acestui virus, pe care îl poate transmite hamsterilor sau porcușorilor de Guineea. De la aceștia virusul poate ajunge la om, prin mușcături sau fecale și aerosoli. Rozătoarele de companie pot să nu prezinte niciun semn de boală și totuși să fie infecțioși. Nu toți oamenii care contractează virusul se îmbolnăvesc. Semnele clinice variază de la o simplă gripă la meningită. Femeile însărcinate sunt la mare risc și trebuie să evite contactul cu rozătoarele de companie pe toată durata sarcinii. Achiziționați rozătoarele de companie dintr-un loc sigur și igienic și asigurați-vă că nu pot intra în contact direct cu șoarecii de casă.
 
Rozătoarele de companie pot fi purtătoarele multor altor boli, însă dacă le asigurați condiții bune de trai, curățenie, hrană de calitate și le mențineți starea de sănătate la cote maxime, atunci toate aceste potențiale pericole pot fi evitate.
 
Sursa foto: Hepta.ro
 
 
 

 


Autor: Nicolae Hasegan

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro