Vulturul filipinez (Pithecophaga jefferyi)

Vulturul filipinez (Pithecophaga jefferyi)

vulturul filipinezPithecophaga jefferyi este cel mai mare vultur din lume si una dintre cele mai ameninte specii. Sexele sunt similare ca infatisare: au abdomenul si partile posterioare ale aripilor de un alb cremos, in timp ce partile superioare sunt colorate intr-o nuanta maro-ciocolatie, marginile fiind mai pale. Penele lungi de pe cap si de pe ceafa formeaza o creasta mitoasa, distinctiva, de culoare galben inchis cu pete negre. Picioarele greoaie sunt galbene si sunt prevazute cu gheare mari si puternice. Ciocul de culoare gri-albastrui este foarte dezvoltat. Pasarile, considerate a fi rapitoare foarte puternice, cantaresc 6,5 kilograme, un metru inaltime si aproape cinci metri cu aripile intinse.

Reprezentantii speciei Pithecophaga jefferyi pot trai intre 30 si 60 de ani. Se hranesc in principal cu lemurieni, zibete si maimute - de unde si denumirea alternativa de “vultur mancator de maimute”. Vaneaza, de asemenea, sobolani, serpi, veverite, pasari si lilieci. Indivizii vaneaza uneori in pereche, unul dintre ei pozand in momeala pentru a atrage atentia grupului de maimute, in timp ce partenerul de vanatoare executa un atac surprinzator. Perechile mascul-femela isi construiesc cuiburi enorme in varful copacilor grosi si inalti. Un singur ou este depus intre lunile octombrie - decembrie, iar puiul rezultat depinde de parinti vreme de un an.

Pasarea este endemica din Philipine - unde este considerata pasare nationala - si poate fi intalnita pe insulele Luzon, Samar, Leyte si Mindanao. Marele vultur filipinez a fost intr-un timp foarte raspandit pe aceste insule, insa, la momentul actual, numarul indivizilor maturi este estimat la 250, cifra aflata in continua scadere, din cauza despaduririlor si a vanatorilor ilegale. Este ocrotit de legea filipineza, iar cresterea lui in centre speciale si gradini zoologice este facuta sub o stricta supraveghere.

Photo: scienceblogs.com

Corina Dovinca
ZooLand.ro

0 Comentarii
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un păianjen păros, de mărimea unui căţel? Cum arată cel mai mare păianjen din lume
    Un păianjen păros, de mărimea unui căţel? Cum arată cel mai mare păianjen din lume

    Piotr Naskrecki, entomolog şi fotograf care lucrează la Museum of Comparative Zoology din cadrul Harvard University, a dat “nas în nas” cu un păianjen uriaş, în Guyana, în timpul unei expediţii.

    CITEŞTE
  • Primele vieţuitoare care „au făcut sex”
    Primele vieţuitoare care „au făcut sex”

    Oamenii de ştiinţă cred că au descoperit originile copulării. Aceştia sunt de părere că o specie de peşti osoşi primitivi, Microbrachius dicki, ar fi primul animal care a renunţtat la reproducerea prin fecundaţie externă, trecând la modul de reproducere caracterizat prin acuplare şi fecundare internă.

    CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro