Ursul panda gigant (Ailuropoda melanoleuca)

Ursul panda gigant (Ailuropoda melanoleuca)

panda uriasUrsul panda gigant este universal admirat pentru purtarea sa deosebit de blanda si pentru semnele sale distinctive. Traieste in China centrala, in regiunile muntoase, unde accesul este dificil. Se hraneste in special cu bambus, desi este considerat a fi un mamifer carnivor. Dentitia, in special molarii si premolarii, este mult mai dezvoltata comparativ cu cea a altor specii apartinand familiei Ursidae, datorita alimentatiei sale - Ailuropoda melanoleuca isi petrece mare parte din timp mestecand aproximativ 25 de kilograme de bambus pe zi. Este bine cunoscut pentru “degetul sau mare” – o modificare a incheieturii osoase, care permite ursului panda gigant sa stranga cu abilitate lujerii de bambus.

Ailuropoda melanoleuca este un mamifer robust de dimensiuni medii: exemplarele adulte ajung la 1,5 m lungime, 75 cm inaltime si aproximativ 115 kg. Masculii sunt ceva mai dezvoltati decat femelele (acestea pot ajunge la 100 kg.). Este usor de recunoscut dupa petele negre care ii acopera urechile, conturul ochilor si mari parti ale corpului.


Animalele ating maturitatea sexuala intre varsta de 4 si 8 ani si se pot reproduce pana ajung la 20 de ani. Sezonul de imperechere dureaza din luna martie si pana in luna mai, in toata aceasta perioada femele fiind disponibile sexual numai 2 sau 3 zile. O singura femela poate fi disputata de 2 pana la 5 masculi, castigand cel mai puternic dintre ei. Perioada de gestatie dureaza de la 95 la 160 de zile, dupa care femelele dau nastere unui numar maxim de 2 pui mici, cu o greutate de 90-130 grame - raportul dintre dimensiunile celor doi fiind de 1 la 900. Fiind atat de mici si de fragili acestia au nevoie de intreaga atentie a urs panda gigantmamei lor, care nu poate face fata decat unuia singur; de obicei cel de-al doilea pui este abandonat in adapost. Masculii nu contribuie cu nimic la cresterea progeniturilor lor.


Din cauza acestui fapt, corelat cu amennintarea habitatului si cu vanatoarea, ursii Panda reprezinta una dintre speciile amenintate. La momentul actual, in lume mai sunt doar 1600 de exemplare,dintre care doar 600 in natura, restul sunt in captivitate, unde s-a constatat ca aceste animale isi pierd interesul de a se reproduce. La momentul de fata se deruleaza o campanie numita “Operatiunea 1600 panda”, in vederea salvarii speciei Ailuropoda melanoleuca de la disparitie.

www.zooland.ro

2 Comentarii
  • hfhfhr a scris la 15.05.2014 18:03:

    cu ce se occupa?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 30.03.2009 16:02:

    parerea mea e ca acest animal este cel mai admirat atat de copii cat si de adulti

    [Răspunde]
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Cimpanzei prinşi la furat. „S-au adaptat obiceiurilor oamenilor” VIDEO
    Cimpanzei prinşi la furat. „S-au adaptat obiceiurilor oamenilor” VIDEO

    Am crede că hoţii ar depune toate eforturile ca, atunci când ies la furat, să facă în aşa fel încât să nu fie prinşi, dar noi observaţii au scos la iveală faptul că nişte cimpanzei cleptomani din Uganda contrazic aşteptările noastre.

    CITEŞTE
  • “Crabzilla” chiar există! Şi-a făcut din nou apariţia
    “Crabzilla” chiar există! Şi-a făcut din nou apariţia

    Săptămâna trecută a apărut o ştire conform căreia un crab imens ar exista într-un port din Kent, Anglia. Aşa cum era de aşteptat, au apărut dezbateri aprinse cu privire la autenticitatea pozei, dar acum noi imagini vin în sprijinul celor ce pretindeau că animalul chiar există.

    CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro