Unul sau mai multi porcusori de Guinea?!

Unul sau mai multi porcusori de Guinea?!

porcusori de guineeaPorcusorii de Guinea sunt tare simpatici si usor de intretinut, de aceea sunt animale de companie foarte des intalnite. Orice iubitor de porcusori isi doreste tot ce e mai bun pentru animalul sau si ar face orice ca acesta sa fie multumit si fericit. Pentru porcusori, animale de altfel foarte sociabile, fericirea consta in convietuirea cu alti semeni de-ai sai. Chiar daca reuseste sa formeze o legatura cu stapanul, porcusorul are nevoie de compania unuia sau mai multi porcusori. Tinand cont de acest aspect, dar si de faptul ca poate  doriti sa va mariti familia de porcusori, iata ce trebuie sa faceti in cazul in care doriti sa adptati unul sau mai multi porcusori de Guinea.

De ce au nevoie porcusorii de colegi de cusca?


In natura, porcusorii traiesc in grupuri familiare mare, unde pereche dominanta isi imparte culcusul si  hrana cu un numar mai mic sau mai mare de rubedenii. Numarul mare de indivizi nu ofera doar protectie si sanse mai mari de supravieutire in eventualitatea unui atac, ci are la baza nevoia porcusorilor de a interactiona si a comunica intre ei, printr-un sistem foarte complex de sunete, gesturi si posturi.

La fel ca fratii lor din salbaticie, si porcusorii domestici apreciaza relatiile sociale cu alti semeni. Adora sa comunice, sa se atinga si sa se priveasca. Multi stapani de porcusori de Guinea au remarcat o imbunatatire a personalitatii porcusorului deja existent in momentul in care i-a fost adus un prieten porcusor. Putem traduce aceasta imbunatatire prin cuvantul “feircire”.  Cei doi se vor juca, dormi si manca impreuna. Unele exemplare formeaza prietenii stranse pe viata si sufera cand sunt despartiti.

Unii stapani sutn tentati sa faca urmatoarea afirmtie: ”legatura dintre mine si porcusorul meu se va rupe in momentul in care iau alt porcusor”. Porcusorii de Guinea  nu formeaza relatii strane cu stapanii lor, asa cum fac cainii sau pisicile. Isi vor recunoaste stapanul dupa miros si tonul vocii, il vor agreea in preajma lor, insa niciodata nu va face gesturi de afectiune fata de acesta. Sosirea unui altui exemplar nu are cum sa schimbe aceasta situatie.

Pregatiri
    
Inainte de a aduce un  alt porcusor acasa, trebuie sa ne asiguram ca putem oferi suficient spatiu ambelor exemplare.  Intr-o cusca limitata chiar si cel mai bland porcusor va deveni anxios, suparat si poate argesiv.

Orice porcusor sosit intr-o casa unde mai exista alti porcusori, trebuie sa fie pus in carantina, timp de 2 saptamani. In acest interval orice boala care a fost in incubatie la momentul achizitiei ar trebui sa se manifeste. Nu ne dorim sa imbolnavim toate animalele pe care le avem.

Combinatii reusite


Porcusorii de Guinea sunt si ei teritoriali. Poate nu atat de mult ca hamsterii de exemplu, insa intr-un grup o ierarhie trebuie stabilita.  Luptele pentru suprematie poate sau nu sa existe intre doi porcusori, masculi sau femele. Totul depinde de personalitatea fiecaruia. Unii sunt prin definitie mai irascibili si mai autoritari, iar altii dimpotriva sunt docili si supusi. Reusita aducerii impreuna a mai multor porcusori depinde atat de personalitate cat si de combinatiile pe cre le facem.

Daca avem un mascul adult, atunci ii vom putea aduce un alt mascul. De preferat, nou venitul ar trebui sa fie tanar, mai minion decat rezidentul. Adultul il va accepta pe cel mic si il va ghida asemeni unui tata. Doi masculi adulti se pot intelege si ei, insa depinde mult de personalitatea lor cum vor decurge lucrurile. Daca avem doua exemplare dominante, atunci luptele vor fi dese si puternice. Insa odata pozitia fiecaruia stabilita, cei doi vor convietui frumos in continuare.

Doi maculi tineri proveniti din acelasi cuib/ loc sau introdusi ulterior unul altuia au sanse mari sa se agreeze. Cu toate acestea la varsta adolescentei (2-3 luni) unele conflicte pot sa apara din cauza acestei etape din viata, mai zbuciumata, cand fiecare va dori sa se impuna.  Insa lucrurile se vor linisti apoi cand ating maturitatea. Aceeasi agitatie va avea loc si in cazul combinatiei de mai sus: mascul adult+ mascul tanar. Tinerelul poate ori sa il provoace pe cel matur si sa ii fure pozitia de lider.

Daca exista suficient spatiu, putem tine mai mult de doi masculi impreuna.

Evitati combinatia femela- mascul in aceeasi cusca, asta daca nu cumva va doriti o multime de urmasi de la acestia. Porcusorii intra in calduri de cateva ori pe an si tot de atatea ori femela ramane gestanta. In primul rand nu veti reusi sa gasiti atatea casute pentru fiecare pui, iar in al doilea, femela ajunge la epuizare rapid si va muri de timpuriu. Chiar daca la noi in tara  nu se prea practica, exista varianta castrarii masculului si in acest fel ceo doi pot trai impreuna linistiti.

Femelele se inteleg bine intre ele si vor deveni prieteni rapid.  Rareori exista femele  foarte dominante si agresive care nu accepta pe nimeni in preajma lor, insa aceasta este o exceptie. Ideal ar fi sa combinatii doua femele tinere sau una matura cu una tanara, insa si  doua femele adulte se pot agrea in timp.

Introducerea

Introducerea este esentiala pentru o reusita in acceptarea reciproca a celor doi porcusori. De aceea nu trebie sa ne grabim si sa aruncam noul porcusor in cusca celuilalt imediat ce am sosit acasa de la pet-shop.

Dupa carantina, introducerea celor doi se va face pe un teren neutru: intr-o cusca noua sau in libertate prin camera. Pentru ca cei doi sa poarte acelasi miros si sa simta ca apartin aceluiasi grup, recomandam o imbaiere prealabila a celor doi cu acelasi tip de sampon. Sau, luati un smoc de fan din cusca porcusorului rezident si frecati-o de blana noului animal.

Daca cei doi vor trai in cusca deja ocupata de primul porcusor atunci vom face niste modificari, pentru ca teritoriul sa fie nou pentru amandoi. Vom curata temeinic cusca, vom spala bine toate accesoriile si vom schimba asternutul. Vom schimba asezarea accesoriilor pentru ca sa cream un nou ambient pentru procusorul vechi. Vom adauga inca un loc de dormit, pentru ca fiecare sa aiba casuta lui.

Lasati porcusorii sa se adulmece si sa se cunoasca. Unele gesturi chiar daca pot parea agresive si periculoase sunt necesare pentru ca acest proces sa decurga natural. Sa aveti porcusorii de guineeala indemana doua carpe pe care s ale aruncati peste fiecare porcusor in cazul in care lupta devine sangeroasa. In niciun caz nu incercati sa ii separati cu mainile libere, intrucat puteti fi muscati din greseala.

Oferiti recompense sau vegetale pentru a le distrage atentia. Un festin de bun venit pregatit in cusca va fi pe gustul fiecaruia si poate indulci relatia.

Stati in preajma custii timp de cateva ore pentru a va asigura ca totul este in regula. Daca luptele sunt intense si nu se amelioreaza, separati porcusorii si incercati alta data.  Sau puteti adauga un perete despartitor custii prin care cei sa se poate simti in continuare.

Surse foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
1 Comentarii
  • Anonim a scris la 28.01.2013 13:01:

    n am crezut ca niste ,, sobolani,, pot aduce atata armonie. n am crezut ca am sa i privesc asa fascinat de ralatiile lor de familie. ii iubesc si nu ma mai pot desparti de ei.

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro