Tipuri de nisip pentru acvariu

substrat acvariuSubstratul completeaza tabloul acvatic si ofera un plus de naturalete. Ba mai mult are si rol functional, ancorand si hranind plantele. Unele specii de pesti folosesc substratul pentru a-si cauta hrana. Astfel ca in momentul in care instalam un acvariu nu trebuie sa uitam si de acest component esential. Pe piata se gasesc o multime de tipuri de nisip si pietris care pot candida pentru rolul de substrat pentru acvariu. In acest articol vom prezenta cel mai frecvent folosite tipuri de substrat pentru acvariu, pentru a va ajuta in luarea celei mai bune decizii.

Pietrisul

Probabil cel mai comun tip de substrat, precum si cel mai accesibil, comercializat in toate magazinele de specialitate, la preturi rezonabile.  Provenit din rau, pietrisul prezinta stabilitate chimica in mediul acvatic si nu modifica proprietatile apei. Consista in general din quartz. Pietrisul din comert este spalat si sterilizat, insa se recomanda sa fie clatit inca o data inainte de a fi introdus in acvariu.

Pietrisul ideal pentru acvariu ar trebui sa aiba o granulatie de 3-5 mm. Culoarea sa fie cat  mai naturala; alegeti un pietris cu mai multe tonuri de culoare si umbre, care mascheaza mai bine reziduurile. Un pietris alb se murdareste mai usor si poate distrage atentia privitorului de la pesti sau plante.

Pietrisul nu ar trebui sa aiba muchii ascutite care sa raneasca pestii. Acest tip de substrat nu este potrivit pentru acvariile plantate intrucat nu are valoare nutritiva pentru acestea. Totusi poate fi folosit ca si strat superficial, sub care se pune un substrat nutritiv. Pietrisul permite bacteriilor nitrofore sa se stabileasca aici, deci are rol si in filtrarea biologica. La 2 saptamani, pietrisul poate fi sifonat pentru a elimina reziduurile si excrementele acumulate printre pietricele.

Nisipul

Este ideal pentru acvariile cu pesti de fund sau scormonitori, care nu isi vor distruge mustatile sau abdomenul, asa cum se intampla cu pietrisul sau alte tipuri de substrat cu granulatie mai mare. La fel ca si pietrisul, nisipul este foarte des folosit de catre acvaristi.

Nisipul poate fi de balastiera sau nisip fin de joaca. Atentie la nisipul foarte fin: nu plasati filtrul prea aproape de substrat deoarece exista riscul sa il absoarba. Un alt dezavantaj al nisipului este faptul ca se compacteaza in timp si nu mai permite o buna circulatie a apei. Lipsa oxigenului omoara bacteriile aerobe, cu efect negativ asupra filtrarii biologice.

Nisipul ales sa fie natural, fara coloratii artificiale. Unele tipuri de nisip pot degaja carbonati de calciu, insa majoritatea sunt inerte in mediul acvatic.  Pentru plante nisipul de rau nu are valoare energetica, astfel ca trebuie sa asezati si un substrat nutritiv dedesubt.

Aragonitul

Este un mineral pe baza de carbonat de calciu. Acesta elibereaza lent ioni de carbonat de calciu, ce are ca efect cresterea pH-ului (pana la 8,2). Este recomandat pentru acvariile marine, in special cu corali. Nu se recomanda speciilor de apa dulce care prefera un pH mai scazut (Discus, Apistograma ramirez, Tetra etc).

Coralul maruntit

Frecvent folosit inainte sa apara aragonitul, coralul maruntit stabilizeaza pH-ul si nu il salta mai mult de 7,6 unitati. In comert se gaseste adesea amestecat cu aragonit. Este  ideal pentru acvariile marine sau cele cu ciclide africane.

Vermiculita

Este un produs secundar rezultat din extragerea micai (sg. mica). Acesta are proprietatea de a se deshidrata la caldura si a-si mari volumul. In mediul acvatic este aproape inerent, dar de regula se amesteca cu alte tipuri de substrat. Este foarte nutritiv pentru plante, oferind  acestora azot, intr-o forma mai usor de asimilat. Elibereaza lent si mici cantitati de potasiu si magneziu, folositoare plantelor. Este recomandat pentru acvariile plantate, ca al doilea rand de substrat peste care se asaza pietris.

Perlita

Un tip de roca vulcanica ce poate fi folosita in unele amestecuri de substrat. Are marele avantaj de a nu se compacta si prin urmare de a facilita circulare apei si oxigenarea substratului. La pH scazut (<5) exista riscul intoxicatiei cu aluminiu, eliberat la o asemenea aciditate. Nu se foloseste niciodata singur.

Turba

Este un tip de sol rezultat din descompunerea materiilor vegetale. Multi acvaristi il folosesc pentru a reproduce substratul din ecosisteme precum fluviul Amazon. Va reduce duritatea apei, iar in timp ii va da o tenta galbuie. Din pacate turba este un material organic care in timp se degradeaza si poate da anumite probleme in acvariu.

Informati- va, cereti sfatul acvaristilor experimentati inainte de a va achizitiona substratul. Hotarati-va ce tip de acvariu doriti si alegeti substratul in functie de biotopul creat.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro