Modalitati de filtrarea apei din acvariu (2)

Modalitati de filtrarea apei din acvariu (2)

Filtrarea biologica

Filtrarea biologica se realizeaza cu ajutorul bacteriilor consumatoare de amoniac si are la baza adapostirea si cresterea lor pentru a fi folosite in filtrarea apei.. Deoarece acest tip de filtrare este important pentru sanatatea acvariului dumneavoastra vom detalia putin mai amanuntit modul de operare al acestuia.
Exista cateva tipuri de bacterii care desfac amoniacul in mod progresiv in componente mai putin toxice, nitriti si nitrati. Acestea nu sunt periculoase si sunt destul de abundente in natura.
In prezenta amoniacului si oxigenului ele se multiplica. Bacteriile ataca acvariu, pietrele, nisipul si chiar decoratiunile acvariului. Trebuie sa luam aminte ca nu am mentionat nimic despre filtrarea mecanica a apei deoarece ea necesita doar: o suprafata pe care sa se fixeze, amoniac pentru hrana si o apa bine oxigenata.
Daca ne limitam numarul de pesti la capacitatea de biofiltrare pe care o poate sustine acvariul nu trebuie sa folosit un filtru mecanic dar din pacate nu putem avea prea multi pesti in bazin doar cu biofiltrare naturala.

In ultimi ani au aparut o gama variata de noi tipuri de biofiltre ce pot mari capacitatea coloniilor de bacterii de a filtra apa din acvariu. In fapt aceste filtre ofera o suprafata mai mare pentru cresterea coloniilor de bacterii si o cantitate mai mare de oxigen solvit in apa.

Filtrarea fizica

Trebuie sa tinem cont de faptul ca amoniacul vine direct din branhiile pestilor, din dejectiile lor dar si din hrana. Daca putem filtra pe cale mecanica dejectiile solide si resturile de hrana inainte ca acestea sa intre in descompunere avem deja un avantaj major.Filtrarea mecanica realizeaza colectarea fortata a acestora din apa acvariului dar nu rezolva problema amoniacului solvit in apa. Un filtru mecanic uzual nu indeparteaza algele si bacteriile microscopice din apa dar nici nu poate indeparta resturile solide prinse de pietris, plante sau decoratiuni.Pentru a indeparta aceste resturi solide din colturi si alte locuri mai greu accesibile din acvariu sunt necesare metode diferite. Una din cele mai usoare consta in aspirarea suprafetei nisipului/pietrisului cu furtunul odata cu schimburile periodice de apa din acvariu.Exceptie de la aceasta regula o constituie acvariile marine care au substrat viu. Unii acvaristi prefera sa instaleze pompe circulare cunoscute sub numele de generatoare de valuri pentru a imbunatati sansele de a colecta resturile in filtru mecanic.Cele mai populare medii de filtrare sunt buretii, vata perlon.
Un filtru cu orificiile mediului de filtrare prea mici poate colecta particule mici dar se infunda mai repede. O alta regula este ca un filtru cu o suprafata mare de filtrare se infunda mai greu decat unul mic. Pe masura ce filtru devine tot mai murdar va putea retine particule din ce in ce mai mici. La un moment dat va fi atat de imbacsit incat apa nu va putea trece prin el si se va impune sa fie curatat.
Concluzie: un filtru mecanic bun este acela care poate retine suficiente elemente solide astfel incat sa poata mentine apa acvariului clara fara a se infunda prea des.
(va urma)

Bogdan Matei, 13 iunie 2005
9 Comentarii
  • Anonim a scris la 26.01.2013 15:27:

    da are dreptate cacat de oameni cu minte la fel ascultati de el ca bine zice in afara de cacatu ala si de dispretul afisat ca si eu am crescut pesti si asa este cum zice

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 08.03.2010 19:10:

    ce draguta eeee...!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 13.03.2009 03:01:

    filtru de 100 w nu cred ca ai tu asa ceva :)) ...poate incalzitor de 100w..............pai ai invatat in generala la matematica : REGULA DE 3 SIMPLA............. ei aplici regula respectiva si afli cat consuma,

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 10.03.2009 22:55:

    daca ai sa te uitzi bine ai sa vezi ca scrie 100w/h adoca pe ora iar 1kw are 1000 de w , calculeaza cu tp de utilizare al filtrului shi bingo........

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 02.02.2009 11:37:

    aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 02.02.2009 11:34:

    ducetiva in cacat

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 02.02.2009 11:34:

    scrieti mai putin offffffffffffffffffffffffffffff

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 01.10.2008 21:50:

    as dori daca ati putea sa ma ajutati ,spuneti-mi si mie uun filtru de 100 de watti cati kilovati consuma la luna sau la 24 de ore ,va multumesc daca ma puteti ajuta.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 01.10.2008 21:50:

    as dori daca ati putea sa ma ajutati ,spuneti-mi si mie uun filtru de 100 de watti cati kilovati consuma la luna sau la 24 de ore ,va multumesc daca ma puteti ajuta.

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro