Sterilitatea la cai

Sterilitatea la cai

iapa cu manzIn general, se considera ca sterilitatea la iapa este mai frecventa decat la armasar. Aparatul genital al acesteia este mult mai complicat si, prin urmare, mai expus la diferite cauze maladive decat cel al masculului.

Principalele cauze ale sterilitatii armasarului sunt: tulburarile in secretia spermului sau tulburarile in excretia acestuia. Spermatozoizii se nasc in tubii semiferi, insa canalele de conducere a lichidului spermatic sunt incapabile sa-si indeplineasca sarcina specifica. In acest caz, sterilitatea nu se manifesta decat atunci cand ambele testicule sunt bolnave. La mascul, sterilitatea mai este provocata si de anumite anomalii congenitale ale penisului. Orice obstacol in excretia spermului determina sterilitatea. Aceste obstacole sunt cauzate de boli ale epidimului, ale canalului deferent, ale veziculelor seminale sau ale uretrei.
 
La iapa cauzele sterilitatii pot fi impartite in doua categorii: sterilitatea provocata  printr-o leziune materiala si cea fara o leziuna materiala. Prima este cea mai importanta, cuprinzand aproape toate cazurile de sterilitate. Aceasta stare poate fi provocata de o tulburare functionala a ovarului, care nu mai poate sa ovuleze sau de faptul ca ovulele formate nu ajung la completa maturitate si, prin urmare, nu pot fi fecundate. Sterilitatea este absoluta atunci cand ambele ovare sunt atinse de boala. Daca un singur ovar este in perfecta stare de sanatate, atunci conceptia poate avea loc. Obstacolele care impiedica progresia ovulului sunt: cicatricele vaginale, atrezia gatului uterului, rigiditatea acestui gat, induratia sau completa obstructie.

In afara de aceste cauze de natura fizica, mai sunt si altele, de natura chimica: in special secretiile anormale care distrug spermatozoizii si ovulele, acele secretii acide ale mucoasei vaginale sau uterine. Sterilitatea mai poate fi provocata si de tulburari in migratia ovulului. Aceste tulburari pot fi determinate de o multitudine de cauze, printre care: obstructia trompelor, schimbarea raportului intre trompa si ovar - provocata de: peritonite, tumori ale organelor pelviene, tumori ovariene, fibrome - imbolnavirea mucoasei uterului, metritele, catarul uterin etc.

In plus fata de aceste cauze ale sterilitatii, legate de sex, mai sunt si altele, comune ambellor sexe. Climatul, de exemplu, joaca un rol preponderent in problema fecunditatii. Desi in climatul cald armasarii par mai vigurosi decat in cel rece, fecundatia este mai diminuata. Schimbarea climatului aduce, de asemenea, modificari in procesul de fecundare. Multe iepe aduse din alt climat sunt la inceput sterpe pana se obisnuiesc cu noile conditii meteorologice. Rarefierea aerului sau diminuarea presiunii atmosferice au si ele o influenta negativa asupra fecundatiei. Orice cauza care deterrmina o perturbare a mediului ambiant diminueaza procesul de fecundare, deoarece impresioneaza aparatul genital feminin, care este foarte sensibil si delicat.

Sterilitatea poate fi provocate si de alimentatie. Astfel, alimentele excitante precum: ovazul sau mazarichea produc o diminuare a fecunditatii. Frigiditatea este o alta cauza a sterilitatii. Eretismul genital, nimfomania, obezitatea, repausul si surmenajul se numara, de asemenea, printre cauzele care conduc la diminuarea fecunditatii.

Sursa foto

Corina Dovinca
ZooLand.ro
 

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro