Ciobanescul carpatin. Caracteristici.

Ciobanescul carpatin. Caracteristici.

ciobanesc carpatinRasa denumita Ciobanesc Romanesc Carpatin, selectionata in decursul a sute de ani de catre ciobanii din Muntii Carpati dupa criterii empirice, se afla in prezent in grija a doua organizatii: Clubul National al Crescatorilor de Caini de Rasa Ciobanesc Romanesc Carpatin si Clubul National de Caini Ciobanesti Romanesti, ambele avand ca obiectiv principal omologarea rasei in cauza de catre Federatia Chinologica Internationala. Datele care urmeaza ne-au fost puse la dispozitie de primul Club.

Fara a fi caini sangerosi, dresati pentru lupte, Ciobanestii Carpatini se lupta la nevoie cu adversari de o talie si greutate de 2-10 ori mai mare decat a lor. Se poate spune ca se nasc si cresc cu simtul datoriei pana la sacrificiu. Ei insotesc intotdeauna turmele si ciobanii fara sa fie stimulati cu biciul, precum in cursele de caini nordici, indurand zile in sir conditii extrem de dure (ploaie, frig, foame etc).

Infrunta deopotriva ceata de lupi, ursul sau pradatori din randul oamenilor, dar se dovedesc nebanuit de supusi si blanzi cu turmele si stapanii lor ori cu copiii.

Carpatinul este un caine masiv, de talie mare, derivand din Canis Familiaris Matris Optimae, folosit de ciobanii romani din muntii Carpati de multe secole. Este calm si echilibrat din fire, dar irezistibil in teritoriul sau de actiune.

Are un fizic rezistent si constitutie robusta. Impresia generala este a unui caine viguros, impunator, semet si foarte agresiv la nevoie. Nu apartine categoriei de caini molossoid.

De tip constitutional masiv, cu osatura puternica, Ciobanescul Romanesc Carpatin are un par des si bogat, cu un contur usor alungit, precum si un compartament demn si retinut. Caracterele sexuale sunt bine exprimate.

Botul este de lungime mijlocie, sub forma de con cu varful taiat.
Stopul este putin marcat si larg racordat la linia nasului si a crestetului.
Crestetul capului este foarte putin boltit.
Ochii sunt putin oblici, avand pleoapele intinse.
Comisura buzelor este normala.
Urechile sunt lasate, usoare, in forma de V cu varful rotunjit.

Capul este masiv dar nu greoi, cu fruntea lata si foarte putin bombata. Vazut de sus este mai larg intre urechi si se ingusteaza usor spre stop. Stopul este lin, axele cranio-faciale paralele, botul puternic, pe sectiune oval, putin mai scurt sau cel mult egal in lungime cu fruntea si nu se subtieaza spre trufa mare, lata si neagra. Buzele sunt groase, pigmentate in negru, bine intinse pe falcile puternice, cu comisura bine inchisa; dantura foarte puternic dezvoltata cu o formula completa numeric, muscatura in foarfeca.

Urechile, in forma de V cu varfurile rotunjite, nu prea mari, sunt inserate ceva mai sus de nivelul ochilor, culcate pe obraji, pot fi eventual cupate.

Ochii, migdalati, sunt destul de mici in raport cu marimea capului, asezati usor oblic, cu axele longitudinale coborand catre stop. Sunt inchisi la culoare, de nuanta brun-castanie si niciodata proeminenti. Pleoapele sunt bine intinse si de culoare neagra.


Gatul este puternic, de lungime medie in raport cu lungimea trupului si formeaza un unghi de aproximativ 30 de grade cu linia spatelui.

Trunchiul este viguros, greabanul usor aparent, spate de lungime medie, drept, salele si crupa bine imbracate. Toracele este destul de lat si adanc, coborand pana la nivelul coatelor care sunt aderente la corp; coastele sunt bine arcuite, abdomenul usor ascendent.

Trenul anterior. Spata inclinata spre partea posterioara formeaza cu bratul puternic un unghi de aproximativ 100 de grade. Antebratul, de asemeni puternic, este drept si de lungime medie. Oasele metacarpiene sunt scurte, putin inclinate, labele usor ovale, compacte, masive. Privite din fata sau lateral, membrele anterioare stau perpendicular pe sol. Labele sunt ovale, compacte, masive. Eventualii pinteni pot fi indepartati daca incomodeaza la mers.

Trenul posterior. Ca si cele anterioare, membrele posterioare sunt puternice si musculoase. Privite din spate, coboara paralel pe sol. Angulatia genunchiului si a calcaiului este usor deschisa, portiunea de sub jaret este perpendiculara pe sol. Labele sunt ovale, masive, compacte. Eventualii pinteni pot fi indepartati daca incomodeaza la mers.

Coada este inserata destul de sus, ajunge pana la jaret, in repaos atarna jos, cu varful putin curbat, in actiune este ridicata pana la nivelul spatelui, iar in excitatie chiar mai sus, dar niciodata incovoiata pe spate.

Parul. Cu exceptia capului si a suprafetei anterioare a membrelor, unde este scurt si neted, tot corpul este acoperit de un par abundent. Parul tector este format din fire mai lungi, drepte si aspre.

Subparul este des si moale. Cel mai lung este parul din jurul gatului (coama) si de pe partea posteriora a membrelor (panase si pantaloni), precum si de pe coada.

Culoarea este lupie de diferite nuante, de regula mai deschisa pe partile delicve si mai inchisa pe partea de sus a trunchiului. Cainele poate prezenta o masca de culoare mai inchisa pe bot, fara a altera aspectul tipic. Sunt admise si marcaje sau pete de culoare alba, dar aceasta culoare nu poate fi predominanta. Marcajele sunt dispuse cu precadere in jurul gatului, intre urechi, pe labesau bot, iar eventualele pete nu intrerup covorul culorii de baza de pe roba cainelui, asfel incat imaginea de ansamblu a acestuia este de caine lupiu, nu baltat.

Pigmentatia. Pielea este de obicei pigmentata uniform, cenusiu inchis. Trufa, conturul pleoapelor si buzelor trebuie sa fie negre, chiar daca pielea este pe alocuri de culoare roz. Unghiile, de preferinta negre sau cenusii.

Talia. Inaltimea minima la greaban: masculi minim 65 cm, femele minim 62 cm. Inaltimea maxima nu trebuie sa influenteze negativ mobilitatea si armonia cainelui.

Mersul este degajat, cu pasul intins, membrele miscandu-se in plan vertical.

Caractere psihice. Carpatinul este foarte stapanit si echilibrat, calm, credincios stapanului si turmei pe care o apara deseori pana la sacrificiu. Agresiv si fara frica in teritoriul sau de actiune, calm si disciplinat alaturi de stapan in centre populate.
Defecte - toate abaterile de la prevederile prezentului standard.

Defecte eliminatorii - prognatism, brevignatism, monorhidie, criptorhidie, fenomene de albinism, ochi puternic depigmentati sau de culori diferite, vicii grave de comportament (agresivitate sau timiditate excesive), talie sub 60 cm la masculi sau 57 cm la femele.

Rezumat

Rasa Carpatin este reprezentata de acele exemplare care au o textura a parului compusa din subpar moale si des si par tector semiaspru; impreuna formeaza o imbracaminte abundenta, protejand animalul de frig, dar si de umezeala produsa de ploaia si ninsorile la care de regula este expus. Ansamblul de par si subpar este mai lung in jurul gatului - coama - si pe partea din spate a membrelor, formand panasele si pantalonii. Culoarea este cenusie, sur-lupie sau vanata, uneori cu spicul parului negru sau cu masca neagra; poate avea marcaje albe pe cap, piept sau membre, fara ca aceste marcaje sa fie predominante. Nu este o rasa molossoida.


84 Comentarii
  • Mirela a scris la 27.06.2015 12:49:

    intre 6 si 10 luni

    [Răspunde]
  • Marian Crantea a scris la 09.11.2014 13:28:

    Sant interesat pentru catetusul carpatin daca mai este de actualitate

    [Răspunde]
  • Marian Crantea a scris la 09.11.2014 13:21:

    Sant interesat pentru catetusul carpatin daca mai este de actualitate

    [Răspunde]
  • marius a scris la 22.10.2014 01:21:

    as dorii si eu un catel rasa carpatin

    [Răspunde]
  • mioara a scris la 21.09.2014 11:37:

    Donez pui carpatin de 2 luni baiat cu toate vaccinurile la zi tel 0741696912

    [Răspunde]
  • viorel a scris la 26.09.2014 16:49

    Buna ziua! Sunt interesat de catel ... daca anuntul mai este valabil. Am o fetita de aprox 4 luni de ciobanesc carpatin. Am avut si un baietel, din pacate era infectat cu parvoviroza si a murit ... deci este important sa aiba vaccinurile facute ...

  • gabi a scris la 30.07.2014 18:11:

    doresc un pui de la acest ciine trimiteti poza cu el .tel de contact 0723373778 gabi

    [Răspunde]
  • gabi a scris la 30.07.2014 18:07:

    doresc unpui de la acestciine talie mare daca arata aurs pt casa. va multumesc

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 23.12.2013 23:25:

    Caut femela de ciobanesc pentru monta, dar de pe raza jude?ului C?l?ra?i.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 30.03.2013 10:36:

    am un caine ciobanesc carpatin ,cam de o luna i-au aparut pete roz cu alb pe bot si in jurul sprancenelor, ce tratament ar trebui sa-i dau?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 01.12.2010 17:13:

    imi spuneti cat traieste un carpatin de bucovina va multumesc

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 28.10.2010 21:16:

    care este alimentatia unui caine ciobanesc la varsta de 3-4 luni ?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 28.10.2010 21:16:

    care este alimentatia unui caine ciobanesc la varsta de 3-4 luni ?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 26.10.2010 16:12:

    Am o femela carpatin de 2,5 luni e foarte dragalasa,ii dau sa manance doar pedigree junior amestecat cu carnita din conserva,credeti ca ar putea fi alergica la mancare,pentru ca in ciuda deparazitarii cu toate cele se scarpina incontinuu.Multumesc!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 26.10.2010 16:12:

    Am o femela carpatin de 2,5 luni e foarte dragalasa,ii dau sa manance doar pedigree junior amestecat cu carnita din conserva,credeti ca ar putea fi alergica la mancare,pentru ca in ciuda deparazitarii cu toate cele se scarpina incontinuu.Multumesc!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 02.09.2010 15:14:

    am un ciobanesc carpatin si vreau sal fac caine de paza daca ma poate ajuta cineva id:muresanflaviu96 va rog sa ma ajutati are varsta de 9 luni are 45 k si 60 cm

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 02.09.2010 15:14:

    am un ciobanesc carpatin si vreau sal fac caine de paza daca ma poate ajuta cineva id:muresanflaviu96 va rog sa ma ajutati are varsta de 9 luni are 45 k si 60 cm

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 05.08.2010 22:30:

    am un ciobanesc romanesc carpatin in varsta de 3 ani. pentru cine doreste sa aduca catele la monta la el dany1993dany id de mess (fetesti. jud ialomita)

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 12.07.2010 04:12:

    dar sunt din slatina si nu prea avem cum sa facem imperecherea dar asa este foarte periculoasa pe teritoriul ei doar pe teritoriul ei.......totusi lasati-mi un nr de tel sau sunati-ma dv0762036277

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 12.07.2010 04:08:

    parerea mai schimbai meniul de mancare.pedigri mai putin si mult calciu.....de la varamacia veterinara sunt caini de paza dar de dresaj sunt foarte putini care dau randament... bogdan slatina

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 12.07.2010 04:04:

    vezi cand ii vine ciclul atunci o dai la impercheat............dar tineo pe calciu aproape pe toata perioda sracini........................app sa stie toata lumea este un caine fb de paza dar pt dresaj nu este(foarte incapatanat... mai ales femelele.................cel mai bun caine de dresaj este cibanescul german talie mare si cocosat.........

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 07.07.2010 02:47:

    avem un ciobanesc carpatin(credem) in varsta de 9 saptamani. Are toate caracteristicile rasei mai putin culoarea. Este de culoare cafenie. Ne poate spune cineva daca isi va schimba culoarea sau va ramane asa? multumim

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 03.04.2010 21:56:

    am un HAIDUC super,varsta 1 an si 2 luni!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 03.04.2010 21:56:

    am un HAIDUC super,varsta 1 an si 2 luni!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 03.04.2010 10:57:

    Caut spre adoptie un Ciobanesc Romanesc Carpatin, mascul, max 10 saptamani. tel 0724444848

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 03.04.2010 10:57:

    Caut spre adoptie un Ciobanesc Romanesc Carpatin, mascul, max 10 saptamani. tel 0724444848

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 07.03.2010 11:43:

    Am avut un ciobanesc carpatin pe care il chema Haiduc.A fost cel mai bun si devotat caine pe care l-am avut vreodata.Eram mica atunci cand trai Haiduc( 18 ani a trait) si cand ma incaieram cu alti copii mergea Haiduc si le dadea pantalonii jos de pe ei.Era remarcabil fara sa fi fost vreodata dresat.Era cel mai puternic caine din zona .S-a batut pentru suprematie cu zeci caini pentru ca nu puteai sa-i stai in cale.Nu s-a imprietenit cu nimeni in afara de familia noastra.Nici pe bunicul nu il suporta.Cand varul nostru se juca cu noi nu trebuia sa tipam pentru ca Haiduc sarea si musca fara avertisment.Ne-a sarit in ajutor in orice situatie .Daca plecam cu el si sareau alti caini ,Haiduc mergea mai in fata ca sa preia riscul.A fost un caine de nota 1 milion.Nu l-am vazut mort pentru ca a plecat de acasa in ziua in care a murit.Imi vine si acum sa plang cand ma gandesc la Haiduc.I-a educat si pe ceilalti caini pe care i-am adus cand Haiduc era batran si aproape orb .Adica tot el era sef si atunci.Ce sa mai spun?Haiduc a fost eroul copilariei mele .

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 07.03.2010 11:43:

    Am avut un ciobanesc carpatin pe care il chema Haiduc.A fost cel mai bun si devotat caine pe care l-am avut vreodata.Eram mica atunci cand trai Haiduc( 18 ani a trait) si cand ma incaieram cu alti copii mergea Haiduc si le dadea pantalonii jos de pe ei.Era remarcabil fara sa fi fost vreodata dresat.Era cel mai puternic caine din zona .S-a batut pentru suprematie cu zeci caini pentru ca nu puteai sa-i stai in cale.Nu s-a imprietenit cu nimeni in afara de familia noastra.Nici pe bunicul nu il suporta.Cand varul nostru se juca cu noi nu trebuia sa tipam pentru ca Haiduc sarea si musca fara avertisment.Ne-a sarit in ajutor in orice situatie .Daca plecam cu el si sareau alti caini ,Haiduc mergea mai in fata ca sa preia riscul.A fost un caine de nota 1 milion.Nu l-am vazut mort pentru ca a plecat de acasa in ziua in care a murit.Imi vine si acum sa plang cand ma gandesc la Haiduc.I-a educat si pe ceilalti caini pe care i-am adus cand Haiduc era batran si aproape orb .Adica tot el era sef si atunci.Ce sa mai spun?Haiduc a fost eroul copilariei mele .

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 07.03.2010 11:43:

    Am avut un ciobanesc carpatin pe care il chema Haiduc.A fost cel mai bun si devotat caine pe care l-am avut vreodata.Eram mica atunci cand trai Haiduc( 18 ani a trait) si cand ma incaieram cu alti copii mergea Haiduc si le dadea pantalonii jos de pe ei.Era remarcabil fara sa fi fost vreodata dresat.Era cel mai puternic caine din zona .S-a batut pentru suprematie cu zeci caini pentru ca nu puteai sa-i stai in cale.Nu s-a imprietenit cu nimeni in afara de familia noastra.Nici pe bunicul nu il suporta.Cand varul nostru se juca cu noi nu trebuia sa tipam pentru ca Haiduc sarea si musca fara avertisment.Ne-a sarit in ajutor in orice situatie .Daca plecam cu el si sareau alti caini ,Haiduc mergea mai in fata ca sa preia riscul.A fost un caine de nota 1 milion.Nu l-am vazut mort pentru ca a plecat de acasa in ziua in care a murit.Imi vine si acum sa plang cand ma gandesc la Haiduc.I-a educat si pe ceilalti caini pe care i-am adus cand Haiduc era batran si aproape orb .Adica tot el era sef si atunci.Ce sa mai spun?Haiduc a fost eroul copilariei mele .

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 07.03.2010 11:43:

    Am avut un ciobanesc carpatin pe care il chema Haiduc.A fost cel mai bun si devotat caine pe care l-am avut vreodata.Eram mica atunci cand trai Haiduc( 18 ani a trait) si cand ma incaieram cu alti copii mergea Haiduc si le dadea pantalonii jos de pe ei.Era remarcabil fara sa fi fost vreodata dresat.Era cel mai puternic caine din zona .S-a batut pentru suprematie cu zeci caini pentru ca nu puteai sa-i stai in cale.Nu s-a imprietenit cu nimeni in afara de familia noastra.Nici pe bunicul nu il suporta.Cand varul nostru se juca cu noi nu trebuia sa tipam pentru ca Haiduc sarea si musca fara avertisment.Ne-a sarit in ajutor in orice situatie .Daca plecam cu el si sareau alti caini ,Haiduc mergea mai in fata ca sa preia riscul.A fost un caine de nota 1 milion.Nu l-am vazut mort pentru ca a plecat de acasa in ziua in care a murit.Imi vine si acum sa plang cand ma gandesc la Haiduc.I-a educat si pe ceilalti caini pe care i-am adus cand Haiduc era batran si aproape orb .Adica tot el era sef si atunci.Ce sa mai spun?Haiduc a fost eroul copilariei mele .

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 01.03.2010 18:07:

    Ursu are 1 an si 6 luni , e un exemplar frumos , asta e parerea doctorilor care l-au vazut si deasemenea un exemplar foarte bun pentru monta.Cu noi ca stapani este cel mai bun dar daca intra cineva strain in curte e vai si amar. Este f.puternic si daca nu te proptesti bine pe picioare risti sa ajungi in patru labe ca si el.Este cu vaccinurile la zi si de teama sa nu se imbolnaveasca cautam fetita pentru imperechere. preferam zona Bucuresti.

    [Răspunde]
  • gabi a scris la 30.07.2014 18:05

    doresc unpui de la acestciine talie mare daca arata aurs pt casa. va multumesc

  • Anonim a scris la 01.03.2010 18:07:

    Ursu are 1 an si 6 luni , e un exemplar frumos , asta e parerea doctorilor care l-au vazut si deasemenea un exemplar foarte bun pentru monta.Cu noi ca stapani este cel mai bun dar daca intra cineva strain in curte e vai si amar. Este f.puternic si daca nu te proptesti bine pe picioare risti sa ajungi in patru labe ca si el.Este cu vaccinurile la zi si de teama sa nu se imbolnaveasca cautam fetita pentru imperechere. preferam zona Bucuresti.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 28.02.2010 16:19:

    am o fetita de 1 an si 4 luni pe numele de lola, nu am dat-o sa o dresez, este prea tarziu sau nu, de asemenea se simte ca doreste o inperechere, nu stiu daca este prea degraba si in bacau nu cunosc pe nimeni cu aceasta rasa de caine. Va multumesc maria

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 28.02.2010 16:19:

    am o fetita de 1 an si 4 luni pe numele de lola, nu am dat-o sa o dresez, este prea tarziu sau nu, de asemenea se simte ca doreste o inperechere, nu stiu daca este prea degraba si in bacau nu cunosc pe nimeni cu aceasta rasa de caine. Va multumesc maria

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 25.02.2010 10:01:

    am o catea ciobanesc carpatin si nu stiu cand trebuie sa o dau la imperecheat,. ma puteti ajuta???????

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 25.02.2010 10:01:

    am o catea ciobanesc carpatin si nu stiu cand trebuie sa o dau la imperecheat,. ma puteti ajuta???????

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 23.02.2010 13:54:

    am un carpatin care a implinit 8 luni in februarie 2010, si cam schioapata de piciorul drept din fata, din noiembrie, deci de vreo 3-4 luni..i-am dat arthritium, aplazil, petphos, nu stiu ce se intampla.. are cineva un sfat Multumiri anticipate!!!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 23.02.2010 13:54:

    am un carpatin care a implinit 8 luni in februarie 2010, si cam schioapata de piciorul drept din fata, din noiembrie, deci de vreo 3-4 luni..i-am dat arthritium, aplazil, petphos, nu stiu ce se intampla.. are cineva un sfat Multumiri anticipate!!!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 12.02.2010 14:38:

    Vand catel metis mama ciobanesc de asia centrala ,tata ciobanesc caucazian, foarte reusiti buni pentru paza ,pret acceptabil. Tel.0769458547

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 12.02.2010 14:31:

    Vand metis mama ciobanesc asia centrala ,tata ciobanesc caucazian ,foarte reusiti , pret acceptabil.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 25.01.2010 01:18:

    cumpar pui ciobanesc carpatin ......pt contact ID mess : floryn_tif@yahoo.com telefon 0762638519 multumesc

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 14.08.2009 14:38:

    Am avut un ciobanesc carpatin vreme de 16 ani. A fost un caine minunat, inteligent, bland cu copiii, dar si te apara cand vedea ca cineva iti vrea raul. NU a fost dresat, dar nu am avut niciodata probleme cu el. Intr-adevar, ii place la casa, sa alerge, sa faca miscare. Din pucntul meu de vedere e cel mai bun caine si prieten pe care il poate avea cineva.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 14.08.2009 14:38:

    Am avut un ciobanesc carpatin vreme de 16 ani. A fost un caine minunat, inteligent, bland cu copiii, dar si te apara cand vedea ca cineva iti vrea raul. NU a fost dresat, dar nu am avut niciodata probleme cu el. Intr-adevar, ii place la casa, sa alerge, sa faca miscare. Din pucntul meu de vedere e cel mai bun caine si prieten pe care il poate avea cineva.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 05.08.2009 16:20:

    si noi am avut un birmanez care dormea in felul asta, dar partea cea mai frumoasa a fost atunci cand a alunecat de pe creanga si a cazut in capul tatalui meu ,ce se odihnea sub copac.Lenea bato vina!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 05.08.2009 16:20:

    si noi am avut un birmanez care dormea in felul asta, dar partea cea mai frumoasa a fost atunci cand a alunecat de pe creanga si a cazut in capul tatalui meu ,ce se odihnea sub copac.Lenea bato vina!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 24.07.2009 14:47:

    am un carpatin de 10 luni care a slabit mult in ultima luna.am presupus ca este din cauza caldurii si a faptului ca naparleste. il hranesc numai cu pedigree junior. care ar putea fi problema si cum as putea o remedia? va multumesc

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 24.07.2009 14:47:

    am un carpatin de 10 luni care a slabit mult in ultima luna.am presupus ca este din cauza caldurii si a faptului ca naparleste. il hranesc numai cu pedigree junior. care ar putea fi problema si cum as putea o remedia? va multumesc

    [Răspunde]
  • ovidiu a scris la 28.04.2014 21:07

    mai dai si mancarica nu numai pedigri

  • Anonim a scris la 24.07.2009 14:47:

    am un carpatin de 10 luni care a slabit mult in ultima luna.am presupus ca este din cauza caldurii si a faptului ca naparleste. il hranesc numai cu pedigree junior. care ar putea fi problema si cum as putea o remedia? va multumesc

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 03.07.2009 11:43:

    si motanul meu doarme foarte des asa dar in ipostaza asta nu l-am vazut delok

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 03.07.2009 11:43:

    si motanul meu doarme foarte des asa dar in ipostaza asta nu l-am vazut delok

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 18.06.2009 14:10:

    mama,cum doarme...asta da somnoros!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 06.06.2009 21:52:

    am un carpatin de 9 luni foarte inteligent, acum o luna a luat capuse si a slabit foarte mult, pe timp de vara am inteles ca slabesc si de la caldura, pe langa hrana pt juniori si supliment il hranesc si cu oase cu orez fiert, ce as putea sa ii mai dau pentru a se ingrasa din nou? are cam 62 cm si 35 kg, o sa mai creasca ?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 04.06.2009 17:44:

    vand 2 femele ciobanesc carpatin din cuplul Codrin de Troian si Eva OT Aral Dream.Pedigree,deparazitari,vaccinari la zi. id mess : dani3linho . tel 0746689607

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 02.05.2009 18:29:

    Stau la curte si imi doresc un ciobanesc carpatin sau mioritic, cine are sugestii va rog dati un semn. Multumesc

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 07.04.2009 14:41:

    vand mascul ciobanesc carpatin in varsta de 9 luni,pret fix 100 euro,doar unei persoane ce are curte.bun paznic,foarte iubaret,jucaus.0761912061 Bucuresti

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 07.04.2009 14:41:

    vand mascul ciobanesc carpatin in varsta de 9 luni,pret fix 100 euro,doar unei persoane ce are curte.bun paznic,foarte iubaret,jucaus.0761912061 Bucuresti

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 05.04.2009 20:04:

    Cumpar ciobanesc carpatin de maximum 2-3 luni. Prefer oferta din zona Bucuresti sau jud. Hunedoara Mobil: 0741.222.440 Multumesc. Alina

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 05.04.2009 20:04:

    Cumpar ciobanesc carpatin de maximum 2-3 luni. Prefer oferta din zona Bucuresti sau jud. Hunedoara Mobil: 0741.222.440 Multumesc. Alina

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 21.01.2009 17:50:

    stau la curte si imi doresc o rasa romanesca imi plac catei si imi doresc un ciobanesc romanesc 0722224414

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 11.01.2009 12:03:

    poti sa i dai orice -i place sa manance,inclusiv fructe ,daca i plac binenteles,dar sa incerci sa l domini de la inceput altfel s ar putea sa o incurci.ii trebuie foarte multa libertate altfel o ia razna uneori asa ca mare atentie.altfel e un caine dragut si ascultator.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 11.01.2009 12:03:

    poti sa i dai orice -i place sa manance,inclusiv fructe ,daca i plac binenteles,dar sa incerci sa l domini de la inceput altfel s ar putea sa o incurci.ii trebuie foarte multa libertate altfel o ia razna uneori asa ca mare atentie.altfel e un caine dragut si ascultator.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 11.01.2009 10:22:

    sau se mai trateaza cu ampicilina de om inainte ce il arzi pe bot daca ti'e mila

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 11.01.2009 10:22:

    sau se mai trateaza cu ampicilina de om inainte ce il arzi pe bot daca ti'e mila

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 11.01.2009 10:21:

    s eu am un ciobanesc carpatin corcit cu un ciobanesc mioritic cand a fost mic si el statea cu picioarele indoite asa cum spunea mai sus"(bolnav)"si al meu a fost si din cauza la "jigodie"asa au toti cainii si trebuie sa ii arzi pe nas cu un cuimai mare"piron"si sa il pui pe foc pana se inroseste bine bine si dupaia sa il arzi pe bot pana la os.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 11.01.2009 10:21:

    s eu am un ciobanesc carpatin corcit cu un ciobanesc mioritic cand a fost mic si el statea cu picioarele indoite asa cum spunea mai sus"(bolnav)"si al meu a fost si din cauza la "jigodie"asa au toti cainii si trebuie sa ii arzi pe nas cu un cuimai mare"piron"si sa il pui pe foc pana se inroseste bine bine si dupaia sa il arzi pe bot pana la os.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 09.01.2009 11:27:

    cind as putea sal dresez si sal omologez daca se poate nu vreau sa cresc un ciine prost

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 09.01.2009 11:27:

    cind as putea sal dresez si sal omologez daca se poate nu vreau sa cresc un ciine prost

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 09.01.2009 11:27:

    cind as putea sal dresez si sal omologez daca se poate nu vreau sa cresc un ciine prost

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 14.12.2008 21:10:

    tel.0723341473

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 14.12.2008 21:10:

    tel.0723341473

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 14.12.2008 20:56:

    vreau un caine ciobanesc carpatin la vreo 2 luni si vreau sa aflu pretul?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 14.12.2008 20:56:

    vreau un caine ciobanesc carpatin la vreo 2 luni si vreau sa aflu pretul?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 14.12.2008 20:56:

    vreau un caine ciobanesc carpatin la vreo 2 luni si vreau sa aflu pretul?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 14.12.2008 20:56:

    vreau un caine ciobanesc carpatin la vreo 2 luni si vreau sa aflu pretul?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 14.12.2008 20:56:

    vreau un caine ciobanesc carpatin la vreo 2 luni si vreau sa aflu pretul?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 14.12.2008 20:56:

    vreau un caine ciobanesc carpatin la vreo 2 luni si vreau sa aflu pretul?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 11.12.2008 17:32:

    am un carpatin de 6 luni si mi se pare ca este prea bland. latra doar la alti caini iar cu oamenii este foarte dragastos...ceea ce ma deranjeaza enorm...eu vreau sa latre...kiar sa muste dak e nevoie...credeti k e prea mic pt asta sau sa nu il mai las sa se joace cu copii knd il scot la alergat?

    [Răspunde]
  • ovidiu a scris la 28.04.2014 21:03

    trebuia sa latre la om la 6 luni nu il mi lasa sa se joace cu copii

  • Anonim a scris la 11.12.2008 17:32:

    am un carpatin de 6 luni si mi se pare ca este prea bland. latra doar la alti caini iar cu oamenii este foarte dragastos...ceea ce ma deranjeaza enorm...eu vreau sa latre...kiar sa muste dak e nevoie...credeti k e prea mic pt asta sau sa nu il mai las sa se joace cu copii knd il scot la alergat?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 08.12.2008 11:12:

    am un ciobanesc carpatin de 2 luni si i s-au strambat picioarele din fata si nu mai poate calca corect pe labute mai binezis merge in genunchi,( doctorul spune ca sunt mai multe motive), a-ti putea sa-mi dati cateva sfaturi si un tratament...?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 08.12.2008 11:12:

    am un ciobanesc carpatin de 2 luni si i s-au strambat picioarele din fata si nu mai poate calca corect pe labute mai binezis merge in genunchi,( doctorul spune ca sunt mai multe motive), a-ti putea sa-mi dati cateva sfaturi si un tratament...?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 31.08.2008 18:11:

    pt meniu... poti sa ii dai orice.. incearca cu ce crezi ca ar manca... in principal le plac lactatele ..... branza smantana oua... ORICE:)

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 07.07.2008 21:50:

    poate fi ciobanesc carpatin daca are culoarea alba la par si respecta toate celelalte conditii doar culoarea parului difera?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 01.06.2008 09:47:

    Am un ciobanesc carpatin,femela,de 1,2 luni,pe care am crescut-o exact ca pe copilul pe care l-am dorit mereu si nu l-am avut. La ora la care va scriu suntem dupa o saptamana de injectii si tratament pentru o dischinezie biliara provocata de oasele de vita pe care i le dadeam zilnic.In momentul acesta problema mea este ca fata mea a inceput sa se repeada la noi(eu si sotul meu) si intr-un mod foarte agresiv.A mai facut asa si inainte de boala dar din inconstienta am lasat lucrurile vsa mearga mai departe si acum am ajuns sa ne temem si-n acelasi timp sa ne fie mila sa o lovim.Va rog sa ne sfatuiti cum sa procedam cu ea sa nu o lovim,dar in acelasi timp sa o facem sa ne asculte si sa stie cine e stapan in casa.Multmim anticipat!Sanda si George

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 31.05.2008 21:44:

    Am un ciobanesc carpatin,femela,de 1,2 luni,pe care am crescut-o exact ca pe copilul pe care l-am dorit mereu si nu l-am avut. La ora la care va scriu suntem dupa o saptamana de injectii si tratament pentru o dischinezie biliara provocata de oasele de vita pe care i le dadeam zilnic.In momentul acesta problema mea este ca fata mea a inceput sa se repeada la noi(eu si sotul meu) si intr-un mod foarte agresiv.A mai facut asa si inainte de boala dar din inconstienta am lasat lucrurile vsa mearga mai departe si acum am ajuns sa ne temem si-n acelasi timp sa ne fie mila sa o lovim.Va rog sa ne sfatuiti cum sa procedam cu ea sa nu o lovim,dar in acelasi timp sa o facem sa ne asculte si sa stie cine e stapan in casa.Multmim anticipat!Sanda si George

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 21.05.2008 18:50:

    poti sa.i dai orice in afara de fructe, carpatinii sunt omnivori.

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro