Sarcomul Sticker – Tumora veneriană transmisibilă canină

Sarcomul Sticker – Tumora veneriană transmisibilă canină

Sarcomul Sticker este singura tumoră transmisibilă sexual care afectează câinii de toate vârstele și rasele, cei mai afectați fiind câinii tineri, necastrați. Tumora are o evoluție rapidă și un aspect desfigurant, dar, din fericire, este benignă, nu metastazează decât în rare cazuri și răspunde bine la tratament. Odată câinele tratat și recuperat capătă imunitate pentru toată viața.
 
Tumora veneriană transmisibilă (TVT) afectează câinele domestic, dar și rudele sălbatice ale acestuia: lup, vulpe, coiot, șacal. Tumora se transmite de la un animal la altul în timpul actului sexual sau prin mirosit, mușcătură, lins, prin grefă (transplant) de celule tumorale. Ipoteza potrivit căreia un virus este vinovat de transmiterea bolii a fost desființată. Spre deosebire de alte cancere, celulele Sarcomului Sticker nu sunt înrudite genetic cu organismul gazdă, ci au un număr diferit de cromozomi (câinele are 78 de cromozomi, iar celulele tumorale doar 64). TVT a apărut acum mai bine de 2000 de ani la lupul sălbatic sau la vreun precursor al câinelui domestic de astăzi și s-a transmis direct din generație în generație, fiind una dintre cele mai vechi linii celulare din lume.
 
 
Transmiterea naturală se face în timpul coitului, atunci  când celulele tumorale trec de la animalul purtător la cel sănătos, prin mici leziuni ale mucoaselor sau ale pielii. Tumora se dezvolă la locul de instilație: de regulă la nivelul vulvei femelelor sau capului penian al masculilor. Dar poate apărea și în alte regiuni ale corpului, în funcție de comportamentul care a favorizat transmiterea: gura, nas, regiunea anală, piele, țesut mamar și alte zone nespecifice. 
 
După 15-60 de zile de la inoculare, apar primele semne ale neoplasmului: sângerări vulvare sau peniale, prurit, iar câinele se linge intensiv în zona respectivă. Apoi masa tumorală se mărește, invadează organele genitale externe, apare congestionată, conopidiformă, de culoare roz-roșiatică din cauza vascularizației abundente. Este friabilă, la atingere se rup bucăți de țesut și sângerează puternic. La nivelul botului are aspect desfigurant, fața se tumefiază, apar scurgeri sangvinolente sau apoase. Unele funcții ale organelor afectate sunt întrerupte sau alterate (urinarea, masticația, respirația).
 
De la  pacient la pacient, tumora poate evolua rapid, pe durata a câtorva luni sau lent, pe durata a mai bine de un an. Imunitatea câinelui are un cuvânt major de spus în evoluția  și aspectul bolii. Metastazele apar la 5% din pacienți, care de regula sunt pui, câini bătrâni sau imunosupresati. În multe cazuri, boala intră în regres de la sine, după 4-6 luni de manifestare. 
 
Diagnosticul se pune pe seama semnelor clinice, tipice acestui tip de tumoră, dar și a testelor citologice.
 
 
Tumora veneriană transmisibilă răspunde bine la tratamentul cu citostatice (vincristina). După doar 2 cure de citostatic, tumora remite semnificativ. Pentru a-i asigura eficacitatea tratamentul se continuă pe durata a 5-6 săptămâni.  Atunci când sarcomul a căpătat rezistență la vincristina, se poate apela la alte două citostatice eficace: vinblastina și doxorubicina. Exereza chirurgicală poate fi luată în calcul însă numai împreună cu terapia citostatică. Chirurgia singură predispune la recurențe ale tumorii. Radioterapia este eficientă, dar scumpă și se folosește doar atunci când citostaticele nu își mai fac datoria.
 
Prognosticul bolii este excelent, câinii își revin extraordinar de bine după tratament. Cu cât tumora este depistată și atacată mai repede cu atât animalul se recuperează mai ușor.
 
Boala poate fi prevenită cel mai simplu prin castrarea câinilor și evitarea montelor accidentale. Sarcomul Sticker are incidența cea mai mare acolo unde există populații însemnate de câini fără stăpân sau în adăposturi.  Nu lăsați câinele să între în contact cu animale de pe stradă cu semne de boală.
 
Sursa foto: Hepta.ro, Wikipedia
 

Autor: Nicolae Hasegan

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro