Sănătatea gâștelor – boli și paraziți

Sănătatea gâștelor – boli și paraziți

Există o varietate mare de boli pe care le pot face gâștele, deși de altfel sunt păsări foarte rezistente. În cazul în care se păstrează standarde ridicate de igienă, hrana este bună, adăpostul este cald și se oferă acces la apă curată, cele mai multe probleme de sănătate ale gâștelor vor fi evitate.

Verificarea cârdului

Este necesar ca păsările să fie verificate de scurgeri nazale, umflături în zona capului sau vânătăi, să nu aibă cloaca murdară de excremente sau să aibă tăieturi și julituri. În cazul în care această verificare se face săptămânal, iar cârdul per ansamblu este verificat vizual în fiecare zi, problemele de sănătate sunt evitate destul de ușor sau sunt descoperite timpuriu.


În cazul în care suspectați că una dintre gâștele dumneavoastră este bolnavă și nu puteți determina cauza adresați-vă imediat medicului veterinar.

Gâștele reușesc să-și ascundă bolile foarte bine, iar de aceea, pe când apar simptome este deja prea târziu pentru aplicarea unui tratament și trebuie s-o duceți de îndată la medicul veterinar. Dacă acest lucru este posibil fiți pregătit să o sacrificați pentru a-i curma suferința.

 


Paraziții intestinali

Există mai multe specii de viermi care pot infesta gâștele, dar doi dintre cei mai problematici sunt viermele traheal si viermele de pipotă. Viermele traheal pătrunde în gâtul gâștei făcând-o să respire greu, să tușească și să-și deschidă și închidă ciocul cauzând suferință. Și viermele de pipotă poate produce pagube mari. Acesta se cuibărește în pipotă provocând  slăbiciune și pierdere de greutate. În cazul în care o pasăre tânără se așează foarte des, acesta poate fi un semn că pasărea este infestată. La păsările tinere moartea poate surveni foarte repede, deci este necesară o foarte mare vigilență.

Păduchii și acarienii

Atunci când gâștele sunt crescute în condiții corespunzătoare este foarte puțin probabil să apară paraziți externi, dar dacă vedeți o gâscă scărpinându-se este necesar să o prindeți și să-i dați la o parte penele din zona în care se scarpină și să o verificați de paraziți. Acest proces trebuie făcut într-o zonă cu luminozitate bună deoarece paraziții externi sunt foarte mici. Întrebați medicul veterinar ce puteți face în acest caz. De obicei acesta va recomanda o pudră care se va administra extern și va fi folosită și la dezinsecția cotețului.

În cazul în care puii de gâscă vor fi crescuți de către o cloșcă, asigurați-vă în prealabil că aceasta nu este infestată cu păduchi și cu acarieni. Ca întotdeauna, prevenția este cea mai indicată. Este foarte probabil ca gâștele crescute în curățenie și care au acces la apă să nu fie infestate.

Insolația/șocul caloric

Această afecțiune este cauzată în special de supraîncălzire și poate apărea din cauza insuficienței de apă și de umbră atunci când este foarte cald sau când gâștele sunt crescute într-un coteț insuficient ventilat. Gâștele sunt păsări care rezista mai ușor la frig decât la căldură.

Duceți gâsca care are simptome de insolație într-un loc răcoros și încurajați-o să bea apă. Poate fi de ajutor și să turnați apă rece pe cap.

Diareea

Scaunele apoase de culoare albă cu pete de sânge pot indica coccidioză. Diareea de culoare verzuie poate indica o infestare cu viermi. Diareea cronică de culoare maronie însoțită de o rată mica de creștere este un semn enterită.

 



Coccidioza

Deși coccidioza este o afecțiune rar întâlnită la gâște, aceasta poate afecta în special puii de gâscă. Coccidia, parazitul care cauzează coccidioza, este un organism care afectează intestinele și este eliminat prin excremente. Simptomele sunt severe: scaune diareice de culoare albă și cu sânge, pasărea are o postură ghemuită și nu are abilitatea de a sta în picioare corespunzător. În cazul în care observați astfel de simptome la gâștele dumneavoastră contactați de urgență medicul veterinar. Asigurați-vă că păsările dumneavoastră trăiesc într-un mediu curat și uscat. Așternuturile umede și murdare oferă condițiile ideale de transmitere a acestei boli.

Intoxicarea cu alfatoxină

Alfatoxinele sunt produse de mucegaiurile Aspergillus flavus și Aspergillus parasiticus. Aceste mucegaiuri se găsesc pe cereale, pâine și pe furaje care nu au fost depozitate corespunzător. Nu hrăniți niciodată păsările de apă cu pâine mucegăita. Mucegaiul afectează, de regulă, plămânii păsărilor, care respiră cu dificultate, gâfâie si emit un sunet vibrant.  Cei mai susceptibili sunt puii care se pot infecta încă din faza de embrion, mucegaiul penetrând coaja oului, dar și din cuibar, mediul înconjurător și bineînțeles hrana. Mortalitatea este mare.

Botulism

Această afecțiune este cauzată de către toxinele produse de bacteria Clostridium botulinum. Apa stătută, posibil cu animale moarte în ea, cauzează de obicei infecția cu Clostridium botulinum, de aceea păsările de apă au nevoie de apă curată și bine oxigenată. Simptomele sunt slăbiciune, lipsa coordonării, pleoștirea aripilor, a pleoapelor și a gâtului ducând în final la paralizie și moarte. Există un antidot pentru aceasta afecțiune, dar este eficace doar în cazurile ușoare. Cu privire la botulism, cea mai bună este prevenția.

O serie de alte boli și paraziți întâlnite la alte păsări de curte sau sălbatice pot afecta gâștele, însă într-o rată mult mai redusă.
 

Autor: Nicolae Hasegan

1 Comentarii
  • ana.maria a scris la 10.06.2015 11:43:

    Ajutati-ma va rog . gasca cu bobocei seara era totul bine dar dimineata ea nu putea merge de un picior . ce sa fac?

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro