Reproducerea papagalului Marele Alexandru

papagalulPapagalul Marele Alexandru este crescut si inmultit in captivitate de mai bine de 2000 de ani. El a rezistat istoriei zbuciumate a popoarelor si s-a impus ca o pasare de companie foarte iubita si cautata. In prezent comertul cu astfel de pasari exceptionale se bazeaza (aproape) exclusiv pe exemplare obtinute prin reproducerea in captivitate. Aceasta deoarece Marele Alexandru este o pasare care se inmulteste relativ facil in colivii spatioase si voliere. Am putea spune ca orice proprietar de Marele Alexandru, cu suficient curaj si determinare, poate obtine pui de la perechea sa.

Parintii

Pentru a obtine urmasi de calitate, sanatosi si conformi cu standardul speciei, aveti nevoie de niste parinti merituosi. Evitati hibridizarile (cele cu Micul Alexandru, pentru obtinerea unor culori noi, sunt foarte frecvente si de putine ori pe masura asteptarilor)! Formati o pereche viabila din doi papagali cu sange pur, sanatosi si bine hraniti. Ambii parteneri ar trebui sa aiba peste 3 ani, varsta la care orice exemplar de Marele Alexandru a atins maturitatea sexuala.

La aceasta varsta, dimorfismul sexual este bine marcat. Masculul va prezenta gulerul negru-roz si va fi mai masiv decat femela. Unele femele pot prezenta si ele o tentativa de guler, care in cel mai acut caz va fi de culoare gri deschis. Pana la definitivarea gulerului, sexul nu poate fi atribuit decat prin teste genetice.

Pregatirea

In emisfera nordica, zona temperata, debutul sezonului de imperechere este in luna februarie. Daca iarna a fost una apriga, atunci imperecherea poate fi inceputa cu o luna mai tarziu. Temperatura in voliera ar trebui sa fie cuprinsa intre 13o si 18o Celsius, iar cantitatea de lumina naturala primita sa fie generoasa (10- 12 ore pe zi). Daca lumina primita de afara este insuficienta, amplasati in apropierea coliviei/ volierei o lampa fluorescenta (UVA+UVB).

Marele Alexandru nu formeaza perechi pe viata, ci sezoniere. Daca doriti sa incropiti o pereche ce nu s-a mai cunoscut pana acum, faceti-le cunostinta cu cateva luni inainte de  mult ravnita imperechere. Femelele sunt mai agresive si pot ataca si respinge masculul (in primele zile). Cei doi vor forma un cuplu atunci cand se curata reciproc, se saruta sau se hranesc unul pe  celalalt.

In special femela trebuie sa fie bine hranita, deoarece stresul depunerii oualor este imens. Parintii vor primi o dieta completa si de calitate. Pe langa semintele si peletele standard, din comert, au nevoie de fructe si legume proaspete sau fierte la abur, ou fiert tare si suplimente de calciu si vitamine (blocurile de calciu si multivitamine pe care le gasiti in orice pet-shop). Batoanele cu seminte, frcute si miere sunt un desert delicios, care va fi pe gustul celor doi amorezi si care  va furniza si un surplus  de energie.

Adapostirea

O pereche de Marele Alexandru are nevoie de mult spatiu pentru a coexista si pentru a se simti suficient de confortabil cat sa se imperecheze. Recomandam amenajarea unei voliere spatioase in detrimentul coliviilor. Voliera ar trebui sa masoare 2 m lungime si inaltime si cel putin 70 de cm latime.

Intr-o voliera va fi gazduita o singura pereche. Chiar daca in mediul natural, Marele Alexandru  se imperecheaza si cuibareste in colonii, in captivitate mai mult perechi tinute in acelasi loc devin agresive unele cu celelaltele, cu efecte nefaste asupra oualor sau puilor.

Cuibul

In voliera vor fi amplasate cel putin doua cuiburi din materiale sau modele diferite. Femela este cea care alege cuibul in care doreste sa isi depuna ouale. Odata ales un cuib acesta va fi prefera de cuplu toata viata, asa ca il puteti folosi si in sezonul urmator. Dupa alegerea unui cuib, celelalte pot fi scoase. Pentru a le putea folosi la alta pereche, cuiburile vor fi verificate si igienizate impotriva parazitiilor externi si a bacteriilor.

Cuibul ideal ar trebui sa fie spatios si sa ofere un bun adapost femelei si progeniturilor. Marele Alexandru prefera cuiburile mai inguste, dar adanci: inaltime/ adancime 70cm- 1m, latime si lungime aproximativ 30 cm. In partea superioara cuibul va fi prevazut cu un orificiu de acces de forma circulara de preferinta, cu un diametru de 10 cm. In partea superioara sau cea posterioara, cuibul ar trebui sa aiba si o usita de acces pentru stapan, prin care cuibul sa poata fi inspectat cu usurinta. Cuibul va fi astfel amplasat in voliera astfel incat accesul crescatorului la cuib sa se faca fara a fi nevoie sa intre inauntru.

Cuibul poate fi confectionat din lemn sau metal. Puteti folosi ca si cuib, busteni scobiti sau care prezinta o scorbura. Cuiburile de lemn sunt distrus usor de atre femela care poate desprinde partea de jos, astfel incat ouale sau pui pot cadea. De aceea se recomanda ramforsarea pe exterior a cuibului de lemn cu  sarma plasa sau placute de metal. Aceeasi lucrare trebui realizata si la nivelul orificiului de acces care poate fi largit de catre ciocul puternic al papagalilor. Cuiburile de metal au avantajul ca nu pot fi distruse si ca pot fi sterilizate usor dupa terminarea clocitului si a intarcarii puilor.

Cuibul va fi pozitionat la 1,5 metri inaltime fata de sol si nu foarte aproape de acoperis. Va fi amplasat intr-o zona mai retrasa a volierei, ferita de bataia directa a soarelui.

In interior, pe baza cuibului va fi asezat un strat generos de talaj sau rumegus. In momentul in care femela isi amenajeaza cuibul ea poate arunca afara mare parte din substrat, care va fi reinlocuit pentru ca ouale sa nu stea pe fundul cuibului neprotejate.

La intrarea in cuib, inauntru, trebuie sa existe o stinghie pe care femela sa poata poposi, pentru ca sa nu sara direct pe oua sau pui. Aceasta va fi dintr-un metarial dur care sa nu poata fi ros.

Toate fiind pregatite, asteptati semnele imperecherii si depunerea oualor.

Imperecherea

In cuplul de Marele Alexandru, femela este cea dominanta. In afara sezonului de imperechere cei doi parteneri nu isi dau prea multa atentie. Unele femele devin atat de agresive cu masculii incat pot chiar sa ii ucida, asa ca fiti cu ochii in patru in momentul in care ati introdus cele doua pasari impreuna pentru prima oara, dar si la debutul sezonului de imperechere (in februarie).

Dornici de reproducere, cei doi parteneri vor deveni foarte afectuosi. Mai bine spus femela cedeaza avansurilor masculului (cantat, dansat, topait, plecaciuni). Daca cei doi se giugiulesc si se alinta reciproc inseamna ca actul sexual  nu va intarzia sa apara.

Depunerea si clocirea oualor

La 2-3 saptamani de la imperechere, femela va fi pregatita sa depuna ouale: 2-4 per serie. O data la fiecare a doua zi, cate un ou va fi lasat.  Clocitul poate incepe de la depunerea primului ou sau cand ultimul ou a fost lasat in cuib (depinde de femela) la inceput doar femela va sta pe oua, insa in perioada urmatoare ea poate da voie sa masculului sa cloceasca. Spre finalul perioadei de incubare, cresteti umiditatea in voliera pana la 80%.

Unii crescatori pentru a obtine inca o serie de pui pe sezon, indeparteaza primele oua din cuib si le pun la incubare artificiala. De asemenea, daca pui sunt intarcati devreme in sezonul de imperechere, femela mai poate depune o serie de oua.

Perioada de incubatie este de 24-28 de zile. Pentru stapan este greu sa calculeze acest momentul eclozarii nestiind exact ziua in care femela a initiat incubarea. Nu indepartati ouale daca s-au implinit cele 28 de zile si niciun pui nu a iesit. Mai asteptati o saptamana.

Puii

Cu 24 de ore inainte de a iesi la lumina puii creaza un orficiu in coaja oului, pentru a respira. Puii nerabdatori vor putea fi auziti piuind. Nu toti puii eclozeaza la acelasi moment, pot fi zile diferite, in functie de momentul in care au fost depuse ouale si s-a inceput incubarea. Puii proaspat eclozati sunt cheliosi, cu ochii inchisi, gatul lung si nu isi pot sustine capul. Abia peste cateva ore vor fi hraniti de mama, care se va indeletnici cu aceasta sarcina la fiecare 3-4 ore.  Masculul poate ajuta si el la hranit, furnizand hrana partenerei. Papagalii Marele Alexandru sunt parinti excelenti care au mare grija de puii lor. In primele 2 saptamani femela va petrece apropae tot timpul in cuib.

Crescatorii specializati opteaza adesea pentru cresterea si hranirea puilor cu mana. In acest fel viitorii papagali vor deveni mai blanzi si mai usor de dresat. Insa aceasta activitate este complexa si nu este recomandata oricui.

papagalLa 7-8 saptamani puii sunt gata sa iasa din cuib, avand penajul aproape complet format. La 10 saptamani vor fi intarcati de parinti. Chiar si la acest moment, micutii pot fi luati si hraniti de stapan, pentru a se domesticii si apropia de om. Sau pot fi lasati in continuare cu parintii. La aceasta varsta mama lor deja i-a obisnuit si cu hrana solida, iar puii se vor putea hrani singuri.

Puii hraniti de parinti cresc rapid, iar la 8 saptamani deja capata penajul verde. Celor hraniti din mana le ia mai mult timp sa se dezvolte si sa poata fi intarcati. Pe la 10 saptamani puii mai curajosi pot deja sa ia primele lectii de zbor.

Crescuti sau nu de stapan, puii de Marele Alexandru vor fi coplesiti de prezenta umana pentru a se domestici. In acest fel se vor maturiza ca niste papagali docili, apropiati de om si usor de invatat de vorbeasca. La maturitate, cu mare dificultate un papagal Marele Alexandru mai poate fi educat si imblanzit.

Sursa foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro