Reproducere Rosella

Reproducere Rosella

papagal rosellaRosella este o specie de pasare exotica destul de usor de inmultit, chiar si de incepatori. Insa anumite reguli trebuie respectate pentru ca sa reusiti sa obtineti urmasi numerosi si sanatosi.

Pentru a obtine rezultate bune, parintii nu ar trebui sa fie inruditi. Evitati sa achizitionati ambii parinti din acelasi loc, de cele mai multe ori papagalii provin de la acelasi crescator si sunt frati. Cu cat sunt mai diferiti genetic cu atat puii vor fi mai viabili, asa ca daca aveti posibilitatea sa importati un parinte de cat mai departe cu atat veti obtine pui mai deosebiti. O alta regula spune ca se imperecheaza doar Rosella care apartin aceleiasi specii sau sub-specii. Hibridizarea nu ofera rezultate remarcabile in cazul acestei pasari.

Exemplarele de Rosella ar trebui imperecheate incepand cu varsta de 18- 24 de luni. Desi ei ajung la maturitate sexuala mult mai devreme, s-a observat ca femelele care s-au reprodus de prea dreveme avea o speranta de viata mult mai scazuta. De asemenea depun mai putin oua si nu toate sunt fertile. O femela imperecheata la timp si bine ingrijita poate depune oua pana la varsta de 10 ani, uneori si peste.
 
Rosella prefera sa isi depuna ouale in scorburi, asa cum fac suratele ei din salbaticie. Insa multe accepta si cuiburile din comert destinate perusilor. Sunt excluse cuiburile descoperite, specifice canarilor. Un cuib ar trebui sa aiba aproximativ 7 cm diametrul intrarii si 17-20 cm diametrul intern. Femela prefera cuiburile confortabile, cu un spatiu suficient cat sa incapa ea si ouale. Intotdeauna va refuza un cuib prea incapator si va alege unul mai stramt. Un alt aspect important este amplasarea a doua cuiburi in voliera, pentru ca ea sa poata alege. mai ales daca sunteti la prima imperechere, aceasta strategie va va ajuta sa vedeti care sunt preferintele perechii, in special ale femelei. Un cuib odata acceptat cel mai adesea poate fi folosit si pe viitor. Oferta din pet-shopuri este diversificata asa ca alegeti doua cuiburi de forma si materiale diferite. Cuibul trebuie amplasat la inaltime, iar intrare sa fie departe de stinghii; s-a observat ca femele nu se simt confortabil sa aiba betele aproape de intrarea in cuib. Intr-o crescatorie atentie la amplasarea cuibului prea sus, deoarece temperatura acolo este mai ridicata si poate duce la disconfort si deshidratarea mamei sau puilor. In cuib puneti rumegus sau muschi de copac, acestea sunt materiale care adesea se gasesc in cuiburile Rosellei salbatice si par a fi mai bine agreate si de catre cele de companie. Apasati bine acest asternut si dati-i o forma usor concava. In general femelele accepta cuiburile gata amenajate, insa sunt unele care arunca afara ce ati construit dumneavoastra. Asa  verificati inca o data interiorul cuibului si eventual captusiti-l din nou. Ouale ajunse liber pe baza dura a cuibului se pot sparge sau nu sunt acoperite bine.
 
pui rosellaRosella se imperecheaza intre august si ianuarie. De obicei dupa ce ati amplasat cuibul in voliera masculul incepe curtarea femelei. Devine mai agitat, zboara de pe o stinghie pe alta, bate din aripi, scoate sunete ascutite, cu scopul de a transmite femelei intentiile sale. Un gest suprem de afectiune este hranirea partenerei in aceasta perioada. Femela va depune intre 2 si 9 oua, cu o medie de 5. Pe care le va cloci singura. Dupa 21 de zile puii vor ecloza, sunt goi si orbi. In general parintii va permit sa inspectati cuibul, dar cel mai bine ar fi sa va abtineti, pentru a nu stresa mama. Femela este cea care hraneste puii pana la 4 saptamani. Dupa care si masculii vor participa, unii dintre ei se ocupa de progenituri chiar de cand sunt proaspat iesiti din ou. La 5 saptamani puii parasesc cuibul si devin independenti de parinti. Este si momentul in care ii puteti separa, astfel parintii se vor pregati pentru inca o serie de pui. Este ceva obisnuit sa aiba 2 cuiburi intr-un singur sezon.

Reproducerea Rosellei nu este foarte dificila daca respectati pasarile, ritualurile si preferintele lor. Niste parinti relaxati, sanatosi si bine hraniti cu siguranta va vor oferi pui exceptionali.

Surse foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


4 Comentarii
  • Anonim a scris la 30.04.2012 14:54:

    Rosella vorbitori vorbesc amindoi sau doar masculul?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 26.01.2011 16:06:

    as vrea sa am si eu un papagal rosella

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 25.12.2010 21:41:

    ce proasta esti!!!!!!!!!! tu faci copii fara sa te futzi?fa- i cuib vaco .si cumpara-i un mascul ,si unul pentru tine.ca tare proasta mai esti.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 21.12.2010 09:45:

    Buna ziua, prin august am gasit un papagal rosella in curte; am ingrijit-o si acum sta in casa cu noi atat in colivie cat si libera prin sufragerie. Acum, in decembrie am gasit 2 oua pe care le-a facut undeva sus si le-a scapat pe jos, spargandu-se. Intrebarea este ce trebuie sa fac? sa ii fc cuib sau nu? nu a fost fertilizata neavand contact cu mascul. Multumesc pentru raspuns

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro