Pseudorabia la pisici sau boala Aujeszky

Pseudorabia la pisici sau boala Aujeszky

Această boală mai este numită și boala Aujeszky și înseamnă practic turbare falsă. Pseudorabia este o boală acută, cu mortalitate mare și este cauzată de infecția cu virusul herpes Su-HV1.
 
Porcii sunt rezervoare naturale ale acestui virus, dar mai poate fi întâlnit și la vite, oi, capre, câini, șobolani, pisici etc. La pisici pseudorabia este cel mai des întâlnită la cele care trăiesc pe lângă ferme.
 
Numele acestei boli este dat de similaritățile cu turbarea. Virusul afectează sistemul nervos și este de obicei dobândit prin ingerarea de pradă infectată cum ar fi șobolani sau prin hrană cum ar fi carnea de porc crudă sau gătită insuficient. Nu a fost observată transmiterea de la pisică la pisică.
 
Perioada de incubație la pseudorabie este cuprinsă între 3 și 6 zile. Infecția apare după ingerarea virusului, iar acesta atacă nervii. Infecția cu virusul pseudorabiei este aproape întotdeauna fatal pentru pisici, iar moartea survine în aproximativ două zile.
 
 
Simptome
 
Inițial simptomele pot sugera că pisica s-a infectat cu virusul rabic, dar pseudorabia se dezvoltă mai rapid și simptomele pot să apară la doar câteva ore de la expunere, iar moartea survine în următoarele 48 de ore de la instalarea primelor semne clinice.
 
Pisicile suferă de mâncărimi intense în zona capului și a gâtului, iar prin scărpinare acestea pot ajunge să se automutileze, iar împreună cu salivarea în exces sunt cele mai des întâlnite simptome ale pseudorabiei.
 
Alte simprome ale pseudorabiei sunt:
 
 - schimbări de comportament cum ar fi agitație și mieunat excesiv, dar alte pisici pot deveni letargice;
 - respirație superficială;
 - ataxie (postură instabilă);
 - înțepenirea mușchilor;
 - se sprijină cu capul de perete sau obiecte;
 - semne vestibulare cum ar fi mersul în cerc sau înclinarea capului;
 - febră;
 - câteodată diaree și vomă;
 - colaps;
 - comă.
 
Diagnostic
 
 
Pseudorabia este diagnosticată după un examen fizic complet și după obținerea istoricului medical, inclusiv verificarea dacă pisica a fost expusă la porci sau carnea acestora. Simptomele sunt comparate cu cele ale altor cauze posibile. Pisicile turbate dau dovadă de agresiune, iar cele afectate de pseudorabie nu. Pseudorabia cauzează mîncărime intensă, simptom care nu este prezent în cazul turbării.
 
Testele sangvine de rutină sunt de obicei irelevante. Virusul poate fi izolat din țesuturile recoltate la necropsie.
 
În cazul rar în care pisica își revine aceasta poate fi diagnosticată prin măsurarea anticorpilor.
 
Tratament
 
În afară de tratamentul de susținere nu există alt tratament pentru pseudorabie. O pisică infectată moare de obicei în 48 de ore.
 
Prevenirea
 
Pentru că nu există tratament prevenirea este o măsură cheie. Cum nu există nici vaccinuri este important ca pisicile să nu fie lăsate să hoinărească, în special în zonele de risc. Nu permiteți niciodată pisicii să mănânce carne de porc crudă sau gătită insuficient.
 
Transmiterea la om
 
Există șanse mici ca infecția să se transmită de la pisică la om, de aceea sunt necesare precauții atunci când manipulați o pisică suspectă de infecție cu virusul pseudorabiei.
 

Autor: Nicolae Hasegan

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro