Pisica face baie!

Pisica face baie!

pisica la baieO vorba populara spune ca „pisica nu a murit la spalat, ci la stors”. Situatia nu e intr-atat de dramatica, insa cu siguranta baia nu e o desfatare pentru majoritatea companioanelor noastre feline. E lege ca pisica si apa nu fac casa buna. Si nici nu prea ar avea de ce. Spre deosebire de caini, care adora apa, dar carora le si place sa se arunce in cea mai mare balta de noroi; pisicile sunt extrem de curate. O pisica acorda cateva ore pe zi ingrijirii si curatirii blanii. Si atunci baia nu este necesara decat in unele cazuri mai speciale:

- Puiuti de pisica ce s-au murdarit cu urina, fecale sau mancare. Pana la cateva lunii ei nu au prea bine insusita tehnica intretinerii regulate a blanitei.
- Pisicile batrane, deoarece sunt in incapacitatea de a-si mai asigura igiena sau pentru ca vin in contact cu fecalele din cauza ramolirii organismului.
- Pisicile cu afectiuni dermatologice sau cele infestate cu paraziti externi, care necesita aplicarea de sampoane sau solutii dizolvate in apa pentru a ameliora suferinta.
- Pisicile care si-au murdarit blana cu substante unsoaroase, adezive sau otravitoare: ulei de motor, ulei alimentar, smoala, rasini, antigel, insecticide, ierbicide, otrava pentru rozatoare etc.
- Pisicile ce participa in expozitii feline.

In conditii normale, o pisica de casa cu par scurt nu are nevoie de imbaiere. In cazul pisicilor cu blana lunga o baie o data la 4-5 luni este necesara, mai ales cand parul se ingrasa prea mult sau cand se formeaza calti. Mai puteti opta sa va imbaiati pisica salvata din strada, a carei blana este murdara sau miroase urat. In rest pisica isi poarta singura de grija si face o treaba extraordinara cu limba ei aspra. Daca interveniti si cu un periat al blanii saptamanal atunci este foarte probabil sa scapati de toata mascarada pe care o presupune imbaierea pisicii.

Am conchis ca pisicilor nu le place apa, cu atat mai mult cand sunt bagat cu forta in ea. Trebuie sa stiti de la inceput ca nu va fi usor. In acest demers va vor fi extrem de folositoare calmitatea, siguranta de sine si rapiditatea. Ideal ar fi sa va obisnuiti pisica inca de cand este mica cu baile. Cu cat experimenteaza de mai devreme cu atat pisica va fi mai sigura pe sine mai tarziu. Chiar daca nu le place apa, multe pisici educate nu pun probleme pe durata acesteia.

Inainte de baie, aduceti la indemana tot ceea ce aveti nevoie: un lighean, prosoape, covoras, sampon (special pentru pisici), eventual balsam, solutie pentru ochi. Daca aveti o pisica puternica ce nu iubeste imbaiatul sau una aflata la prima experienta, va sfatuim sa ii taiati unghiile inainte de baie, pentru a preveni sa fiti zgariat ulterior. Pisicile simt cand ceva li se pregateste, asa ca tratati momentul cu indiferenta, nu va exprimati emotiile. Cu o ora inainte de baie antrenati pisica intr-o activitate placuta. Apoi puneti-o in fata faptului implinit.

Este de un real ajutor sa mai aveti aproape si un asistent, mai ales in cazul pisicilor suparate pe baie. Aceea persoana va va tine pisica sa nu evadeze din lighean, evetual sa nu muste, pentru ca dumneavoastra sa puteti sa functionati la parametri maximi. Optati pentru un lighean suficient de mare in care sa o imbaiati, in detrimentul intregii cazi de baie. Pisica se va simti mai in siguranta intr-un spatiu mai restrans, cu mai putina apa. Unii stapani prefera sa isi imbaieze pisica in chiuveta: este la inaltimea potrivita, va puteti misca mai lejer si controlati mai bine pisica, asta daca e o pisica obisnuita cu baia ce nu incearca sa evadeze. Oricare ar fi vasul in care imbaiati animalul, asezati pe fundul lui un covoras de baie sau un prosop de bumbac, in care pisica isi va infinge ghearele si se va simti mai in siguranta.

Pregatiti apa dinainte sa aduceti pisica, eventual „asistentul” poate face acest lucru. Apa sa fie potrivit de calda, nici prea fierbinte dar nici rece sa imbolnaveasca animalul. Puneti doar putina apa pe fundul ligheanului. Aduceti pisica in baie, vorbiti-i pe un ton calm, mangaiati-o. Inchideti usa! Pisica  va poate scapa din cada si se poate ascunde in restul casei, umezita si neclatita. Iar daca va sta ascunsa cateva ore nu ii va fi benefic pentru sanatate. Asezati incet pisica in lighean, apoi completati cu apa calda (eventual pregatita in prealabil in alt vas) cat sa ii ajunga pana la piept, respectiv sub burta. Pe tot timpul baii vorbiti cu pisica si incurajati-o.  Nu va descurajati cand auziti urletele disperate ale felinei. Fiti rapid pentru a curma chinul mai devreme, nicidecum nu abandonati misiunea.

Mai intai cu un burete sau cu o laveta, umeziti capul pisici. Aici nu aveti voie sa veniti cu dusul sau cu mana plina cu apa. Este periculos daca ii intra in urechi sau ochi. Daca aveti la dispozitie picaturi pentru ochi cu minerale, care sa previna iritatiile, folositi-le pana nu umeziti capul. Masati usor crestetul, cu atentie, pana se umezeste bine blana. Apoi cu mana aruncati apa si pe restul corpului. Daca pisica tolereaza puteti folosi dusul, reglat la o viteza mica a apei si al temperatura potrivita. Cand blana este bine umectata, turnati in palma putin sampon special pentru pisici si cu miscari vioaie masati bine toata blana animalului. Insistati in regiunea anala unde este de obicei ami multa mizerie. Lasati sa actioneze 20 de secunde, dupa care purcedeti la clatire. Cu apa salvata intr-un alt vas sau cu dusul clatiti bine blana pana cand apa ce se scurge ramane curata. Stoarceti blana pisicii prin apasare cu mana viguros, pe tot corpul. Luati animalul si inveliti-l intr-un prosop gros de bumbac.

Laudati si incurajati!

Uscati pisica cu prosopul cu miscari energice. Daca aveti la dispozitie puteti folosi un uscator de par, tinut la distanta. Nu tineti  uscatorul indreptat inspre fata animalului. Dupa ce s-a uscat asezati pisica intr-un loc calduros si oferiti-i recompense delicioase. Acum este momentul sa taiati si unghiile daca nu ati facut-o  inaintea baii. Cand este complet uscata blana periati bine pisica, eventual indepartati ghemotoacele de par incalcit. Acum veti avea o pisica curata, placut mirositoare, nuami buna de alintat.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


1 Comentarii
  • Anonim a scris la 20.05.2011 15:14:

    citisem intr-o carte cum ca nu este indicata taierea unghiilor deoarece le-ar produce durere fizica si le-ar dezavantaja in contactul cu alte feline, la catarari, vanatoare. probabil in cazul unei pisici de apartament este necesara taierea unghiilor.

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro