Pisica, experta in framantat!

pisica neagraPentru stapanii aflati la prima experienta cu o pisica de companie, framantatul pisicii poate fi amuzant sau poate ridica semne de intrebare in ceea ce priveste sanatatea pisicii. Expertii in pisic-ologie stiu ca nu exista mata care sa nu etaleze acest comportament macar o data in viata. Dar sa vedem cum se manifesta aceasta actiune si ce doreste sa transmita pisica!

Ce este framantatul?

Numim astfel aceasta actiune deoarece seamana izbitor de mult cu framantatul aluatului de catre bunica noastra. Pisica efectueaza o serie de miscari alternative de impingere si tractiune cu cele doua membre anterioare sau, uneori, cu toate cele patru picioruse. Miscarea poate fi lina, pernutele se desprind aproape imperceptibil de pe obiectul framantat, sau poate fi ritmata, ca un mers cadentat, doar ca executat pe loc.

Pe durata acestui exercitiu, pisica toarce de zor si apare extrem de concentrata si/sau relaxata. E foarte dificil sa distragi atentia unei pisici aflate in plin proces de “framantare”.

In momentul in care isi retrage labuta de pe patura de eexemplu, pisica foloseste ghearele. Daca abdomenul vostru este cel framantat, atunci aceasta manevra se poate dovedi foarte dureroasa.

Pisica poate framanta orice: de la canapele la diverse parti ale corpulu stapanului, asternuturi de pat, perne, paturi, covoare, iarba etc.

Cum se traduce acest comportament?

Exista multe teorii care incearca sa explice acest tip de comportament. Le vom prezenta pe cele mai viabile.

Inca de mic, puiul de pisica exerseaza aceasta actiune. El invata sa framante in acelasi timp in care invata sa toarca. In momentul in care sunt alaptati pisoii framanta gentil, fara gheare, abdomenul pisicii, in jurul mameloanelor, pentru a stimula lactatia. Acest gest are un imens efect psihologic pozitiv, intrucat este urmat de eliberarea de lapte cald si delicios.

Unii specialisti considera ca framantatul este doar o reminescenta a experientei din copilarie. Pisica realizeaza aceasta actiune pentru a-si aminti de un moment placut din trecut, fapt ce ii confera o stare de bine.

O alta teorie spuna ca doar pisicile care au fost intarcate sau despartite de mama prea devreme dezvolta acest comportament. Tindem sa credem ca azest concept este eronate, deoarece toate pisicile framanta la un moment dat. Si este greu de crezut ca toate pisicile au fost intarcate prea devreme. Chiar si pisicile ce cresc alaturi de mama lor executa aceasta manevra.

Framantatul este adanc intiparit in genetica pisicii. In trecut, pisiciile salbatice isi construiau culcus in diferite locuri. Ele executau astfel de miscari de framantare, pentru aseza frunzele uscate sau iarba inalta. Astfel isi creau un culcus moale si bine consolidat.

Aceasta teorie pare sa fie cea mai adecvata, intrucat majoritatea pisicile executa aceste miscari inainte de a se pune la culcare. Framanta patura sau perna, la fel cum facem si noi atunci cand ne aranjam asternuturile de pat.

Framantatul mai are si o explicatie fiziologica. Pernutele sunt dotate cu glande de miros, aflate la baza ghearelor. In momentul in care pisica apasa si isi retarge labutele, aceste glande elibereaza o secretie olfactiva, cu rol major in marcarea teritoriului. Este ca o amprenta personala a pisicii. In acest mod pisica isi afirma autoritatea asupra acestui culcus sau teritoriu.

Pisicile femele dezvolta acest comportament inainte de a imtra in calduri, dar si pe durata procesului de imperechere. Pozitia adoptata este una caracteristica.

In calitate de stapan, ar trebui sa va simtiti maguliti in momentul in care pisica vine si va framanta abdomenul ( de regula). Este un gest de mare afectiune. Probabil va considera mama adoptiva. Cu siguranta sunteti o persoana speciala pentru ea.

Totusi, daca pisica nu are unghiile taiate, acest gest de afectiune poate fi foarte dureros. In cazul obiectelor, framantatul cu ghearele netaiate, poate fi o actiune distructiva. In plus, si pisica poate suferi raniri daca vreuna din gheare ramane blocata in vreo testura.

De aceea este recomandat sa scurtati ghearele pisicii, periodic.

In concluzie, framantatul este o actiune extrem de placuta pentru pisica. Denota multumire de sine, buna-dispozitie sau poate dorinta unui somn linistit.



Sursa foto


Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

1 Comentarii
  • lili a scris la 15.09.2014 07:47:

    multumim pt explicatii

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro