Pinguinul Adelie - Pygoscelis adeliae

Pinguinul Adelie - Pygoscelis adeliae

Distribuție și habitat

Pinguinul Adelie se găsește doar în regiunea antarctică. Acești pinguini se înmulțesc pe coastele Antarcticăi și pe insulele din jur. Zona în care populația de pinguini Adelie e cea mai abundentă este în Marea Ross.

Ținând cont că trebuie să trăiască în regiunea antarctică, pinguinii Adelie trebuie să suporte temperaturi extrem de scăzute. În timpul lunilor de iarnă aceștia locuiesc pe platformele înghețate de-a lungul coastelor, astfel încât vor avea acces mai ușor la hrană. Krilul, elementul principal al dietei lor, se hrănește cu planctonul care trăiește sub gheața formată la suprafața apei.


Astfel, în aceste zone krilul se găsește din abundență. În timpul perioadei de împerechere, primăvara și vara, pinguinii Adelie migrează către plaje pentru a-și construi cuiburile pe solul lipsit de gheață. Accesul la apă în locul în care pinguinii Adelie își construiesc cuiburile înseamnă acces imediat la hrană atât pentru ei, cât și pentru puii lor.

Descriere

Pinguinii Adelie sunt una dintre cele mai mici specii de pinguini. Aceștia au o înălțime de aproximativ 60 cm. Pinguinii Adelie au penaj de culoare neagră pe spate, pe coadă, pe cap și pe față. Aceștia sunt colorați cu alb pe abdomen și au câte un inel de aceeași culoare în jurul ochilor. Penele acestora acoperă jumătate din ciocul de culoare neagră și portocaliu la bază. Picioarele acestora sunt de culoarea albă spre roz și au tălpile negre.

Reproducerea

Inițial, masculul de pinguin Adelie se așează la aproximativ 4 metri de femela de care este interesat și începe să-și arate înălțimea, își arcuiește gâtul și clănțăne din cioc. Acest fel de comportament servește și ca masculul să-și arate teritoriul în colonie. La începutul primăverii, pinguinii Adelie migrează către zonele de împerechere. Prima dată ajung masculii. Fiecare partener îi recunoaște vocea perechii și ține minte locul în care au avut cuib în anul precedent. Aceste perechi se reunesc an după an, până în momentul în care unul dintre parteneri nu mai apare la cuib. Masculii arată măsuri defensive clănțănind din cioc și scoțând sunete pentru a-și proteja teritoriul și perechea.

De obicei, pinguinii Adelie se întorc la același loc de împerechere la începutul primăverii. Faptul că durata zilei la începutul primăverii începe să crească stimulează pinguinii să-și înceapă perioada de hiperfagie, adică să se hrănească foarte mult. Aceștia se vor hrăni continuu pentru a stoca grăsime astfel încât să le ajungă pe toată perioada incubației. Pinguinii vor construi cuiburi din pietre în care femelele vor depune două ouă. Pinguini Adelie produc de obicei câte doi pui în fiecare sezon de împerechere. Ouăle vor fi incubate timp de aproximativ 36 de zile. Părinții au grijă de pui cu rândul timp aproximativ patru săptămâni după eclozare. După această perioadă, puii de pinguin Adelie vor intra într-o creșă cu alți pui pentru a fi protejați. În acest moment, ambii părinți se vor întoarce în mare să se hrănească.

Ambii părinți vor investi foarte mult în puii lor. În timpul perioadei de incubație, atât femelele cât și masculii clocesc cu rândul, timp în care celălalt se hrănește. După eclozare, ambii părinți caută cu rândul hrană pentru pui. Pui tocmai ieșiți din ou sunt acoperiți cu puf și nu se pot hrăni singuri. La patru săptămâni după ce puii au eclozat,  sunt duși să fie îngrijiți în creșă, timp în care vor fi hrăniți în continuare de către ambii părinți. După aproximativ 56 de zile de creșă, puii de pinguin Adelie devin independenți.

Durata de viață

Rata de supraviețuire a puilor de pinguin Adelie este mai mică la indivizii care încep să se împerecheze la vârste mici, adică între trei și cinci ani. Pe de altă parte, indivizii care încearcă să se împerecheze la vârste fragede tind mai târziu să aibă o rată de supraviețuire a puilor mai mare decât cei care încep să se împerecheze la vârsta cuprinsă între cinci și șase ani. Se cunosc cazuri în care pinguinii Adelie au trăit și 16 ani.

Comportament

Pinguinul Adelie este o specie foarte socială. În mod constant, aceștia interacționează cu alți indivizi din grupul lor sau din colonie.

Aceștia migrează împreună de la banchiză până la plajele unde are loc împerecherea. Nu se știe să există o structură socială în interiorul coloniei. De asemenea, pinguinii Adelie vânează împreună. Stând în grup scade riscul de prădare și le crește eficiența la a/și găsi hrană.

În timp ce înoată,  pinguinii Adelie pot sări din apă, iar până să ajungă înapoi aceștia apucă să respire. Pe uscat, pinguinii se deplasează în mai multe feluri. De obicei pinguinii Adelie merg în poziție verticală, clătinat, sau pot aluneca pe burtă pe gheață și zăpadă.

Teritoriu

Pinguinii Adelie nu au un teritoriu determinat pe care să-l apere, își apără doar zona din imediata apropiere a cuibului.



Comunicare și percepție

Pinguinii Adelie sunt păsări foarte sociale și, din acest motiv, comunicarea este foarte importantă atât cu vecinii cât și cu perechea. Cel mai important mijloc de comunicare cu vecinii este postura. Cuplurile comunică atât prin postură, cât și prin sunete care sunt recunoscute de către parteneri.

Hrana

Sursa principală de hrană pentru pinguinii Adelie este reprezentată de kril. Aceștia mai pot consuma pește și moluște. Pinguinii Adelie pot stoca grăsime pe care o vor regurgita mai târziu pentru a-și hrăni puii proaspăt ieșiți din ou.

Prădători

În mod normal, prădătorii pinguinilor Adelie sunt reprezentați de către foca leopard, balena ucigașa și pescărușii arctici. Focile leopard sunt cel mai mare prădător al pinguinilor Adelie, iar prădarea are loc de obicei la marginea banchizei. Focile leopard nu reprezintă niciodată o problemă pentru pinguinii de pe țărm, deoarece acestea vin pe țărm doar pentru a dormi și a se odihni.

Pinguinii Adelie au învățat sa evite acești prădători înotând în grup, evitând gheața subțire și petrecând cât mai puțin timp în apă la o distanță mai mică de 200 de metri de țărm. Balenele ucigașe de obicei prădează specii mai mari de pinguini, dar ocazional să hrănesc și cu pinguini Adelie. Pescărușii arctici atacă de obicei ouăle și puii nesupravegheați de către părinți sau de la marginea creșelor.

Conservare

Conform listei IUCN, specia nu este amenințată cu dispariția. În ultimii ani s-a remarcat o creștere a efectivelor de pinguini Adelie.
 

Autor: Nicolae Hasegan

1 Comentarii
  • Mihai a scris la 26.12.2014 17:23:

    Cele mai noi oferte de lucru! Seriozitate maxima! Contract legal si incheiat imediat! Au inceput primele plati! Foarte multi oameni lucreaza deja cu noi! NU e joc piramidal si NU e MLM! Cei care au inceput activitatea sunt foarte multumiti! Lucrati 3 ore pe zi, ca operator online, si castigati 300 dolari lunar! Va trimitem detalii dupa ce expediati textul "Info" la adresa de email: mihaivladeanu@yahoo.com

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro