Pestele paradis (Macropodus opercularis)

Pestele paradis (Macropodus opercularis)

peste Se spune despre pestele paradis ca a fost piatra de temelie a acvaristicii, fiind primul peste de apa dulce crescut de dragul hobby-ului.  A fost al doilea cel mai popular peste de acvariu, dupa carasul auriu si printre primii importati in Europa, in secolul al XIX-lea (1869 in Franta). Pestele paradis a castigat simpatia tuturor pasionatilor de acvarii de la vremea aceea deoarece este frumos colorat, usor de ingrijit si foarte rezistent. Daca a supravietuit inceputurilor acvaristicii, cu siguranta paradisul va trai si in mainile unui acvarist incepator. De asemenea, pestele paradis este si foarte usor de inmultit.

Distributie si habitat

Pestele paradis face parte din familia Osphronemidae alaturi de Gourami si Betta splendes, asemanandu-se cu acestia in multe privinte.

Macropodus opercularis traieste in Asia de Sud-Est (China, Vietnam, Taiwan, Cambogia, Korea) si mai nou a fost  introdus in Madagascar si SUA. Prefera apele statatoare si garlele asociate marilor rauri, orezariile si iazurile de irigatii, mlastiniile si baltile. Apa in care se simt cel mai bine trebuie sa fie lipsita de curenti.

Descriere

Pestele paradis are dimensiuni medii. Masculii sunt mai mari decat femelele (10-11 cm, pe cand femelele masoara 8 cm) si mai viu colorati. Femelele au o culoare stearsa si sunt mai rotunjoare. La maturitate, masculii etaleaza inotatoarele fine si alungite, cu varfurile ascutite. Coada este bifurcata si este cea mai lunga inotatoare (poate ajunge pana la 3-5 cm).

Coloritul de fond este gri-verzui, insa dungile verticale de un rosu si albastru aprins atrag toate privirile. Mici pete negre sau colorate infrumuseteaza corpul si inotatoarele. Coada este de obicei rosie. In prezent exista o serie de varietati de culoare (albino, negru etc).

Ca toti specii din familia lui, pestele paradis este inzestrat cu organul-labirint, care actioneaza ca un plaman, permitandu-i pestelui sa respire si aer atmosferic, pe langa cel din apa. Speranta de viata este de 6 ani, insa in conditii excelente de acvariu poate ajunge si pana la 8 ani.

Temperament

Paradisul este un peste energic, inteligent si curios. Inoata prin tot acvariul si nu este deloc plictisitor.

Desi de multe ori este recomandat ca fiind un peste potrivit pentru acvariul comunitar, realitatea nu este intotdeauna asa. Ca si fratii lor Betta, masculii de peste paradis tind sa fie agresivi, in special cu alti masculi din specia lor, dar uneori si cu ceilalti pesti din acvariu, mai ales daca le seamana. Pestii mici, crabii, melcii sau crevetele risca sa fie consumati de paradisi.

Intr-un acvariu puneti un singur mascul matur si una sau doua femele.  De regula femelele se tolereaza reciproc, insa exista si temperamente  mai belicoase, depinde de ce noroc aveti. Daca doriti si alti pesti in acvariu optati pentru specii linistite, usor mai mari decat paradisul, care sa nu ii semene si care la randul lor sa nu atenteze la inotatoarele fine lae pestelui nostru. Desi se spune ca paradisul este un bun companion pentru carasul auriu, uitati de aceasta poveste. Agresivitatea paradisului este greu de tolerat de catre blajinii carasi.

Acvariul

O pereche de pesti paradis are nevoie de cel putin 80 de litri pentru a se simti  confortabil.  Daca doriti sa adaugati si alti pesti, cresteti capacitatea vasului.

Acvariul in care traieste cuplul trebuie sa fie bine plantat si dotat cu multe ascunzatori, unde femela sa se poata retrage daca masculul devine prea agasant (si de multe ori se intampla asa). Mai multe femele in apa, mai putin stres penru ele! Nu omiteti sa introduceti si plante de suprafata, utile atunci cand pestii doresc sa se reproduca. Decorati acvariul si cu pietre sau lemn. Alegeti un substrat mai inchis la culoare, care va ccentua coloritul frumos al pestilor. Dotati acvariul cu un capac, intrucat acesti pesti sunt recunoscuti saritori.

Pestele paradis este rezistent si tolereaza o marja mare in ceea ce priveste parametrii apei.  Temperatura poate varia intre 17o si 28o Celsius, fapt ce face sa fie potriviti pentru acvariile lipsite de incalzitor sau cele tinute afara (mai putin iarna). pH-ul poate fi cuprins intre 6 si 8, iar duritatea intre 5-30 dGH. Iluminarea sa fie moderata. Acvariul are nevoie de o buna filtrare, insa care sa nu dea nastere unor curenti puternici. Dupa cum aminteam, pestele paradis prefera apele calme.

Reproducerea

Paradisul se inmulteste usor si este recomandat celor aflati la prima lor experienta de acest tip. La fel ca toti pestii labirint, masculul construieste la suprafata apei un cuib din bule, unde invita femela sa isi depuna icrele.

Pentru reproducere amenajati un acvariu separat de cel comunitar. Parintii isi consuma puietul, daca nu sunt despartiti la timp. Acvariul nu trebuie sa fie mare, dar sa detina o coloana de apa de vreo 20 de cm. Asezati cateva plante de suprafata, un burete bolborositor si un incalzitor. Temperatura de inmultire trebuie sa fie in jur de 24o Celsius. Nu este necesar substratul.

Asezati perechea in acvariul de reproducere, atunci cand observati ca femela are burta rotunjoara, plina cu icre. La inceput masculul o va agresa, de aceea este important sa existe plante unde sa se ascunda.

Dupa ce a cosntruit cuibul, masculul incolteste femela imediat dedesubt. Trupurile li se contopesc, iar icrele si sperma sunt eliminate simultan. Dupa actul reproducator, femela epuizata se lasa la fund. Ceremonia se poate repeta de cateva ori pana cand ea este golita de oua. Icrele plutesc in zona cuibului, iar orice ou cazut pe fundul apei este inapoiat cu grija in cuib  de catre mascul. De regula, femela este izgonita de tata imediat dupa ce reproducerea s-a incheiat, asa ca e timpul sa o scoateti afara.

Tatal ramane cu ouale pana cand acestea eclozeaza (1-3 zile). Un singur cuplu poate depune pana la 500 de icre. Dupa eclozare puii sunt capabili sa inoate, moment in care cuibul se risipeste. Scoateti masculul din acvariu deoarece va fi foarte tentat sa ii vaneze. Puii vor fi hraniti cu infuzori sau hrana lichida pentru puiet. Pregatiti-va sa aveti de-a face cu un numar mari de pestisori.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro