Perierea blanii cainilor

Perierea blanii cainilor

periere cainePerierea este un aspect de baza al detinerii si ingrijirii unui caine, pe care ni-l dorim sanatos si aratos. La fel ca la oameni periodic trebuie sa acordam atentie parului, sa nu-l lasam sa se incalceasca, sa se murdareasca sau sa se raspandeasca peste tot prin locuinta. Perierea poate parea o actiune banala, insa si aici trebuie respectate niste reguli usoare pentru a avea rezultatele cele mai bune si pentru a nu chinui animalul.

Acomodarea cu peria
Este foarte important ca un catel sau chiar un adult, care nu a mai experimentat aceasta manopera, sa fie obisnuit cu peria si periatul. O buna socializare duce la usurinta si placere mai tarziu, pentru ca majoritatea cainilor savureaza momentele cand sunt pieptenati. Atrageti animalul cu o gustare, lasati-l sa se obisnuiasca cu unealta din mana dumneavoastra, apoi laudandu-l si recompensandu-l aplicati peria pe blana lui, mai putin timp la inceput, crescand pe parcurs numarul de aplicari si perieri. Evitati sa insistati daca animalului nu ii mai face placere, nu va doriti sa fie o experienta neplacuta pentru el si sa o evite pe viitor.

De ce sa periem cainele?
In primul rand pentru ca doar asa putem avea grija ca blana lui sa fie curata si sanatoasa. Se evita imprastierea parului pe covor sau haine. In perioada de naparlire ajutam cainele sa scape mai repede de parul mort si astfel pielea sa respire mai bine. Este un moment placut pentru catel deoarece petrece timp cu dumneavoastra si astfel va intariti legatura de prietenie. Periatul stimuleaza circulatia periferica a tegumentului, care e mai bine hranit si implicit mai sanatos. In timpul periatului putem face o analiza a blanii si pielii animalului, cat de sanatoasa este (blana trebuie sa fie lucioasa, ferma, unsa; nu uscata, friabila si lipsita de stralucire). Deasemnea astfel se pot observa si eventuali paraziti, care la o analiza sumara pot scapa neobservati.

Pregatirea pentru periat
Trebuie achizitionate perii si pieptene potrivite pentru fiecare tip de par, astfel:

- Caini cu par lung ( Collie, Spaniel Tibetan) perii cu dinti rari, rezistenti (metalici), pieptene metalic cu dinti rari, perii pentru indepartarea ghemotoacelor de par. Acestea sunt utile si la rasele cu blana dublu-stratificata (Ciobanesc german, Terra Nova)

- Caini cu par sarmos (Terrieri, Teckel) perii si pieptene metalice cu dinti scurti si desi.
Caini cu par scurt (retreiveri, Beagle, Brac) perii cu dinti desi si scurti fie metalici fie de plastic.

- Caini cu par matasos (Maltez, Yorkshire Terrier) perii moi din plastic sau fibre naturale, pieptene metalic cu dinti rari.

La periile metalice pentru a fi mai confortabile ar fi de dorit  sa aiba in vaful perilor protectie de cauciuc sau plastic. Pentru cainii care se tem de perii sau ca accesoriu la periat se pot achizitiona si manusi pentru periat. Sunt recomandat la final pentru a netezi si a crea o senzatie placuta cainelui.

Cum periem?
Se incepe de la cap, avand mereu grija sa nu ranim animalul. Se foloseste pieptenul pentru parul din zona ochilor, bot sau urechi. La rasele cu par lung pe urechi se prinde verful urechii cu un deget, pentru a avea mereu control asupra ei, si se periaza in sensul de crestere al parului.

Se continua cu spatele si flancurile periind inspre coada in sensul de crestere al parului, exceptie fac rasele care prezinta si subpar, la care mai intai se actioneaza in raspar, sa se scoata la suprafata parul moale mort de dedesubt. Mai apoi se reia actiunea de data aceasta in sensul de crestere al parului. la rasele cu par lung sensul este de la piele spre extremitate si niciodata invers.

La rasele cu par scurt sau sarmos nu e necesara perierea picioarelor si a cozii. La celelalte rase se respecta si la acest nivel regulile de mai sus.

Daca descoperiti smocuri de par incalcit folositi un pieptene pentru descalcit parul. Exista produse cosmetice speciale pentru acest lucru, care se aplica pe calti, se asteapta cateva secunde, apoi se actioneaza cu pieptenele, parul desfacandu-se mai usor. Daca aceasta actiune va depaseste si au incepeti sa chinuiti animalul, cel mai bine cereti ajutorul unui specialist.

Cat de des?
Frecventa perierii depinde tot de lungimea si tipul blanii animalului. La cainii cu par lung si al cei cu par matasos (ei au par care creste continuu si nu blana) perierea ar trebui sa fie zilnic sau cel putin de cateva ori pe saptamana. La cei cu par scurt si sau sarmos e suficient o data la cateva saptamani. Atentie insa in perioada de naparlire cand aceasta manopera se face zilnic sau in concordanta cu amploarea naparlirii cainelui dumneavoastra. Cu cat indepartati prin periere mai mult par cu atat veti avea mai putin prin locuinta. Puii ar trebui si  ei periati zilnic 2-3 minute, pentru a se acomoda cu acest procedeu.

Periati cainele cu blandete, comunicati cu el pe un ton prietenesc si bucurati-va impreuna de acest moment. Un lucru atat de util poate fi si placut, depinde doar de dumneavoastra.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro