Paunul domestic - intretinere

Paunul domestic - intretinere

paunulIntr-un articol anterior am discutat despre frumusetea naturala a paunului albastru, originea lui, organizarea sociala si locul aparte pe care il detine in cultura orientala. Daca toate acestea v-au facut sa va indragostiti de aceasta pasare fascinanta si v-au convins ca e momentul sa detineti si dumneavoastra o astfel de bijuterie, atunci acest articol are menirea sa va ghideze prin tainele cresterii paunilor domestici.

In tara de origine, India, paunii sunt considerati pasari domestice de mai bine de 2000 de ani. De-a lungul timpului au ajuns sa impodobeasca gradinile  nobilimii din toate tarile europene. Iar in zilele noastre paunii nu mai reprezinta o exprimare a opulentei ci pot fi intalniti oriunde: la oras, la tara. Istoria indelungata a facut ca acest drum pe care doriti sa pasiti sa fie bine batatorit. Totusi pe internet, in limba romana, veti gasi putine informatii despre cresterea paunilor. In continuare vom prezenta pe scurt cele mai importante aspecte despre ingrijirea paunilor, documentate din mai multe surse, folositoare oricarui neintiat in intretinerea paunilor. Daca doriti sa dezvoltati o afacere din cresterea acestor pasari va recomandam sa apelati la sfatul unui specialist sau al unui crescator experimentat.

Adapostire

Exista cateva criterii esentiale pe care trebuie sa le indepliniti la acest capitol:

- spatiu generos
- adapost impotriva intemperiilor
- acordul vecinilor

Vom incepe cu ultimul criteriu, care poate fi eliminatoriu. Paunii sunt pasari vocale, care scot in jur de 10 sunete distincte care marcheaza diferitele stari in care se afla. Tipetele sunt ascutite si stridente, nefiind incantatoare ca trilurile altor zburatoare. Sunt mai frecvente in perioada imperecherii sau atunci cand pasarea se simte amenintata.  Dimineata devreme si seara la apus paunul este cel mai galagios. Unii oameni pot accepta tipetele, dar sunt si cei care le gasesc deranjante. Discutati cu vecinii inainte de a achizitiona un paun. Expuneti obiectiv situatia si ajungeti de comun acord la o concluzie. Puneti-va in locul vecinului, care este trezit la 4 dimineata  de un paun, pregatit sa curteze o femela din preajma. Acesta este doar un aspect. In aditie, paunii sunt si pasari plimbarete. Daca nu au suficient spatiu la dispozitie vor fi curiosi sa caute mancare sau copaci pentru cocotat in curtile/ gradinile vecine. Sa nu va mirati  daca va gasiti paunul urcat tocmai in varful casei vecine. Trebuie sa aveti o relatie buna cu vecinii din doua puncte de vedere: sa treaca cu vederea micile escapade ale pasarilor pe teritoriul lor si sa nu le raneasca si sa va anunte degraba asupra evadarii. Paunii pot provoca stricaciuni si la nivelul recoltelor din gradina. Trebuie sa luati in calcul toate aceste aspecte inainte de a aduce pasarile in gospodaria dumneavoastra. Daca nu aveti vecini in imediata apropiere atunci va puteti considera norocos.

Dupa cum aminteam si mai sus, paunii sunt pasari care iubesc spatiile vaste. Cu cat aveti mai mult teren la dispozitie cu atat mai bine. Pasarile vor fi fericite, iar dumneavoastra veti avea de-a face cu mai putine evadari. Gradinile cu pasune sunt ideale pentru ei. Daca din loc in loc exista si cate un copac inalt, cu atat mai bine. Paunii crescuti liberi se dezvolta mai frumos si va vor oferi mai des spectacole vizuale.

Paunii pot fi crescuti si in tarcuri acoperite. Ei sunt pasari zburatoare, de aceea acoperisul este esential. Nu este solutia ideala pentru pasarile tinute pentru ornament. Repet: paunii iubesc libertatea, iar un astfel de tarc reprezinta inchisoarea pe viata. Tarcul inchise sunt folosite de catre fermele de pauni, unde paunii petrec un timp mai limitat, pana sunt trimisi la stapanii definitivi.

Cu toate acestea tarcul acoperit cu sarma plasa este necesar intr-o anumita situatie: cand aducem  noul paun acasa. Se recomanda tinerea captiva a pasarii in primele 3-4 saptamani de cand este adus pe proprietate. In acest interval paunul are timp sa se acomodeze cu imprejurimile, stapanul si toate celelalte conditii de mediu. Tarcul ar trebui sa fie construit din sarma plasa sau alt material prin care pasarea poate sa vada in exterior. Ideal ar fi sa se amplaseze cu fata spre curtea sau gradina in care va fi eliberat paunul.  In acest tarc amplasati o stinghie pe care pasarea sa poata sta cocotata atunci cand inopteaza. Stinghia de lemn va fi pozitionata la cel putin 1 metru de sol, pentru ca trena paunul sa nu atinga pamantul si sa se altereze. O portiune a tarcului va fi acoperita deoarece paunii nu tolereaza ploaia. De preferinta zona in care se afla stinghia sa fie cea cu acoperis, pentu ca atunci cand ploua noaptea paunul sa se poata odihni in pace.

Pe durata acestei perioade de acliatizare a paunilor plasati in tarc doar un recipient cu apa proaspata. Oferiti hrana personal de cateva ori pe zi, in principiu de fiecare data cand treceti pe langa tarcul pasarilor. In acest mod paunii vor asocia hrana cu prezenta dumneavoastra si se vor apropia de stapan. La finalul perioadei de acomodare, cand constatati ca pasarile s-au mai imblanzit si accepta prezenta stapanului, este momentul sa le eliberati. Prima oara eliberati o femela. Acestea sunt mai sociabile si nu vor cauza probleme. Treptat eliberati fiecare femela (daca exista mai multe) si abia peste cateva zile masculul.

Unii stapani aleg pentru adapostirea paunilor cotetele si curtile mici pentru gaini. Niciodata un paun nu se va simti bine intr-un cotet sau spatiu limitat. In plus paunii sunt pasari antisociale, exceptand suratele lor. Multi pauni sunt agresivi cu gainile sau alte pasari domestice. Astfel ca aceasta convietuire se va dovedi neplacuta si pentru ceilalti locatari. Nu incercati sa fortati paunul sa inopteze in cotete. In mediul natural ei isi petrec noaptea in spatii deschise, cocotati pe ramurile de sus ale copacilor. Daca au la dispozitie copacii, balcoane, terase sau stinghii vor fi fericiti sa se odihneasca pe ele. Nu construiti tarcuri, badocuri, cotete in speranta ca seara paunii se vor intoarce si le vor ocupa, pentru ca nu o vor face. Libertatea este cuvantul de ordine in ingrijirea paunilor. Sunt pasari speciale atat prin aspect cat si prin modul de viata. Nu incercati sa le includeti in aceeasi categorie cu „pasarile de curte” pentru ca diferentele sunt semnificative.

Daca ati decis ca tinerea in libertate este cea mai buna varianta, mai trebuie sa acordati atentie catorva lucruri. Gradina sau curtea sa fie bine inchisa/ ingradita. Nu pentru a preintampina evadarile (care oricum vor avea loc din cand in cand), ci pentru a tine pradatorii la distanta. Vulpile gasesc delicioasa carnea de paun si nu au voie  sa ajunga in apropierea lor. Atentie si la caini! Si ei pot ataca aceste pasari. Daca locuiti in apropierea soselelor circulate exista riscul ca un paun evadat sa fie lovit de masini. Incercati sa preveniti evadarea in directia soselei. Paunii curiosi se pot urca pe masinile parcate deoarece li se pare interesant sa se priveasca in parbriz. Nu lasati masinile in apropierea lor daca nu va doriti zgarieturi sau fecale imprastiate peste tot.

Comportament social

Un grup standard de pauni este format dintr-un mascul si 4-5 femele. Aceasta varianta este perfecta daca doriti sa inmultiti pasarile, dar si daca singurul scop este ornamentul. Daca nu doriti atat de multi pauni, o pereche de un mascul si o femela este  binevenita. Bineinteles ca veti fi tentati sa detineti mai multi masculi, intrucat ei sunt cei mai frumosi.  Insa intre masculi se manifesta rivalitatea, iar luptele pot fi foarte dese si sangeroase.  Totusi s-a observat ca se poate ajunge la o ierarhizare, masculul alfa fiind respectat de ceilalti, iar luptele nu isi mai au logica. In general un mascul mai batran accepta cu usurinta 1- 2 masculi mai tineri. Daca optati pentru mai multi masculi atunci trebuie sa sporiti si numarul femelelor.  Ele sunt cele care determina paunii sa isi etaleze cozile.

Paunii sunt atenti cu igiena. Baile de nisip sunt foarte importante.  Puneti la dispozitie o groapa cu nisip curat, iar ei isi vor mentine penajul impecabil.

Dieta

Paunii sunt omnivori si putin pretentiosi. Regimul lor alimentar este similar cu cel al curcanilor. Au nevoie de un procent mai ridicat de proteine (20%) decat gainile. Pentru a hrani corect si complet paunul optati pentru furajele din comert, special formulate pentru curcani. Daca optati pentru semintele de cereale atunci trebuie sa cresteti aportul de proteine. Hrana uscata pentru pisici este folositoare in acest sens. Paunii crescuti liberi, pe o pasune, isi vor procura singuri proteinele vanand insecte, viermi, rozatoare mici. Semintele negre de floarea- soarelui  nedecojite sunt o delicatesa pentru pauni. 15%- 20% din dieta poate fi formata din aceste seminte. Pentru paunii crescuti in tarcuri, ce nu au acces la vegetale naturale, este necesar sa le oferiti dumneavoastra, zilnic, legume si fructe proaspete.  Paunii vor invata repede cine este furnizorul de hrana si se vor napusti asupra stapanului cand acest are mancare asupra sa. Uneori fura chiar si ce nu le este destinat. Asa ca atentie sa nu fiti ciupiti.

Manipulare

Paunii sunt reticienti cu strainii si rar accepta sa fie mangaiati. Pot fi atrasi cu mancare si hraniti din mana. Precautie in cazul copiilor care pot fi muscati, involuntar. In spatiu deschis paunii sunt greu de prins. Daca este necesara prinderea lor ademeniti-i cu mancare intr-un tarc. Aruncati pe pasare o patura sau o plasa ca cea de pescuit, pentru imobilizare. Prindeti intr-o mana picioarele si cu cealalta aripile. Paunii se apara eficient cu picioarele si va pot zgaria serios daca nu le imobilizati.

Ingrijirea paunilor nu este o activitate pentru oricine. Putem spune ca este „frumusete cu un pret”. Paunii cer o atentie speciala, iar stapanii trebuie sa stie de la inceput la ce se inhama. Daca nu reusiti sa oferiti majoritatea dintre conditiile de mai sus, atunci paunul nu este pasarea domestica potrivita pentru dumneavoastra.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


1 Comentarii
  • Anonim a scris la 02.12.2013 20:09:

    paunii pot muri din diferite motive , ai mei s-au imbolnavit ,iam tratat si au scapat : de obicei au diarie si ii tratez cu ENTEROGUARD. Simtome : stau prosti , cauta singuratatea si cel mai important nu maninca.

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro