Paraziti intestinali la caini - viermii inelati

Paraziti intestinali la caini - viermii inelati

catel micInfectiile cu viermi inelati sunt cele mai des intalnite la caini. 95% dintre cateii nou- nascuti sunt parazitati cu astfel de viermi. Larvele acestor viermi se transmit foarte usor de la mama transplacentar sau mai tarziu prin alaptare, de aceea aproape orice pui de caine este susceptibil de infectie cu viermi inelati. Exista peste 2000 de specii de viermi inelati („roundworms”) insa doar 2 specii paraziteaza cainele: Toxocara canis si Toxascaris leonina. Cea din urma infecteaza si pisicile. Deoarece tabloul clinic si tratamentul acestor doua specii sunt identice, in practica de zi cu zi nu se face un examen de laborator pentru a vedea care anume dintre specii paraziteaza un anumit pacient. De aceea si noi le vom aborda impreuna in acest articol.

T. canis si T. leonina au corpul de forma cilindrica. Lungimea medie este de 7-12  cm, indivizii de sex feminin sunt mai lungi putand ajunge chiar pana la 20 de cm. Spre deosebire de viermii intestinali cu carlig, viermii inelati nu se ataseaza de peretele intestinal. Ei se hranesc cu alimentele partial digerate, putem spune ca practic plutesc prin mancarea lor.

Ciclul de viata

Toxocara canis

Cand vine vorba despre ciclul de viata cele doua specii se diferentiaza putin. T. canis poseda 4 stadii de dezvoltare. Totul incepe cu oul care este eliminat de gazda canina prin fecale. Acesta ajunge in mediul extern unde dureaza aproximativ o luna pana cand embrionul devine infectios si este capabil de a parazita o posibila gazda. Aceasta perioada variaza in functie de conditiile de mediu, din pacate ouale acestor viermi pot face fata unor conditii destul de vitrege. O data devenite infectioase ouale pot ramane astfel luni sau chiar ani de zile. In stadiul al doilea ouale, care contin larva, sunt ingerate accidental de caine sau de un alt animal. Ouale eclozeaza in tractul intestinal ale gazdei, dupa care depasesc peretele intestinului pentru a ajunge in alte tesuturi ale gazdei, stabilindu-se aici sun forma unor chisturi. Daca gazda este un caine ciclul de viata se continua cu stadiul al treilea. Daca gazda este un alt animal, de obicei rozatoare, larva va astepta ca animalul sa fie consumat de un caine pentru a trece in urmatorul stadiu. In acest stadiu al doilea larva poate trai perioade lungi de timp. In stadiul al treilea larva s-a stabilit sub forma de chisturi in ficatul cainelui de unde va migra in plamanii acestuia. Aici produce iritatia acestora si provoaca tusea. In timpul tusei larvele sunt expulzate din plamani in gatul cainelui, de unde pot fi inghite. Scopul acestui al treilea nivel este acela de a ajunge din nou in intestin. Daca avem o catea gestanta atunci larvele nu vor mai migra spre pamanii mamei si vor trece transplacentar in organismul puilor, ajungand in plamanii acestora. Acelasi fapt poate avea loc in timpul alaptarii puilor, daca larva nu a ajuns  la ei  cand erau inca in uter. In al patrulea stadiu larvele ajunse in intestin se maturizeaza, devin viermi inelati care sunt capabili sa se reproduca.

Toxascaris leonina

Nu are un ciclu de viata atat de complicat. Larvele aflate in stadiul la doilea sunt ingerate de caine, iar o data ajunse in intestin se maturizeaza. Poate dura 2 3 luni pana cand vor fi apte sa se inmulteasca si sa reinceapa ciclul.

Simptome

La cainii adulti purtatori de larve in forma chistica  e foarte posibil sa nu existe nici un simptom. Daca larvele au ajuns in plamani cainele va prezenta tuse si poate ajunge chiar sa evolueze spre pneumonie. Tabloul clinic specific infectiei cu aceste doua specii de viermi inelati apare, in general, la pui, cand viermii sunt maturi. Catelusul va avea un abdomen umflat, ca o minge, nu va castiga in greutate si va avea dureri. Diareea si voma sunt semnele cele mai acute. Blana este lipsita de stralucire, friabila. In cazuri de parazitare severa se poate ajunge la blocaj intestinal din cauza numarului mare de viermi care obstructioneaza lumenul intestinului. In special la cateii aflati deja sub tratament, viermii pot fi eliminati in fecale sau voma. Acestia sunt albi, subtiri, asemanatori spaghetelor.

Diagnostic si tratament

Diagnosticul este pus dupa simptomele prezentate. Se poate face si o analiza a fecalelor unde vor fi descoperite oua. Dupa cum spuneam aproape orice catelus este infectat cu astfel de viermi inca de la nastere.  De aceea deparazitarea catelului este obligatorie incepand de la varsta de patru saptamani. Exista mai multe tipuri de deparazitare interne, foarte eficiente. Consultati medicul veterinar pentru a efectua aceasta deparazitare. Substanta activa paralizeaza viermele care este eliminat in fecale. In mediul extern el nu poate supravietui. Din pacate aceste medicamente nu distrug si larvele aflate in stadiile inferioare si care la un moment dat vor ajunge din nou in intestin si il vor parazita. De aceea schema de deparazitare presupune repetari la 2 saptamani, pentru a surpinde toti parazitii.

Acesti viemi inelati pot fi contractati si de catre om. Accidental putem veni in contact cu ouale acestora imprastiate in mediul inconjurator  si le putem inghiti. De aceea se recomanda spalarea mainilor oridecateori mancam ceva. Daca locuiti in casa cu un caine deparazitati-l anual. La fel si catelele gestante trebuie deparazitate.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

3 Comentarii
  • Baduleasca a scris la 24.10.2017 18:03:

    Regina regeasca esti! Absolut.

    [Răspunde]
  • Regina Regeasca a scris la 24.10.2017 18:01:

    Plake mult :)

    [Răspunde]
  • oana a scris la 28.11.2014 13:08:

    Acest site ma ajuta mult in privinta catelusului meu!

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro