Papagalul Kakariki - zis si papagalul capra

Papagalul Kakariki - zis si papagalul capra

Kakariki
Acesti papagali sunt extrem de bagareti si vor verifica tot ce gasesc si din cauza curiozitatii lor excesive sunt predispusi unor accidente. Sunt artisti in materie de evadari si profita de orice ocazie sa-si intinda aripile. Sunt pasari foarte active carora le place foarte mult sa execute acrobatii si sa se agate cu capul in jos de partea superioara a coliviei in care sunt tinute. Aceste pasari foarte blande pot fi crescute in voliere mai mari impreuna cu alte pasari, cu exceptia turturelelor. Cu toate acestea cel mai bine este sa fie tinuti cate o pereche intr-un singur spatiu.

Habitat si origine

Arealul papagalilor Kakariki este restrans in zonele Pacificului de Sud si a Noii Zeelande. Kakariki inseamna in limba maura “papagal mic”.

Traiesc in padurile inalte, in zone cat mai virgine, in grupuri mici. In urma cu 15 ani, kakariki era aproape disparut din Noua Zeelanda, din cauza distrugerii habitatului dar si din cauza aducerii pisicilor si sobolanilor pe insulele din aceasta regiune. In prezent in urma unui program de repopulare, populatia incepe sa se refaca.

Specii

In natura exista 5 specii de kakariki, insa doar 2 sunt cunocute in avicultura: kakriki cu coroana galbena si kakariki cu coroana rosie. Pe langa acestia mai exista si: kakariki cu coroana portocalie (amenintat cu disparitia), kakariki Forbes (regasit doar pe o singura insula, din arhipelagul Chatham) si kakariki de pe insula antipozilor (complet verde).

Descriere

Kakariki de companie face parte din una dintre cele 2 specii amintite mai sus. Corpul este este de culoare verde, cu pene albastre care tivesc aripile. Culoarea coroanei este cea care face diferenta intre cele doua specii: galben, respectiv rosu. In avicultura s-au facut hibridizari astfel incat acum exista mai multe varietati de culoare: lutino, scortisoara etc. In pet-shopuri veti gasi papagal capra galben, cu coroana rosie, care este o varietate larg raspandita.
 
Personalitate

Papagalul Kakariki este probabil cea mai activa specie de papagali. Au personalitati incantatoare, sunt intotdeauna prietenosi si adora sa fie in centrul atentiei in fata musafirilor.

Lasati liberi prin casa, nu vor sta locului un moment. De fiecare data vor gasi ceva de investigat prin dulapuri, in frigider, in sertare, sub mobilier, oriunde.

Acesti papagali sunt innebuiniti dupa a face baie, de aceea trebuie sa li se puna la dispozitie vase cu apa pentru imbaiatul zilnic. Sunt afectuosi si formeaza legaturi stranse cu stapanul. Isi tin hrana cu picioarele, asa cum fac papagalii mai mari, si le place sa-si inmoaie hrana in apa de baut. Isi vor arunca mancarea pe fundul volierei, apoi vor scurma si se vor bucura de ea de parca nu ar mai fi vazut-o. Daca doriti sa beti o cana de ceai linistit, v-ati inselat. Se vor aseza pe aceasta si chiar vor gusta din bautura.

Sunt papagali care nu fac multa galagie, extrem de inteligenti, care pot fi invatati sa vorbeasca. Nu sunt pasari pentru incepatori intrucat needucati de mici pot deveni niste teroristi.

Alimentatia
 
O alimentatie echilibrata consta intr-o varietate de elemente nutritionale. Semintele obisnuie vor fi suplimentate cu elemente cum ar fi seminte germinate, nuci sau alte fructe cum ar fi mere, pere, prune, cirese, struguri, portocale, banane, mango, pepene, nectarine, papaya si chiar fructe de padure cum ar fi capsunii si afinele. In alimentatie se pot include legume cum ar fi broccoli, morcovi, castraveti, dovlecei sau conopida si varza, cicoare, salata verde, alge marine, spirulina si nasturel. Morcovii, mango si cartofii dulci ar trebui inclusi in alimentatie pentru a prevenii carentele de vitamina A. Nu ii dati papagalului avocado, ciocolata, ceapa sau produse lactate (totusi, putina branza nesarata nu strica). Intr-o maniera limitata se pot adauga proteine la alimentatie din fasole fiarta, cas, ou fiert tare, carne de vita slaba, carne de pui si peste. Oricand papagalul poate fi hranit cu: cereale integrale sub forma de paine, muguri comestibili, frunze de arpagic si cu flori cum ar fi garoafe, musetel, papadie, orice flori din pomi fructiferi, hibiscus, caprifoi, liliac, condurul doamnei, panselute, floarea pasiunii, trandafir, floarea-soarelui, lalele si violete.

In medie un adult trebuie sa consume in fiecare zi 20% din greutatea corpului in hrana, astfel, daca pasarea dumneavoastra cantareste 100 g, aceasta trebuie sa manance 20 g de hrana zilnic. Exceptie la aceasta regula o fac pasarile tinere, in crestere, pasarile foarte active, pasarile in perioada de inmultire, sau cand sunt bolnave. Papagalii au nevoie de o varietate mai larga de alimente, nu doar de seminte.

Exista argumente pro si contra despre hranirea papagalilor cu un singur fel de dieta (boaba speciale) cat si a hrani pasarile doar cu seminte. Boabele speciale furnizeaza o baza nutritionala buna si nu sunt necesare suplimentele de vitamine, pe de alta parte, aceasta nu contine fitonutrienti (pigmenti antioxidanti) care se gasesc in legume, fructe, cereale si seminte. Se crede ca fitonutrientii cresc imunitatea, ajuta corpul sa se vindece singur si sa previna alte boli. Papagalii se pot plictisi de un singur fel de alimentatie din lipsa de variatie. Alimentatia bazata doar pe seminte are nevoie de suplimente de calciu si vitamine. Se recomanda monitorizarea alimentatiei papagalului pentru a se limita hrana cu prea multe grasimi. Multi dintre papagali sunt susceptibili la obezitate, iar hrana saraca in grasimi trebuie insotita de miscare. Pasarile pot suferi de diverse boli cardio-vasculare la fel ca si oamenii, iar obezitatea poate reduce durata de viata cu pana la 70%.

Sursa principala de hrana a papagalului dumneavoastra trebuie sa furnizeze toate elementele nutritionale de care acesta are nevoie: proteine, grasimi, carbohidrati, vitamine si minerale. Niciun fel de dieta speciala sau nicun fel de seminte nu pot satisface singure aceste nevoi. Regula de aur ar trebui sa fie: “daca e sanatos pentru dumneavoastra este sanatos si pentru papagal”. Putina mancare nesanatoasa este din cand in cand foarte bine primita de papagal, de obicei acestea se bucura foarte mult cand vine pizza.

 
Adapostire

Colivia/voliera

Desi sunt papagali relativ mici, Kakariki necesita multa spatiu pentru exercitiu fizic si zbor. Un papagal capra inchis intr-o colivie de perus sau nimfe va fi tare depresiv si nu va va mai incanta cu personalitatea lui exuberanta.    

Alegeti pentru kakariki o colivie pentru papagali mari. Dimensiunile minime aproximative, ar trebui sa fie urmatoarele: L85 x l55 x i90 cm. Zabrele ar trebui sa fie din otel emailat, apropiate, pentru ca pasarea sa nu se strecoare printre ele. Recomandam un tavan plat, tot din gratii pentru ca pasarea sa se poate catara cu capul in jos, asa cum ii place.

Voliera ramane cea mai buna alegere. Oricat de mare ar fi spatiul pentru aceste pasari, nu va fi indeajuns. Adora sa zboare si sa investigheze. Indiferent daca optati pentru colivie sau voliera, papagalul capra ar trebui sa fie lasat liber prin casa. Educat bine in acest sens, se va intoarce singur in colivie.

KakarikiStinghiile

Betele pot fi din materiale cat mai diverse. Prima alegere ramane lemnul, care nu ar trebui sa fie toxic. Mai puteti folosi franghii sau bete din plastic. Aranjati stinghiile in asa fel incat sa nu furati mult din spatiul de zbor, sa nu fie deasupra vaselor cu hrana, pentru ca excrementele sa nu cada in mancare sau apa.

Jucarii

Kakariki se vor juca cu aproape orice. Vor transforma si cel mai banal obiect intr-o sursa de distractie. Puteti opta pentru jucariile speciale pentru papagali din pet-shop sau puteti lasa imaginatia sa improvizeze. O cutie de carton cu un prosop in ea sau sulurile de carton de la prosoapele de bucatarie pot deveni jucarii apreciate de papagalul capra. Chiar si mingile cu clopotel ale pisicii pot fi folosite in scop distractiv. Jucariile de tip “undita” pentru pisici au mare cautare si la kakariki, in acest fel va puteti distra impreuna. Preferatele lor raman crengile natural pe care se pot catara, se pot rasuci, isi vor ascuti ciocul si toci unghiile si multe altele.

Surse foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


1 Comentarii
  • Corina a scris la 16.07.2017 10:51:

    Am aceeasi intrebare legata de caderea penelor. Am un Kakariki gasit pe strada pe care-l cresc de 4 ani. De doua zile au inceput sa-i cada penele din jurul capului. Sa fie oare batran sau este o alata afectiune?

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro