Ouăle sunt bogate în … suferinţă. Cruzimea din fermele de găini ouătoare

Ouăle sunt bogate în … suferinţă. Cruzimea din fermele de găini ouătoare

Stim de mici, de la parintii si bunicii nostri cat de sanatoase sunt ouale. Sunt un aliment complet, bogat in proteine, dar si grasimi, in lipsa carora gastronomia ar fi tare vitregita. Da, ouale din curtea bunicii de la tara sunt foarte sanatoase pentru ca acele gaini se bucura de tot ce are natura de oferit pentru ele. Insa ouale de supermarket mai contin ceva: suferinta. Cu cat numarul de pe stampila este mai mare, cu atat este mai multa. Intr-adevar, aparent nicio gaina nu este omorata pentru oul din farfurie, insa abuzurile la care sunt supuse gainile ouatoare sunt de neimaginat. Gainile ouatoare sunt printre cele mai osandite animale din industria alimentara.

Viata in baterii

Aproape 90% din productia de oua provine de la gaini crescute in custi mici de metal, numite baterii. In aceste incinte, traiesc de regula 5-6 pasari, fiecareia revenindu-i un spatiu personal de dimensiunea unei coli A4. Nu isi pot intinde aripile sau picioarele, abia daca se pot aseza toate in acelasi timp. Lipsa oricarui tip de miscare duce la atonia muschilor si slabirea oaselor si tendoanelor. Multe gaini sufera fracturi in timpul vietii, pentru care nu primesc niciun fel de atentie medicala si traiesc cu dureri.


Bateriile sunt asezata unele peste celelalte, pe mai multe nivele. Podeaua este din plasa de sarma, iar excrementele gainilor de deasupra se scurg peste cele de dedesubt. Unghiile cresc continuu si nu au nicio posibilitate sa se toceasca din cauza lipsei de miscare. De multe ori se prind in ochiurile plasei, iar pasarile ramane blocate acolo mult timp pana cand si le rup din carne vie.

 



Uneori, epuizarea este atat de mare, incat gainile paralizeaza si mor agonizand din cauza deshidratarii. Colegele de «celula» stau cateva zile alaturi de lesul putrezind al martirelor.

In baterii, gainile sunt abuzate si mental. Numeroase studii au demonstrat faptul ca gainile sunt capabile sa simta o serie de trairi complexe si poseda anumite nevoi psihice si sociale. Pot simti placere sau durere, bucurie sau tristete, frica si multe altele. Gainile din custi sunt private de tot felul de instincte naturale. Din punct de vedere psihic, gainile ouatoare traiesc intr-un cosmar continuu toata viata lor.

Stresul si epuizarea fizica scurteaza mult viata gainilor. Daca o gaina de curte poate oua timp de 15-20 de ani, gainile de ferma obosesc dupa 1-2 ani si nu mai sunt considerate profitabile. Intr-un ultim efort de a mai obtine cateva oua, gainile pensionare sunt tinute intr-un mediu intunecat fara apa sau hrana, pentru a-le da peste cap organismul si a mai produce inca o serie de oua. Apoi, cand nu mai au nimic de oferit, sunt trimise la abator. Multe sunt ranite in momentul in care sunt scoase din baterii. Apoi sunt din nou inghesuite in cutii si trimise la sacrificare.  Aici sunt agatate de vii cu capul in jos pe o banda care le va duce spre moarte. Metoda de sacrificare difera de la abator la abator, de regula sunt scufundate  cu capul intr-o baie cu apa incarcata electric si apoi le este taiat capul. Ulterior ajung intr-o baie cu apa fierbinte care usureaza indepartarea penelor. Unele pasari ajung sa fie oparite de vii, intrucat primele etape nu le-au adus moartea. Carcasele ajung materie prima pentru hrana noastra sau cea a animalelor de companie.

 



Masacrul puilor

Pentru productia de oua, masculii nu au nicio valoare economica. Iar rasa din care provin nu le ofera nicio sansa nici in industria carnii. Astfel ca, dupa eclozare, puii de o zi sunt impartiti in masculi si femele. Puicutele iau calea bateriilor, iar cocoseii pe cea a masacrului. Mii de puisori sunt omorati din prima zi prin diverse metode: gazare, zdrobire, asfixiere in pungi de plastic, macinare de vii etc.

 Taierea ciocului

Pentru a preveni ranirile si canibalismul in baterii din cauza stresului,  puicutele de cateva zile sunt supuse unei mari suferinte: taierea varfului ciocului.  Fara anestezie si compasiune, ciocul este taiat sau polizat pana in carne vie.
   
Gainile crescute la sol

 Ele ofera ouale a caror stampila incepe cu cifra 2. Ati putea crede ca aceste pasari traiesc in conditii mai bune decat cele din baterii. Intr-o mica masura asa este, in sensul in care gainile sunt lasate libere in hale imense, dar la fel de inghesuite. In rest, abuzurile sunt aceleasi ca si la gainile de baterii: masacrul cocoseilor, taierea ciocului, supraepuizarea etc.

 Incepand cu 2012, UE a impus conditii mai bune pentru gainile tinute in baterii, in sensul in care s-a marit dimensiunea minima a custii, amplasarea unui cuibar etc. Insa nici aceste noi reglementari nu ofera un trai mai bun gainilor. Trebuie sa constientizam cruzimea care se ascunde in spatele fiecarui ou stampilat si sa facem alegeri mai inteligente. Spuneti NU oualor provenite din baterii!
 

Autor: Nicolae Hasegan

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro