O echipă de cercetători japonezi le-a redat vederea unor șobolani

O echipă de cercetători japonezi le-a redat vederea unor șobolani

Cercetătorii Hiroaki Norimoto şi Yuji Ikegaya  au folosit o proteză geomagnetică, un dispozitiv ce trimite informaţii legate de spaţiul înconjurător direct în creierul rozătoarelor, cu scopul de a restabili sensul orientării şobolanilor orbi prin stimularea cortexului vizual din creier. Pentru a reuşi acest lucru, ei au construit un senzor dintr-un compas digital conectat la un microsimulator cu doi electrozi.

Odată ce dispozitivul este conectat la cortexul vizual, detectează poziţia capului şi trimite semnale geomagnetice care îi spun şobolanului în ce parte este nordul sau sudul, spre exemplu.

Şoarecii orbi au fost dresați cu ajutorul dispozitivului să caute mâncare în diferite labirinturi şi după doar câteva încercări animalele au învăţat să folosească informaţiile primite de la dispozitiv pentru a ieşi din labirint. Strategiile de navigare şi performanţa şoarecilor orbi au fost similare cu cele ale unor şoareci sănătoşi.


”Cel mai remarcabil lucru al acestui studiu este că arată potenţialul sau abilităţile latente ale creierului. Mai exact, am arătat că, la mamifere, creierul este flexibil chiar şi la maturitate - suficient încât să însuşească o experienţă nouă, care nu a fost moştenită, în sursele de informaţii preexistente”, a explicat Ikegaya.

Dispozitivul le-ar putea reda sensul orientării şi oamenilor orbi.

”Se poate să nu îţi foloseşti pe deplin creierul. Această limitare nu este cauzată de o lipsă de efort, ci de slăbiciunile organelor senzoriale ale corpului. Adevărata lume senzorială trebuie să fie mult mai <<colorată>> decât ce experimentăm noi în prezent”, mai spune cercetătorul japonez.

Sursa: The Silver Ink

 

Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro